Jane Plant diétája

Nemrégiben egy korábbi cikkünket vettük el? és majd 800 megosztás lett a vége. A cikk -azoknak akik nem olvasták volna – az étkezés és egyes rákos megbetegedések összefüggésér?l szólt, kifejezetten a tej és a tejtermékek valós/vagy vélt negatív hatásait nyomon követve. Pontosabban nem a tej mint kálcium, vagy fehérje forrás volta okozza a problémát, hanem a benne lev? növekedési faktorok, és hormonok. Mindezt egy neves angol kutatón? Jan Plant története illusztrálta, aki többször, és többféle daganattal küzdött élete során. ( Akit érdekel a történet  elolvashatja az el?zményeket.)

Az id? azonban halad, foglaljuk össze tehát az utóbbi néhány év  történetét.  2011-ben prof. Plant mellrákja hatodik alkalommal újult ki, az áttétek már a tüd?ben is megjelentek. És ezt a kiújulást a maga számára azzal is magyarázta, hogy eltért azoktól a szigorú  étrendi korlátozásoktól amelyeket saját maga és a többi beteg számára ajánlott. És mégis mennyiben tért el? Amennyire a sajtóbeli nyilatkozataiból ki tudtam venni éppen csak egy kicsit. Vagyis egy könyv írásával töltött stresszes id?szakban rendszeresen fogyasztott tiltott ételeket, például  vajban párolt borjúmáj, tejporral készített falafel, egy-egy tojás, és sonkás kenyér valószín?leg vajjal készítve -nagyjából ezek voltak az említett kihágások.

Majd a gyógyszeres kezelést kiegészítve az ismét szigorú diétával a tumorok nagysága csökkenni kezdett. Még egy gy?zelem!

Jane Plant 2016 március 30.-án életének 71. évében hunyt el. Majdnem 30 éven keresztül volt képes  visszatér?en kiújuló daganatos betegségeit legy?zni és kordában tartani. A sors fintora hogy halálának okát egy vérrögben nevezték meg, amely  gyógyszerek váratlan  mellékhatásaként is kialakulhatott.

Mindezek után gondolom mindenkit érdekel a diéta amelyekkel ezeket az eredményeket el tudta érni. Nem gy?zöm hangsúlyozni azonban minden egyes alkalommal igénybe vette az orvostudomány  kornak  megfelel? eszközeit, együttm?ködött az orvosokkal, és soha senkit nem biztatott arra, hogy kizárólag a diétára támaszkodjanak a betegség leküzdésében.

Részletek az étkezésre vonatkozó tanácsokból

  • a tej és tejb?l készült termékek teljes tiltása (ha elolvastuk cikkünk el?zményeit ennek a kategórikus tiltásnak ok-okozati összefüggése lehet többféle daganatos betegséggel.)
  • a többi állati fehérje korlátozása (beleértve a hal és tojás is) lehet?ség szerint csupán növényi eredet? fehérje fogyasztása (els? sorban szója)
  • zsiradékok helyett extra sz?z oliva olaj
  • több gyümölcs és zöldség fogyasztás lehet?ség szerint feldogozatlanul, különös tekintettel a keresztesvirágú zöldségekre és a hagyma család tagjaira (az e két családba tartozó zöldségek kimagaslóan hatékony fitonutritienseket tartalmaznak). Egy helyen megemlíti még a paradicsom likopinját is, de azt hiszem azoknak akik oldalainkat rendszeresen olvassák nem kell részleteznem a természetben el?forduló növényi anyagok el?nyeit.
  • az egyik f? szempont a feldolgozatlanság, például a fent említett zöldségek és gyümölcsök esetében is . A tartósítás, vagy „szét”-f?zés csökkenti vagy eltávolítja a rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, természetes színeket, vagy más természetes összetev?ket.
  • finomított cukor helyett kevésbé feldolgozott cukrok mint nádcukor (cukorfogyasztás csökkentése mellett)
  • teljes ki?rlés? gabonafélék
  • finomítatlan szénhidrátok
  • omega 3 és omega 6 olajok fogyasztása pl. olajos hal, lenmag
  • folyadékként házilag préselt zöldség és gyümölcslevek, gyógytea, víz
  • a vízzel kapcsolatban a csapvíz preferálása a m?anyag palackokban forgalomba hozott vizekkel szemben a palackból kioldódó vegyi anyagok miatt
  • sófogyasztás csökkentése, f?szerezésre az ételek ízesítésére inkább gyógynövények használata

 

Valamint rendszeres testmozgás, a mindennapi stressz oldása, meditáció. Testmozgás szempontjából prof. Plant egy helyen egyszer? gyaloglást említett.

Valamint az utolsó megemlítend? tanácsa, hogy tartózkodjunk mindenféle ember által kitalált vegyi anyagtól az étkezés során organikus hozzávalók fogyasztásával. Ez utóbbit talán a legnehezebb betartani  mivel nem lehetünk ott minden egyes borsószem vagy éppen alma termesztésénél.

Néhány tanács amelyek megkönnyítik a helyettesítést

  • tej helyett:mandula, rizs, szója vagy kókusztej
  • kemény sajtok helyett tofu
  • lágy sajtok helyett hummusz
  • joghurtok helyett szója vagy kókusz joghurt
  • tejföl és túró helyettesítése kókusz vagy szójatejszínnel

Prof. Plant szerint a viszonylag új tudomány az epigenetika megmagyarázhatja diétájának esetleges hatékonyságát. Vagyis a rákot okozó gének nem mindig aktívak hacsak különleges körülmények nem merülnek fel, amelyek bekapcsolják ?ket. Ha ezek a feltételek megváltoznak akkor ez a folyamat megfordulhat. „Ez azt jelenti, hogy amit eszünk,  genetikai szinten hatással lehet ránk.”

Végül prof. Plant egy napi mintamenüje

– Weetabix (egyfajta gabonaszelet) lenmag, melasz és szójatej

-teljes ki?rlés? kenyér hummusszal és saláta (ez az aznapi étrendben még egyszer szerepel kés? este)

-minestrone leves babbal, majd tészta házi készítés? paradicsom szósszal

Nem annyira betarthatatlan!