áztatási idő: 12 óra
hőmérséklet: 21-30 C ˚
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási idő: 5-8 nap
vitaminok és ásványi anyagok: A-vitamin; B-vitaminok (B1-, B2-, B3 – vitaminok); C-vitamin; E-vitamin; Foszfor; Vas; Réz; Cink; Mangán, Kalcium, Kálium, Magnézium, Cink, Kobalt, Jód, Klór,
a csíra hossza: max. 6 mm
A napraforgómag hasznossága a különösen magas bőrtápláló olajoknak, a speciális bőrvitaminoknak (főként a niacin) és kiváló ásványi anyag összetételének köszönhetően a gyönyörű egészséges bőr megszerzésében és megőrzésében van.
- magas foszfor és kalcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet- és izomtónushoz, idegrendszerhez
- vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges
- jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
- magnéziumot tartalmaz az izom- agy-, tüdőszövetek működéséhez
- kiváló niacin forrás
- gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású
- magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát
- klorofill tartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez
- tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van
- jótékony hatással van a cukorbetegségre
A csíráztatás menete:
A csíráztatásra szánt magvak közül célszerű a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat először alaposan meg kell mosni, majd a napraforgómag esetében 12 órán keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelelő hőmérsékletű, szellős helyre (18-21 C ˚). Csíráztatni sötétben is lehet, ezek a csírák több b-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad. A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.
A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függően változó, 2- 4 nap . A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, főtt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.
Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.