1001 érv ami miatt muszáj csokoládét ennünk- nem csak csokimániásoknak

A csokoládé fogyasztása úgy tűnik csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát-számoltak be angliai kutatók Párizsban az Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán.

Már korábban megállapították hogy a csokoládé antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír amelyek pozitív hatással vannak az ember egészségére és ezeken kívül szabályozza az inzulin érzékenységet és a vérnyomást.A csokoládé növeli a koleszterin frakciók közül az úgynevezett jó koleszterin a HDL szintet, és csökkenti a rossz koleszterin  az LDL szintet.

De a tudósok nem nyughatnak, mindent tudni akarnak a csokoládéról.Vajon függőséget okoz? Nézzünk magunkba -szerintem igen. Persze erre megint kellene valamilyen magyarázatot találni. A népszerű elképzelés az hogy a csokoládé hangulatjavító pszichoaktív anyagokat tartalmaz mégpedig szerotonint,  triptofánt, feniletilamint, tiramint, és bármilyen meglepő cannabinoidokat amiről meg a vadkender és annak nyugtató éteri hatása juthatna eszünkbe. Ezek a bizonyítékok logikusnak tűnhetnek de nincsenek alátámasztva. Az előbb említett anyagok ugyanis nagyobb mennyiségben más élelmiszerben is előfordulnak. A triptofán például a tejben mégsem mondja senki magáról hogy a tej rabja vagyok, azt azonban annál inkább hogy a csokié.További megfigyelés hogy a legszélesebb körben a tejcsokit és más csokoládés desszerteket fogyasztják, márpedig ezekben a kakaó szárazanyag tartalom kevesebb  mint a fekete csokoládékban.  Már meg is cáfoltuk a függőség tudományos magyarázatát.

De azért mégis van benne valami. A tudós elmék más oldalról közelítettek a dologhoz. Kimondhatjuk hogy a csoki gyógyítja az érzelmi stresszt. Napi 40 gramm fekete csokoládé fogyasztása 2 hétig elegendő ahhoz hogy módosítsa az anyagcserét egészséges emberben, csökkentse a stressz hormon szintjét és az egyéb stressz okozta biokémiai változásokat.Tehát nem függők vagyunk  csak a stresszt akarjuk valahogy kezelni-nemde?

Az ütőkártya pedig csak most következik : mire is használható még a csokoládé? Hát fogyókúrázásra természetesen, de itt is inkább csak a fekete csokik.A Koppenhágai egyetem vizsgálata meglepő . Ez arról szólt hogyan befolyásolja az étvágyat és a kalória bevitelt a csoki fogyasztás.Fiatal, egészséges, átlagos súlyú férfiak vettek részt a vizsgálatban, akik szerették mind a tejcsokit mind az étcsokit. 12 óra böjt után 100 gramm csokit ettek, ki ilyet ki olyat. A két csokoládé energia tartalma gyakorlatilag egyforma.Az ezt követő 5 órán belül kérték őket hogy regisztrálják  fél óránként az “étvágyukkal ” kapcsolatos érzéseket, azaz hogy éhesek-e vagy kívánnak-e valami finomat, sósat, édeset, csípőset.Két és fél órával a csokievés után  pedig mindenkinek ínycsiklandó pizzát adtak és kérték a résztvevőket hogy addig egyenek amíg kellemesen jóllakottnak nem érzik magukat. Ezután mérték a kalória bevitelt. Ez 15%-kal kevesebb volt azoknál akik fekete csokoládét ettek étkezés előtt.Íme milyen könnyen be lehet bizonyítani  hogy az étcsoki segít a fogyókúrában?

Mit mondhatnék még a csokoládéról ha a tudomány oldaláról akarok közelíteni hozzá. Antioxidáns tulajdonsága miatt számos betegséggel összefüggő előnye van amelyeket az oxidatív stressz áldásos tevékenységével hoznak összefüggésbe mint például az érfalra lerakodó koleszterin, a rákbetegségek. Növeli a szervezet bioaktív nitrogén -monoxid szintjét amely természetes értágító, így csökkenti a vérnyomást. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek rizikófaktorait ,és idős betegek neuropszichikai betegségeiben igen előnyös agyi értágító hatása. És mi az, amit még az oxidatív stressz minden betegségtől függetlenül gyorsít: az öregedés.

Összefoglalva tehát a tudósok gyötrik az elméjüket hogy bebizonyítsák Nekünk “tudatlanoknak ” hogy muszáj csokit enni.De gyanítom csak csokimániájukat akarják ilyen módon alátámasztani, egyébként nem a csokoládét vizsgálnánk ilyen szorgalmasan hanem a benne levő kakaóport amely az összes vizsgált anyag hordozója.A csokoládé azonban nemcsak a kakaóport jelenti,  egy egész másfajta dimenzió. Addig is,  míg ők evvel próbálkoznak idézzünk egy örök klasszikust!