Egy élesztőgomba kalandos utazása- 500 évvel ezelőtt- hozta Európának a lager sörök titkát

A XV. században, amikor az európaiak elkezdtek utazni, kereskedni az Atlanti-óceánon át, egy mikroszkopikus potyautas valahogy eljutott a Bajorországi kolostorokba.

LostYeast_main_0823A potyautas, egy gombaféle, ami a távoli partról egy darab fán, vagy talán egy légy gyomrában érkezett, és nagy dolgokra volt hivatott. A nyirkos barlangokban és a kolostorok pincéjében az újonnan érkezett gomba csatlakozott egy távoli rokonához, a házi éleszt?höz, melyet évezredek óta kenyérkészítéshez és borászathoz és fels?erjesztés? sörök készítéséhez használtak. Az így létrejött hibrid – két olyan faj keveredéséb?l, melyek az evolúcióban olyan távol állnak egymástól, mint az emberek és a csirkék – tette lehet?vé, hogy a bajor sörf?z?mesterek megalkothassák az azóta is világszerte népszer? lager söröket.

A Saccharomyces cerevisiae eddig is ismert alapja volt a hibridnek, hiszen a pékáruk készítésénél is ezt használjuk, de a hibrid másik ?sér?l eddig nem sokat tudtak a kutatók. Most úgy t?nik 7000 mérföldre a Bajorországi barlangoktól megtalálták azt a gombafélét, melynek sikerét köszönheti az évente 250 milliárd dollárt termel? lager söripar.

Az alsó erjesztés?, tehát lager sörök köre a XIX. századtól tört el?re, és mára a legelterjedtebb és legtöbb sörfélévé vált. Itt az éleszt? az erjesztés során a sörlé aljára süllyed, az erjesztés viszonylag alacsony h?fokon (6-8°C), az érlelés pedig minimum egy hét 0°C körüli h?mérsékleten történik. Fontos jellemz?, hogy ezeknek a söröknek a f?zéséhez a komló meg nem termékenyített n?ivarú virágát használják, és a fejtés el?tt általában pasztörizálják, azaz 1-2 percre 70°C-ra melegítik ?ket, hogy a sörben található mikroorganizmusok elpusztuljanak. Ezek a sörök a lager típusú sörök, amelyek finoman kesernyés, általában sárga, aranysárga szín?, többnyire árpa alapú italok. A lager szó a német tárolni szóból ered, és a pasztörizálásra illetve a kész sör h?tésére utal, ami a tárolási id?t növeli.(Magyar megfelel?je:ászok)

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent cikk szerint a kutatók Patagónia bükkerdeinek mélyén találták meg a rejtélyes gombafajt, a hibrid másik ?sét. Azt még nem tudják hogy máshol létezik-e a világon ez a faj, de az már bizonyos, hogy ennek a gombának köszönhet? a hibrid létrejötte, mellyel lehet?vé vált a hideg erjesztés és a lager sörök készítése.

Az újdonsült éleszt?t egy globális kutatás eredményeként fedezték fel melynek célja az volt hogy megoldják a lager sör rejtélyét. A portugál kutatók el?ször európai környezetben keresgéltek, átfésülték a tudományos irodalmat és mintákat gy?jtöttek. A keresés nem vezetett eredményre. Végül más égtájakra is kiterjesztették a kutatást  és végül Argentinában találtak egy gombafajt amely megfert?zi a bükkerd?ket. Ebben a gombában találták meg a hiányzó genetikai anyagot. A bükkfák nagyon gazdagok egyszer? cukrokban és gazdag táptalajt nyújtanak a gombák számára.

Ez az éleszt?gomba annyira aktív hogy amikor a levelekkel együtt lehullik a fáról spontán erjedés indul meg és egy intenzív etanol illatú vastag sz?nyeget alkot a fák alatt.

A Saccharomyces eubayanusként elkeresztelt gombafaj genetikája alapján nem igazán hasonlít egyetlen természetben el?forduló gombához sem, de 99,5 százalékban megegyezik a lager sörök készítéséhez használttal.

Chris Todd Hittinger, a Wisconsin-Madison Egyetem genetika professzora, és a tanulmány társszerz?je így nyilatkozott: „Az emberek évtizedek óta keresik, és mi végre megtaláltuk. Nyilvánvalóan ez a hiányzó fajta. Azt ugyan nem jelenthetjük ki, hogy nem létezik más tájakon is, de az biztos, hogy még nem találtak rá.”

forrás:ScienceDaily