A mediterrán diéta kedvező hatással van az idős emberek agyára

A mediterrán diéta, mint tudjuk, gyümölcsökb?l, zöldségfélékb?l, olíva olajból, babfélékb?l és gabonanem?ekb?l álló táplálkozást jelent, mértékkel fogyasztott hallal, tejtermékkel és borral és egy kevés vörös hússal és csirkével kiegészítve.

„Ahogy öregszünk, az agyunk veszít tömegéb?l, agysejteket veszítünk el, ami kihat a tanulási képességünkre és a memóriánkra” – magyarázza Michelle Luciano (University of Edinburgh, Skócia). „Ez a kutatás egy újabb bizonyíték arra nézve, hogy a mediterrán diéta pozitív hatással van az agyunk egészségére.”

A kutatók közel ezer (967) 70 év körüli, mentálisan egészséges* skót id?s ember táplálkozásáról gy?jtöttek adatokat.

* demencia – elbutulás – mentes

A kísérleti személyek közül 562-nél MRI vizsgálatot végeztek 73 éves koruk körül, hogy felvételt készítsenek az agyuk teljes tömegér?l, a szürkeállomány tömegér?l és az agykéreg vastagságáról. A csoportból 401-en tértek vissza egy második MRI felvételre, 76 éves korukban. A méréseket összehasonlították azoknak a résztvev?knek a felvételeivel, akik mediterrán diétán éltek.

Nem egyforma szigorral követték a résztvev?k a mediterrán diéta el?írásait: azok, akik kevésbé szigorúan ragaszkodtak hozzá, a mérés óta eltelt három év alatt többet veszítettek teljes agytömegükb?l. A differencia 0,5 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a mediterrán diétán él?k az öregedéssel elveszíthet? agytömegük felét ‘megspórolták’.

Amikor a kutatók más, az agytömegre ismereteink szerint ható tényez?ket is megnéztek (iskolázottság, cukorbetegség, magas vérnyomás), az eredmény ugyanaz maradt a teljes agytömegre nézve.

Ami a szürkeállomány tömegét és az agykéreg vastagságát illeti, azokat nem befolyásolta a mediterrán diéta.

A kutatók megállapították azt is, hogy a hal és a húsfogyasztás – a korábbi kutatásokkal ellentétesen – nem érintette az agy tömegének változását.

„Lehetséges, hogy a mediterrán diéta egyéb összetev?i okozzák ezt, vagy talán az összes komponens kombinációja” – találgatta Luciano.

A korábbi kutatások egyetlen id?pontban végeztek méréseket az agyon, míg a jelenlegi kutatás követte id?ben a személyeket.

„Kutatásunkban el?bb felmértük az étkezési szokásokat, miel?tt az agytömeg mérésére került volna sor, így arra következtetünk, hogy a mediterrán diéta képes hosszú távon védelmet nyújtani az agynak. Mindenképpen, nagyobb számú résztvev?vel szükséges megismételnünk a méréseket ahhoz, hogy meger?sítsük az eredményt” – tette hozzá Luciano.

Független.hu