A káposztafélék “jótulajdonságai “

keresztesviráguakDr. Mercola, a neves amerikai orvos-természetgyógyász, akinek a weboldala a leglátogatottabb műfaját tekintve a világon, összegyűjtötte, milyen egészségre hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek a keresztes virágú növények, azaz a káposztafélék.

Jó, ha tisztázzuk, mely élelmiszernövényekről is van szó.

A legismertebbek közülük:fejes káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, kínai kel, kelbimbó, karalábé, retek, torma – és néhány különlegesség: vízitorma, kerekrépa.

  1. Rákellenes hatásúak. A bennük található kéntartalmú vegyületről (sulforaphan) kimutatták, hogy elpusztítja a rák-őssejteket, lassítja a tumor növekedését. Az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint „az indolokról és az izothiocianátokról bebizonyították kísérletileg, hogy gátolják a rák kifejlődését rágcsálóknál – több különböző szervben, beleértve a hólyagot, az emlőt, a vastagbelet, a májat, a tüdőt és a gyomrot.”
  2. A bennük lévő sulforaphan lényegesen javítja a vérnyomást és a vesefunkciót, különösen hasznos a már kissé károsodott artériák falának (endotélium) kezelésében – a megfelelő génkifejeződésen és normális sejtműködésen keresztül.
  3. Az indol-3-karbinol, amellyel rendelkeznek,  gyulladásellenes vegyület, genetikai szinten segít ellenőrzés alatt tartani a gyulladást.
  4. Segítik az agy működését. A B-vitamin egyik típusának, a kolinnak bőséges forrásai a keresztes növények. A kolin-felvétel a terhesség alatt segíti az állatoknál a magzat agyának ‘feltöltődését’, tanulási és memória funkciójának javulását. Csökkentheti a korral járó memóriahanyatlást, illetve növeli a toxinoknak való  ellenállóképességet.
  5. Gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban: C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban (thiamin, riboflavin, niacin, B-6 vitamin, pantoténsav, folsav), magnéziumban, foszforban, káliumban, mangánban.
  6. Támogatják a szervezet méregtelenítését antioxidánsokkal és kéntartalmú tápanyagaikkal (glukozinolátok).
  7. Rostanyagukkal az emésztést elősegítik. A sulforaphan emellett védőbevonattal látja el a gyomrot, amely megelőzi a Helicobacter pylori baktériumok túlszaporodását a gyomorban.

Forrás: fuggetlen.hu