áztatási id?: 8 óra
h?mérséklet: 21 C ?
az öblítések gyakorisága: naponta 3 alkalommal
csíráztatási id?: 3 nap
vitaminok és ásványi anyagok: Béta-karotin; B-vitaminok (B1-, B2); E-vitamin; Szilícium; Nátrium; Kalcium; Foszfor; Vas; Fluor;
a csíra hossza: kb. 2-4 mm
A csírázóképességes jó, a kész csírák friss és szárított, porított alakban is fogyasztható. Kiemelked? értéke a jelent?s fluortartalma, amelynek jelent?s szerepe van a fogzománc épségének meg?rzésében.
A kölescsíra hatásai:
• rendszeres fogyasztása rákmegel?z? hatású
• késlelteti az öregedési folyamatokat
• er?síti a látást
• kiváló vashiányos állapotoknál és savtúltengés esetén.
• gyulladáscsökkent?.
• szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét,
• karbantartja az erek falát, az emészt?rendszert
• segít megel?zni a fogszuvasodást és a fogak zománcának megvédését.
• a köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes érték? fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben lev? fiataloknak, gyermekeknek.
• kovasav tartalmának köszönhet?en a b?rt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket er?ssé teszi, könnyen emészthet?.
• magas a f?t?értéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
• vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.