Ünnepek utáni tisztítókúrák és böjtök

Böjt: tartózkodás evéstől, ivástól vagy valamilyen tevékenységtől. Táplálkozás esetén a böjt lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy valaki csak bizonyos fajta ételektől tartózkodik vagy pedig minden ételtől és italtól. Időtartam tekintetében lehet egy nap vagy több héten át tartó is. Böjtölni valamilyen vallási, spirituális, politikai vagy egészségügyi okból kifolyólag szokás.

Tisztítókúra, méregtelenítés: az emberi szervezet megtisztítása, számára szennyező, káros, ártalmas anyagoktól vagy gondolatoktól. „Minden anyag lehet méreg, azonban mérgező tulajdonsága a dózistól függ.”(Paracelsus)

Egészségesen működő szervezet esetében nincs szükség tisztítókúrákra, mivel a szervezet természetes védekező rendszere, a gyomor- és bélrendszer, a máj, a tüdő, a bőr és a vesék egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet méregtelenítését.

A szervezetünkre káros anyagok származhatnak az ételeinkből, italainkból, a belélegzett levegőből vagy ezek feldolgozásából. Normális esetben a szervezet számára felesleges anyagok és végtermékek az élettani folyamatok során kiürülnek a szervezetünkből.

Nézzük például a vesék működését: A vesén percenként 1 liter vér áramlik át, a kiválasztott folyadék 120 milliliter, ami 24 óra alatt 170 liter elsődleges szűrletnek felel meg. A kiválasztott folyadék nemcsak vizet, hanem számos egyéb anyagot is tartalmaz. Ennek az óriási mennyiségnek azonban 99%-a visszaszívódik, ami jelentős feladatot ró a vesére. A vese működése nem merül ki pusztán a folyadék kiválasztásában, hanem rendkívül sokrétű kiválasztó, méregtelenítő és szabályzó feladata van. Ugyancsak a vizelettel ürülnek ki az alapanyagcsere termékek (kreatinin, karbamid, húgysav) és a gyógyszerek jelentős része is.

A böjtök többsége káros a szervezetre. A különböző méregtelenítő, tisztító kúrás módszerek nem alkalmasak arra, hogy az ünnepek alatt felszedett súlyfelesleget leadhassuk és ezen felül egészségkárósító hatásuk is lehet. A böjtök és tisztítókúrák alapja a koplalás vagy valamilyen ételcsoport teljes száműzése az étrendből. Ha a szervezet nem jut megfelelő tápanyagokhoz (naponta meghatározott mennyiségű fehérjére, szénhidrátra, zsírra, vitaminra és nyomelemekre van szükségünk), akkor hiányállapotok léphetnek fel. Hiányállapot esősorban a nyomelemek és ásványi anyagok tekintetében alakulhat ki, mert ezeket a szervezetünk nem tudja pótolni, előállítani. A testünk energiát és zsírban oldódó vitaminokat képes tárolni és felszabadítani. Fehérjét csak az izomzatuk rovására tudunk felszabadítani. Éhezéssel és megvonással nem hozhatjuk helyre a szervezetünkben tett károkat. A gyakori böjtkúrák alkalmazása az úgynevezett yo-yo hatáshoz (ismétlődő fogyás, majd hízás) vezethet, hiszen a koplalással elvesztett izomzatot és zsírt az étkezés normalizálódásával a testünk azonnal pótolja.

Ha valaki úgy érzi, hogy mégsem sikerült mértékletesen táplálkozni az ünnepek alatt, puffadással, teltségérzéssel vagy egyéb emésztőrendszeri problémákkal küzd, akkor próbáljon meg beiktatni egy gyümölcsnapot. A gyümölcsnap során próbáljunk minél többféle gyümölcsöt fogyasztani, törekedjünk ekkor is a változatosságra színben és ízben is. Kerüljük a szárított, aszalt, vagy kandírozott gyümölcsöket, hiszen kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint friss társaik, emellett a kandírozott gyümölccsel plusz felesleges kalóriát viszünk be magas cukortartalmának köszönhetően. A gyümölcsnapot igyekezzünk hétvégén vagy munkaszüneti napon tartani, ne pedig stresszes munkanapon. Fontos, hogy a gyümölcsnap alkalmával nyugalomban érezhessük magunk.

Figyeljünk minden nap arra, hogy mit eszünk – iszunk és próbáljuk meg beiktatni a mindennapos testmozgást is. Akár a munkahelyünkre való séta is megfelelő lehet. Az időszakosan alkalmazott drasztikus módszerek ritkán vezetnek jóra.

Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. Ezzel segíthetjük a legjobban a felgyülemlett méreganyagok távozását a szervezetünkből. A legjobb folyadék, amit fogyaszthatunk a víz: legyen az csapvíz, szénsavmentes ásványvíz vagy forrásvíz.

Összefoglalva a szervezett normális működése esetében nincs szükség tisztítókúrákra, a szervezetünk elvégzi ezt a feladatot, semlegesíti és eliminálja a káros anyagokat. Fontos kihangsúlyozni, hogy a tisztító és salaktalanító kúrák hatása tudományosan nem bizonyított. A megfelelő életmód, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, folyadékfogyasztás, az elegendő mértékű, intenzitású és idejű fizikai aktivitás, a stresszkezelés, pihenés, alvás és szellemi, pszichés relaxáció segíti a regenerációt, az egészség fenntartását. Tehát rostdús, zsírszegény étrend és megfelelő életmód mellett egészségesnek érezhetjük magunkat.

Forrás: http://www.egeszseg.hu/