A spenót

Vajon amikor  Elzie Crisler Segar kitalálta Popeyt mint rajzfilmhőst, majd hozzáadta a spenótot mint az erő forrását gondolt-e arra milyen ütőkártyát ad ezzel a szülők kezébe. Majd száz év telt el, és a szlogen még mindig működik: edd meg a spenótot hogy olyan erős legyél mint Popeye!

Úgy gondolják eredetileg az ókori Perzsiából származik, majd a 7. században eljutott Kínába mikor Nepál királya mint ajándékotspenot1 küldte .Európába pedig a 11. században bukkant fel a mórok jóvoltából, mégpedig Spanyolországban . Emiatt Angliában egy ideig spanyol zöldségnek is nevezték.

A leghíresebb spenótkedvelő Medici Katalin aki a XV. században férjhez menvén  Orleans-i Henrik francia  királyhoz vitte magával udvari szakácsát hogy a számára kedves spenótos étkeket elkészítse neki.

A spenót egy szuper élelmiszer tele vitaminokkal ásványi anyagokkal, fehérjével és vassal, a kalóriatartalma pedig alacsony. Izomerő a vastól  a magnéziumtól meg a fehérjéktől, szép bőr a vitaminoktól, erős csontok a K-vitamin hatására. Popeye jól választott. Haladjunk azonban ismeretlenebb anyagok felé. Amíg a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin már ismerősen cseng  szinte mindenki számára vannak kimondhatatlanabb nevű “valamik” is a spenótban. Itt vannak mindjárt a “glycoglycerolipidek”, ezek a zsír-rokon molekulák a növények membránjában amelyek nélkülözhetetlenek a fotoszíntézis folyamatában. Nekünk ezek miért is fontosak? A legújabb kutatások szerint a glycoglycerolipidek védik a tápcsatorna bélfalát a sérülésektől, különösen a gyulladás okozta károktól.

És még egy nyelvtörő: epoxyxanthophyllinek. Neoxanthin és violaxantin ez a két rákellenes anyag nagy mennyiségben található a spenót levelében. Sok spenót =fokozott védelem az agresszív prosztatadaganat ellen.

Mik  azok a tápanyagok  amikben nagyon gazdag a spenót :a lista élén a K-vitamin áll, aztán az A-vitamin, a mangán, a magnézium, a vas és a réz, a B-vitamin család tagjai, E-vitamin, kálcium, kálium, C-vitamin, rost.

A vérnyomás: a spenótban sokkal több kálium található mint a nagyon ismert káliumforrásban a banánban.Ha számszerűsíteni akarjuk több mint másfélszer annyi. A magas vérnyomásban pedig nemcsak a sok nátriumbevitel a kockázati tényező de az alacsony káliumbevitel ugyanilyen hatással bír.

K-vitamin amitől erősek a csontok:ha kevés a K-vitamin törékenyebbek a csontok. Megfelelő mennyiségű K-vitamin kell ahhoz, hogy a csontokban egyensúlyban legyen a kálcium mennyiség. Kálcium beépülés és lebomlás, nem mindegy melyik van túlsúlyban -ezt a folyamatot szabályozza a K-vitamin.

A étrend alacsony vastartalma hatással lehet arra milyen hatékonysággal hasznosítja a szervezet az energiát. És …ha kevés a vas a haj is hullik és nem sűrűsödik. A másik fegyver hogy szép legyen a haj és a bőr az A-vitamin, na meg a C-vitamin a kollagén szintéziséhez.

Már csak a magnéziumról ejtek szót amely szükséges az energia-anyagcseréhez, az ideg és izomműködés karban tartásához, az egészséges szívműködés, immunrendszer, vérnyomás  fenntartásához, és  több száz biokémiai reakcióhoz ami a szervezetben lezajlik. Az idősebb felnőttek akik olyan gyógyszereket szednek mint a vízhajtók és az  antibiotikumok, vagy rosszabb a felszívódásuk biztosan magnéziumhiánnyal küzdenek.

A fenti szlogen tehát nem véletlenül állta ki az idő próbáját!