A marcipános szaloncukor egészségügyi hatásai :)

Marcipanos_szaloncukor_3_thumbTaláltam egy házilag  könnyen elkészíthető marcipános szaloncukor receptet. Nem is tűnik túl bonyolultnak,nem kell hozzá mindenféle furmányos segédanyag csak a mandula, kis cukor, kis víz , jóféle fekete csoki, egy kis ügyesség, és tényleg semmi fakszni ! Ráadásul még egészségvédő tulajdonságai is vannak. Ezt a kifejezést hogy egészségvédő meg tényleg elég kevés “édességként” fogyasztott dologgal hozhatjuk összefüggésbe. De erről a házi szaloncukorról bizton állíthatom igaz rá.Nézzük miért is?
A  MANDULA
A mandulában az olivaolajjal azonos típusú egészségjavító zsírok találhatók, amelyek nem kérdéses védik szív-,és érrendszert.Összefoglalva öt nagy epidemológiai vizsgálat eredményeit ha az étrendünkben levő szénhidrátok mennyiségét kizárólag az olajos magvakból szereznénk be a szívbetegségek kockázatát 30%-kal tudnánk csökkenteni. Amikor pedig az elsősorban  hús és tejtermékekben levő telített zsírokat szintén az diófélék olajával helyettesítjük ez már 45%-os kockázatcsökkenéssel jár.
Egészséges zsírjai mellett a mandulának magas az E-vitamin tartalma, jelentős mennyiségű magnéziumot és káliumot tartalmaz.Körülbelül 4 dkg mandulában 99 milligramm magnézium és 250 milligramm kálium található.  Napi magnézium szükségletünk 25 %-a van benne .  A magnézium a természet saját kalcium csatorna blokkoló gyógyszere (gondolom néhány olvasónak ismert  ez a fogalom a gyógyszerei kapcsán). Hatására csökken az erek ellenállása, javul a véráramlás, az egész szervezet oxigénnel és tápanyagokkal telik meg.A magnéziumhiány nemcsak elvezethet a szívrohamhoz ,hanem közvetlenül utána nagyobb az szívkárosodás esélye is.A magas kálium tartalom mellett a mandula igen kevés nátriumot tartalmaz -még egy szívvédő érv mellette.
A mandula és a cukorbetegség.
A mandulának igen  alacsony a glikémiás indexe (nem növeli hirtelen kiugró módon az étkezés utáni vércukor szintet ), és  még arra is képes hogy a vele együtt fogyasztott magas GI-ű ételek által kiváltott hirtelen vércukorszint emelkedést  féken tartsa (csak példaként magas glikémiás indexű táplálék  a fehér kenyér ). Ez a tulajdonsága az elfogyasztott mennyiséggel arányosan nő: több mandula még kisebb étkezés utáni vércukorszint emelkedés! Ez egy hihetetlen tulajdonság!
Egészségvédő flavonoidjainak többsége a csonthéj  alatt levő hártyában   található . Ezeket kár lenne veszni hagyni, sajnos a recept szerint meg kellene válnunk tőle. (Igaz ott nem gyógyszer készül hanem szaloncukor! ) Szám szerint húszfélét azonosítottak ebben a vékony héjban mégpedig olyanokat ,amelyekről más élelmiszerekkel kapcsolatban már számtalan vizsgálat bebizonyította a jótékony hatást. Például a katekinek amelyek a zöld teában is vannak, vagy a naringenin ,erről a naranccsal kapcsolatban már esett szó. Mi több az E-vitamin és a flavonoidok erősítik egymás hatékonyságát.(Ezt már számtalan esetben olvashattuk: a táplálékok rendszerint a maguk teljes valójában képesek a legtöbbre az egészség érdekében)
Még mit mondhatunk róla: említésre méltó mennyiségű mangán, réz ,és B2 vitamin is található benne.
AZ ÉTCSOKOLÁDÉ
A magas kakaótartalmú étcsokoládék előnyös hatásairól már többször szó esett oldalainkon. Kezdve onnan hogy a több csokit fogyasztó nemzetek fiai között több a Nobel-díjas, egészen odáig hogy a kakaó rendszeres fogyasztása idős korban is képes növelni az agy funkcióit. A szívbetegségekkel összefüggő pozitív hatásoktól sem kelle talán beszélnem. De azért összefoglalava:a rendszeres csokifogyasztás ( minden esetben magas kakaótartalmú étcsokoládékról volt szó) növeli a vérkeringést ,csökkenti a vérlemezkék összetapadását ezzel az infarktus kockázatát.Enyhe fokú szívelégtelenségben a gyógyszerek mellett a kakaó flavonoidjai képesek voltak plusz  terápiás hatást kifejteni.
Szerintem nem sorolom tovább egy korábbi cikkben már minden érvet felsoroltam amelyek miatt  muszáj csokit enni.
A fentiekből kiviláglik a házi készítésű marcipános szaloncukornak igenis vannak egészségügyi előnyei! A receptet itt találják még van idő elkészíteni!
A kép forrása: www. receptmuves.hu