Az étrend és a fejfájás

A népesség 8-20 % érintett valamilyen klinikailag felismerhető migrénes fejfájásban. Ezek krónikus, súlyos fájdalmakat okozhatnak, amivel munkanapokat veszíthetünk, és a családi életünket is megkeserítik. Számos tényező ismert kiváltóként, mint például a migrén családi története, stressz és hormonális változások. Több nő szenved tőle, mint férfi. Az alvási szokások megváltoztatása, vagy az alvás hiánya továbbá az étkezések kihagyása, vagy a koplalás szintén egyike lehet azoknak a faktoroknak, amelyek fejfájást okozhatnak az arra hajlamos embereknél.

A legtöbb estben a migrénes fejvájások kiváltó oka valamilyen viselkedési tényező és arra vonatkozóan nincsenek százalékos becslések, hogy étrenddel lenne összefüggésben. Habár számos élelmiszert hoztak kapcsolatba az étrend által okozott migrénnel, többek között az érett sajtokat, alkoholos italokat (különösen a vörös bor), ecetes ételeket, befőtteket vagy marinált termékeket, halakat és a savanyú káposztát továbbá gyümölcsöket, mint például az avokadó, málna, banán. Sajnos azonban bizonyos élelmiszerek fogyasztásának elkerülése még nem gyógyítja meg a migrént, amelyet általában kockázati faktorok komplex kombinációja okozza.

A migrénes rohamokat bizonyos, az élelmiszerekben természetesen előforduló aminokkal hozták összefüggésbe. Ezeket a nitrogén tartalmú anyagok általánosan előfordulnak az állatokban, növényekben és a baktériumokban egyaránt és közülük sok az élelmiszerek ízéért és aromájáért felelős. Az élelmiszerekben előforduló aminok, amelyekről ismert, hogy jelentős hatással bírnak, a tiramin, feniletilamin és a hisztamin. Úgy tűnik, hogy a migrénben szenvedők nem képesek metabolizálni ezeket a vegyületeket elég gyorsan, így sokáig megmaradnak a szervezetben, fejfájást okozva.

Az aminok és a fejfájás közötti összefüggést először azoknál a betegeknél azonosították, akik monoamino oxidáz (MAO) – gátló gyógyszereket szedtek a tuberkulózis kezelésére és a depresszió enyhítésére. A MAO enzimek feladata a potenciálisan veszélyes aminok metabolizációja, mielőtt a véráramba kerülnének. A MAO-gátló gyógyszerek használata leállítja ezt a természetes méregtelenítési mechanizmust, amivel megemelkedik a vér amin szintje. Azok a betegek, akik ilyen gyógyszereket kaptak, súlyos, szaggató fejfájásokról számoltak be bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően.

A migrénnek lehet örökletes komponense is. Néhány embernél genetikailag problematikus a MAO enzim működése, amely felelős lehet a fejfájásaikért. Azoknak, akik szeretnék kivédeni a migrénes fájdalmakat, hatékony lehet egy fejfájási naplót vezetniük több hónapon keresztül. Ennek segítségével meg lehet állapítani milyen cselekvések, érzések, szituációk vagy ételek lehetnek összefüggésben a fejfájással, vagy mik lehetnek a kiváltó okok. Az okok meghatározása és kiküszöbölése, a rendszeres mozgás, relaxálás és jól összeállított, egészséges étrend segíthet lerázni ezt a terhet.

eufic.org