Ötezer éve igaz barátunk

A fokhagyma, latin nevén Allium sativum a liliomfélék családjába tartozó, hagyma alakú évelő növény, amely eredetileg Közép-Ázsiából, a Tien-San hegység vidékéről származik. A vándor mongol törzsek vitték magukkal először Kínába, majd onnan folyamatosan terjedt el a világ minden részen. Az agyagos, homokos talajt és a szárazabb, melegebb éghajlatot kedveli. Betakarítása a nyári hónapokban zajlik. Köztudomású, hogy a finomabb íz és a jobb minőség elérése céljából a vegetációs időszakban kifejezetten tilos trágyázni, és el kell távolítani róla a virágokat.

A fokhagymát az ősi kultúrák is ismerték, az emberiség több mint 5000 éve használja főzésre és gyógyításra egyaránt. Fokhagymát ettek már az egyiptomi piramisokat építő munkások, később a római és a kelta harcosok, hogy növeljék erejüket, a középkorban pedig a pestis és egyéb fertőző betegségek ellen alkalmazták. Fertőtlenítő hatása már több évszázada ismert. Az első világháborúban, még az antibiotikumok megjelenése előtt, friss fokhagymalével fertőtlenítették a nyílt sebeket.

Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, értágító hatás

Hatóanyagai közül ki kell emelnünk a vitaminokat (B1-, B2-, B12-, C- és A-provitamin), az ásványi anyagokat (kén, kálium, magnézium, kalcium), a nyomelemeket (mangán, szelén, kobalt, jód), valamint a természetes antibiotikumként működő, biológiailag aktív allicint, amely szélesebb körben hat, mint a legtöbb klasszikus antibiotikum.

Gyulladásellenes hatásait elsősorban a bélrendszer és a légzőszervek fertőzéses megbetegedései esetén aknázhatjuk ki. Jótékonyan alkalmazható fertőzésből adódó hasmenés, bélparaziták, influenza, hörghurut és tüdőgyulladás kialakulásakor. Hagyományosan hatékony köhögés ellen. Görcsoldó, enyhíti a felfújódást, és rendszeres használat esetén kedvező befolyást gyakorol a bélmikroflórára. Hatékony fertőtlenítő, méregteleníti a szervezetet, és erősíti az immunrendszert.

A következő terület, ahol a fokhagyma alkalmazása pozitív hatású, a szív és az érrendszer működése. Tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, valamint a vér “rossz” LDL-koleszterin szintjét. Így képes felvenni a harcot a szív és az érrendszer megbetegedéseivel. Mivel ezzel együtt gátolja a véralvadást, segít megelőzni az infarktus és a különböző típusú embóliák kialakulását. Jelentős mértékben javítja az agyi tevékenységet, meghosszabbítja az idegsejtek élettartamát, és valószínűleg segíti az agyi idegkapcsolatok (szinapszisok) létrejöttét.

Ha valakinek nem bírja a gyomra…

Antioxidánsként segít megakadályozni, hogy testünkben nagyobb számban megjelenjenek a szabad gyökök, ekként fiatalító hatású, és hozzájárul a daganatos megbetegedések megelőzéséhez. A legutóbbi tudományos kutatások eredményei alapján a fokhagymakivonat védi a DNS öröklött információit a mutagének negatív hatásaitól, amelyek nemcsak a veleszületett fejlődési rendellenességekért, hanem többféle daganatos megbetegedés kialakulásáért is felelőssé tehetők.

Fontos azonban felhívnunk a figyelmet, hogy a fokhagyma jótékony gyógyító hatásai hőkezelés esetén mérséklődnek, sőt akár teljesen el is tűnhetnek. Nyers állapotában viszont olyannyira ingerelheti az arra érzékenyek gyomrát, hogy rosszullétet, sőt akár hányást is okozhat. Az ellenállóbbaknak azonban nem kell tartaniuk a fokhagymától. Ha naponta elfogyasztanak három gerezdet, sokat tesznek az egészségükért, sőt akár néhány évvel meg is hosszabbíthatják az életüket.

Ha valakinek a gyomra nem jól viseli a fokhagymát, megoldást jelenthet, ha alkoholos tinktúra vagy tabletta formájában fogyasztja, esetleg tejbe vagy joghurtba keveri. Különböző fogadásokon, estélyeken és kerti grillpartykon fokhagymás, joghurtos öntettel tehetjük gazdagabbá az étrendünket, de választhatjuk az igazi görög tzatzikit is.

Egy egészséges finomság

Megosztom önökkel egy olyan kiváló étel receptjét, amely nemcsak finom, hanem fiatalít, élénkít, valamint erővel tölt fel.

Hozzávalók: 3 nagyobb kígyóuborka, 500 g natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál apróra vágott kapor, 1 kiskanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors.

Elkészítése: Szűrőn átszűrjük a joghurtot, hogy valóban jó sűrű legyen, és a levet, ami a joghurtból kifolyik, kiöntjük. Vastagabb szeletekre lereszeljük az uborkát, utána kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a sűrű joghurtot, a besózott fokhagymát, az apróra vágott kaprot és az olívaolajat. Jól összekeverjük, majd enyhén megborsozzuk. Még egyszer összekeverjük, utána lehűtjük.

Tereza Viktorová