Kiegyensúlyozott táplálkozással, pihenéssel és mozgással elkerülhető a tavaszi fáradtság

A változatos, vitamindús, tudatosan összeállított étrend, a rendszeres testmozgás és a min?ségi, 8 órás alvás a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a tavasszal jelentkez? kimerültséget, más néven a tavaszi fáradtságot. A jó közérzethez hozzátartozik, hogy együnk, ha éhesek vagyunk, aludjunk, ha álmosak vagyunk és mozogjunk, sportoljunk a szabadban – javasolja Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa, aki egy 3 napos mintaétrendet is ajánl.

Természetes folyamat, hogy a hideg, sötét, téli hónapok után a tavasz beköszöntével és a h?mérséklet emelkedésével az energiaigény megváltozik. A napsütéses órák számának növekedésével ugyanis többet vagyunk ébren, aktívabbak vagyunk, emiatt kevesebbet alszunk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje mindezek hatására csökken, ez pedig változást okoz a szervezetben. A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet – mondja Szabó Adrienn. Hozzáteszi: ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Az egészség meg?rzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelel? vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek. Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredet? nyersanyagokban fordulnak el?: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban – emeli ki a szakember. A h?mérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban n? az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat – mutat rá Szabó Adrienn.

Az alábbi, feln?tteknek szóló étrend inkább egy inspiráció a változatos, tavaszi étkezéshez, szezonális alapanyagokkal. A táblázat nem tartalmaz pontos mennyiségeket, mivel az mindenki számára más és más lesz. Az étkezés mellett fontos a b?séges folyadékfogyasztás, minden étkezéshez javasolt egy nagy pohár vizet meginni.

1. nap 2. nap 3. nap
Reggeli Fahéjas zabkása (nagy szem? zabpehely, zabkorpa, víz) házi lekvárral, pirított napraforgómaggal és mákkal
Gyógynövény tea
Körözött
Teljes ki?rlés? tönköly kenyér
Lucerna csíra, sárgarépa, karalábé
Gyümölcs tea
Gombás-pórés rántotta
Teljes ki?rlés? kenyér
Fekete retek
Paradicsomlé
Zöld tea
Tízórai Sült tök Étcsokoládé
Aszalt szilva
Natúr joghurt, lenmag
maroknyi aszalt meggy
Ebéd Céklás hajdina rizottó kecskesajttal
rukkolával
Minestrone leves sok-sok zöldf?szerrel és zöldséggel, csicseriborsóval Édesburgonya püré, párolt lilakáposztával, sült pisztráng
Uzsonna Alma
Kis maroknyi dió
Házi zabkeksz
Körte
Aszalt barack
Kis maroknyi mandula
Vacsora Medvehagymás zöldborsókrém tökmagolajjal
Teljes ki?rlés? kenyér
Hónapos retek
Lilakáposzta csíra
Saláta
Vörösbab, lilahagyma, csemege uborka, sült zellercsíkok, reszelt répa, fejes saláta, bulgur, olíva olaj
Vöröslencsekrém
Sokmagvas kenyér
Borsó csíra
Jégcsap retek
Jégsaláta

 

Csatári-Földváry Eszter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem; Borítókép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Forrás: https://semmelweis.hu/hirek/