áztatási id?: 12 óra
h?mérséklet: max. 18 C ?
az öblítések gyakorisága: naponta 3 alkalommal
csíráztatási id?: 3 nap
vitaminok és ásványi anyagok: B-vitaminok (B1-, B2-, B6-,); Folsav; E-vitamin;
a csíra hossza: 2 cm
Kedvez? szénhidrát-összetétele (keményít? és élelmirost) indokolja, hogy a korszer?, egészségmeg?rz? táplálkozásban is szerepet kapjon.
A csicseriborsó-csíra hatása:
• jelent?s élelmirosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megel?zésére vagy kezelésére.
• rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
• pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer.
• jelent?s fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és id?sek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthet?.
• alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhet?en a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk err?l a növényr?l.
• közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megel?zésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet
• folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt az idegcs?-záródási rendellenességek mérsékléséhez.