A spenót

Vajon amikor  Elzie Crisler Segar kitalálta Popeyt mint rajzfilmh?st, majd hozzáadta a spenótot mint az er? forrását gondolt-e arra milyen üt?kártyát ad ezzel a szül?k kezébe. Majd száz év telt el, és a szlogen még mindig m?ködik: edd meg a spenótot hogy olyan er?s legyél mint Popeye!

A kutatók szerint a spenót eredetileg az ókori Perzsiából származik, majd a 7. században jutott el Kínába mikor Nepál királya mint ajándékotspenot1 küldte. Európában a 11. században bukkant fel a mórok jóvoltából, mégpedig Spanyolországban.  Emiatt Angliában egy ideig spanyol zöldségnek is nevezték.

A leghíresebb spenótkedvel? Medici Katalin aki a XV. században férjhez menvén  Orleans-i Henrik francia  királyhoz udvari szakácsát is vitte magával, hogy a számára kedves spenótos étkeket elkészítse neki.

A spenót egy szuper élelmiszer tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével és vassal, kalóriatartalma pedig alacsony. Izomer? a vastól,  a magnéziumtól és a fehérjékt?l, szép b?r a vitaminoktól, er?s csontok a K-vitamin hatására. Popeye jól választott!

Haladjunk azonban ismeretlenebb anyagok felé. Amíg a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin már ismer?sen cseng  szinte mindenki számára vannak kimondhatatlanabb nev? „valamik” is a spenótban. Itt vannak mindjárt a „glycoglycerolipidek”. Ezek  zsír-rokon molekulák a növények membránjában amelyek nélkülözhetetlenek a fotoszíntézis folyamatához. Nekünk ezek miért is fontosak? A legújabb kutatások szerint a glycoglycerolipidek védik a tápcsatorna bélfalát a sérülésekt?l, különösen a gyulladás okozta károktól.

És egy másik nyelvtör?: epoxyxanthophyllinek. Neoxanthin és violaxantin, ez a két rákellenes anyag nagy mennyiségben található a spenót levelében. Sok spenót =fokozott védelem az agresszív prosztatadaganat ellen.

Mik  azok a tápanyagok  amikben nagyon gazdag a spenót: a lista élén a K-vitamin áll, aztán az A-vitamin, a mangán, a magnézium, a vas és a réz, a B-vitamin család tagjai, E-vitamin, kálcium, kálium, C-vitamin, rost.

A vérnyomás: a spenótban sokkal több kálium található mint a nagyon ismert káliumforrásban a banánban. Ha számszer?síteni akarjuk több mint másfélszer annyi. A magas vérnyomásban pedig nemcsak a sok nátriumbevitel a kockázati tényez?, de az alacsony káliumbevitel ugyanilyen hatással bír.

K-vitamin amit?l er?sek a csontok: ha kevés a K-vitamin törékenyebbek a csontok. Megfelel? mennyiség? K-vitamin kell ahhoz, hogy a csontokban egyensúlyban legyen a kálcium mennyiség. Kálcium beépülés és lebomlás, nem mindegy melyik van túlsúlyban -ezt a folyamatot szabályozza a K-vitamin.

A étrend alacsony vastartalma hatással lehet arra milyen hatékonysággal hasznosítja a szervezet az energiát. És …ha kevés a vas a haj is hullik és nem s?r?södik. A másik fegyver hogy szép legyen a haj és a b?r az A-vitamin, na meg a C-vitamin a kollagén szintéziséhez.

Már csak a magnéziumról ejtek szót amely szükséges az energia-anyagcseréhez, az ideg és izomm?ködés karban tartásához, az egészséges szívm?ködés, immunrendszer, vérnyomás  fenntartásához, és  több száz biokémiai reakcióhoz ami a szervezetben lezajlik. Az id?sebb feln?ttek akik olyan gyógyszereket szednek mint a vízhajtók, vagy rosszabb a tápanyagok felszívódása a bélrendszerükb?l  biztosan magnéziumhiánnyal küzdenek.

A szlogen amivel kezdtem a spenót bemutatását nem véletlenül állta ki az id? próbáját!