Sör – Egy hosszú történet

A sört olyan összetett folyamat során állítják el?, hogy gyakran meglep?nek t?nik, hogyan tudtak volna valakik ilyet egyáltalán kitalálni. Mindenesetre megtették, és nagyon régen.

A sör a civilizáció egyik legrégibb terméke. A történészek úgy hiszik, hogy az ?si mezopotámiaiak és sumérok már id?számításunk el?tt 10 000-ben is f?ztek sört. Egy 1981-ben talált k?tábla leír egy a babilóniaiak által id?számításunk el?tt 6000-ben készített sörfajtát. Az ?si Kína is f?zött sört, ahogyan a prekolumbiánius civilizáció is tette Amerikában, akik árpa helyett kukoricát használtak. Hasonlóan, az ?si bretonok is készítettek sört malátával kevert búzából, miel?tt a rómaiak bevezették az árpát.

A sörf?zés f? alapanyaga az árpa és ismert, hogy ez a gabona már id?számításunk el?tt 3000-ben is létezett. Mivel az árpa hidegebb éghajlaton jobban n?, mint a sz?l?, Németország és Anglia északi területei inkább sört készítettek, mint bort, és ezek a régiók a sörükr?l váltak híressé. Valóban, a sörtermelést igen szigorúan vették, mint ahogyan az Újvilágban is, ahol a sör volt a Pilgrim-étrend f? összetev?je.

A sört tápanyagforrásként használva

1400-ig a világos sör f? összetev?i malátával kevert búzából, vízb?l és éleszt?b?l álltak. Rozmaringot és kakukkfüvet adtak hozzá, hogy megóvják a sört a megromlástól, és hogy ízesítsék. A világos sör zavaros volt és fehérjében és szénhidrátban gazdag, jó tápanyagforrássá téve azt a földm?ves és a nemesi származású ember számára egyaránt.

Úgy hiszik, hogy a tizenötödik században a világos sörnek egy új verzióját találták fel. Flandriai és Holland keresked?k vezették be a komlót a sörf?zésbe és ez adott neki némi keser? ízt. A komlóval készült változatot hívták “sörnek” és a komlónélkülit pedig “világos sörnek”. A komlóval készült fajta olyan népszer?nek bizonyult, hogy a tizennyolcadik századra minden sört komlóval készítettek.

A középkorban, európai szerzetesek az irodalom és a tudomány ?rz?i, ahogyan a sörf?zés m?vészetének is. Közel a tökéletesre finomították a folyamatot és intézményesítették a komló használatát ízesít?ként és tartósítószerként egyaránt. Ugyanakkor ez nem történt meg, amíg Louis Pasteur rá nem jött, hogy egy végs?, fontos fejlesztést végezzenek el. Addig a sörf?z?k rákényszerültek, hogy a vad, a leveg?b?l származó éleszt?t?l függjenek, ami az erjesztéshez kellett. Annak felfedezésével, hogy az éleszt? egy él? mikroorganizmus, Pasteur felnyitotta a kapukat a cukor alkohollá való átalakulásának pontos ellen?rzéséhez.

A sör ma

Ma számos finomítási eljárást alkalmaznak a f?zött sör típusának megfelel?en, de alapvet?en csak két típusú éleszt?t használnak, a Saccharomyces cervisiae-t és a közeli rokonát, a S. Carlsbergensis-t. A S. cerevisiae-t úgy írják le, mint “csúcs-éleszt?t”, mivel a sörlé felszínén úszik. A sötétebb sörök f?zésénél használják úgy, mint angol “keser?”, miközben a kontintentális lager típusú söröket S.carlsbergensis-szel készítik, amely alul erjeszt? éleszt?.

Ma Európában a söröknek hatalmas választéka érhet? el, különösen az alacsonyan fekv? országokban, Belgiumban, Hollandiában és Németországban. Különös jelent?ség?, hogy a Lambic-sört vadéleszt?vel erjesztik és néha cseresznyével vagy málnával ízesítik, miközben a divatos “fehérsört” búzából készítik és korianderrel és narancshéjjal ízesítik!

Sört minden évszakban!

A sör története nagyon érdekes. Attól kezdve, hogy folyékony táplálékot biztosított az “éhez?” szerzeteseknek a kaliforniai aranyásók szomjának csillapításáig, különböz? f?zetek léteztek mindenfelé sok-sok évig.

Kolostor sör (Abbey Ale): Ez egy er?s sör, amelyet hagyományosan a belga kolostorokban f?ztek a testvéreknek, hogy “folyékony kenyérként” élvezzék a sovány böjtjük alatt.
G?zsör (Steam Beer): Ezt a típusú sört el?ször Kaliforniában készítették a 19. század végén, az Aranyláz idején. Keresztezett erjesztéssel termelik a felszínen erjeszt? éleszt? h?mérsékletén erjesztett alul erjeszt? éleszt?t használva.
Bok: Egy nagyon er?s lager sör, amit hagyományosan télen f?ztek a tavasz közeledtének ünneplésére.
Dupla Bock vagy Dopplebock: Ezt a sört eredetileg az olasz szerzetesek f?zték Bavariában paulai Szt. Ferenc megrendelésére, hogy segítsék ?t a sovány böjtje során.
India Pale Ale: Egy olyan sör, amit Angliában f?ztek az Indiában állomásozó brit csapatoknak a 18. században. Nagyon er?sre f?zték, hogy túléljék az utat, amely akár hat hónapig is tarthatott.
Porter: El?ször Londonban f?zte 1722-ben egy Harwood nev? férfi. Ez a sör azt a célt szolgálta, hogy az akkor népszer? világos sör, sör és a kétpenny-s sör keverékének pótlására szolgáljon. “Entire”-nek (“Egésznek”) hívták a sört, és úgy reklámozták, hogy “gazdagabb és táplálóbb, mint a világos sör”. Hordároknak és nehéz fizikai munkát végz?knek szánták, hogy segítsen nekik er?t biztosítani, amely a feladatuk elvégzéséhez kellett.

Forrás:eufic.org

Kapcsolódó történetek:

A sörmester ajánlata:sz?retlen világos sör

A sörb?l nemsokára gyógyszer lesz

Az izom ereje a sörben lakozik?

Egy éleszt?gomba kalandos utazása..