Ötezer éve igaz barátunk

A fokhagyma, latin nevén Allium sativum a liliomfélék családjába tartozó, hagyma alakú ével? növény, amely eredetileg Közép-Ázsiából, a Tien-San hegység vidékér?l származik. A vándor mongol törzsek vitték magukkal el?ször Kínába, majd onnan folyamatosan terjedt el a világ minden részen. Az agyagos, homokos talajt és a szárazabb, melegebb éghajlatot kedveli. Betakarítása a nyári hónapokban zajlik. Köztudomású, hogy a finomabb íz és a jobb min?ség elérése céljából a vegetációs id?szakban kifejezetten tilos trágyázni, és el kell távolítani róla a virágokat.

A fokhagymát az ?si kultúrák is ismerték, az emberiség több mint 5000 éve használja f?zésre és gyógyításra egyaránt. Fokhagymát ettek már az egyiptomi piramisokat épít? munkások, kés?bb a római és a kelta harcosok, hogy növeljék erejüket, a középkorban pedig a pestis és egyéb fert?z? betegségek ellen alkalmazták. Fert?tlenít? hatása már több évszázada ismert. Az els? világháborúban, még az antibiotikumok megjelenése el?tt, friss fokhagymalével fert?tlenítették a nyílt sebeket.

Gyulladáscsökkent?, fert?tlenít?, értágító hatás

Hatóanyagai közül ki kell emelnünk a vitaminokat (B1-, B2-, B12-, C- és A-provitamin), az ásványi anyagokat (kén, kálium, magnézium, kalcium), a nyomelemeket (mangán, szelén, kobalt, jód), valamint a természetes antibiotikumként m?köd?, biológiailag aktív allicint, amely szélesebb körben hat, mint a legtöbb klasszikus antibiotikum.

Gyulladásellenes hatásait els?sorban a bélrendszer és a légz?szervek fert?zéses megbetegedései esetén aknázhatjuk ki. Jótékonyan alkalmazható fert?zésb?l adódó hasmenés, bélparaziták, influenza, hörghurut és tüd?gyulladás kialakulásakor. Hagyományosan hatékony köhögés ellen. Görcsoldó, enyhíti a felfújódást, és rendszeres használat esetén kedvez? befolyást gyakorol a bélmikroflórára. Hatékony fert?tlenít?, méregteleníti a szervezetet, és er?síti az immunrendszert.

A következ? terület, ahol a fokhagyma alkalmazása pozitív hatású, a szív és az érrendszer m?ködése. Tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, valamint a vér “rossz” LDL-koleszterin szintjét. Így képes felvenni a harcot a szív és az érrendszer megbetegedéseivel. Mivel ezzel együtt gátolja a véralvadást, segít megel?zni az infarktus és a különböz? típusú embóliák kialakulását. Jelent?s mértékben javítja az agyi tevékenységet, meghosszabbítja az idegsejtek élettartamát, és valószín?leg segíti az agyi idegkapcsolatok (szinapszisok) létrejöttét.

Ha valakinek nem bírja a gyomra…

Antioxidánsként segít megakadályozni, hogy testünkben nagyobb számban megjelenjenek a szabad gyökök, ekként fiatalító hatású, és hozzájárul a daganatos megbetegedések megel?zéséhez. A legutóbbi tudományos kutatások eredményei alapján a fokhagymakivonat védi a DNS öröklött információit a mutagének negatív hatásaitól, amelyek nemcsak a veleszületett fejl?dési rendellenességekért, hanem többféle daganatos megbetegedés kialakulásáért is felel?ssé tehet?k.

Fontos azonban felhívnunk a figyelmet, hogy a fokhagyma jótékony gyógyító hatásai h?kezelés esetén mérsékl?dnek, s?t akár teljesen el is t?nhetnek. Nyers állapotában viszont olyannyira ingerelheti az arra érzékenyek gyomrát, hogy rosszullétet, s?t akár hányást is okozhat. Az ellenállóbbaknak azonban nem kell tartaniuk a fokhagymától. Ha naponta elfogyasztanak három gerezdet, sokat tesznek az egészségükért, s?t akár néhány évvel meg is hosszabbíthatják az életüket.

Ha valakinek a gyomra nem jól viseli a fokhagymát, megoldást jelenthet, ha alkoholos tinktúra vagy tabletta formájában fogyasztja, esetleg tejbe vagy joghurtba keveri. Különböz? fogadásokon, estélyeken és kerti grillpartykon fokhagymás, joghurtos öntettel tehetjük gazdagabbá az étrendünket, de választhatjuk az igazi görög tzatzikit is.

Egy egészséges finomság

Megosztom önökkel egy olyan kiváló étel receptjét, amely nemcsak finom, hanem fiatalít, élénkít, valamint er?vel tölt fel.

Hozzávalók: 3 nagyobb kígyóuborka, 500 g natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál apróra vágott kapor, 1 kiskanál olívaolaj, só, frissen ?rölt bors.

Elkészítése: Sz?r?n átsz?rjük a joghurtot, hogy valóban jó s?r? legyen, és a levet, ami a joghurtból kifolyik, kiöntjük. Vastagabb szeletekre lereszeljük az uborkát, utána kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a s?r? joghurtot, a besózott fokhagymát, az apróra vágott kaprot és az olívaolajat. Jól összekeverjük, majd enyhén megborsozzuk. Még egyszer összekeverjük, utána leh?tjük.

Tereza Viktorová