Mi lapul a Stevia levele mögött?

Ami természetes, az egészséges is – gondolná az ember, pedig nem árt, ha gyanakvóak vagyunk. A „Stevia” elnevezés? édesít?szer hatalmas népszer?ségnek örvend Európában, és annak hatóanyagával nincs is gond, azonban a Stevia levelének élelmiszerként történ? forgalmazása jelenleg tiltott tevékenység – derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények cím? tudományos lap hamarosan megjelen? számából…

A Stevia (illetve magyarosan sztívia) leveléb?l kivont szteviolglikozidok az 1970-80-as években váltak ismertté Európában, és népszer?ségük azóta is töretlenül növekedik, köszönhet?en annak, hogy elképeszt?, a cukoréhoz képest 350-szeres (!) az édesít?erejük.

A körülbelül 150-300 faj közül konkrétan a Stevia rebaudiana Bertoni növény leveleiben találhatók azok a szteviolglikozidok (szteviozid és rebaudiozid A), amelyek az édesít? hatást biztosítják. Az édesít?szer 95%-ban csak ezen alkotórészek valamelyikét, illetve azok kombinációját tartalmazza. Mivel az emberi szervezetre nincs káros hatással, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) átfogó vizsgálatait követ?en az Európai Bizottság 2011-t?l, E960 jel? adalékanyagként engedélyezte a szteviolglikozidok meghatározott mennyiség? felhasználását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  és a Földm?velésügyi Minisztérium kutatói által jegyzett tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy a növény levelét sok helyen gyógyhatásúként írják le. Ezek a források azonban gyakran nem térnek ki arra, hogy a kívánt hatás nem a teljes levél felhasználásával érhet? el, hanem az abból speciális eljárással kivont komponensekkel. Ha a teljes levelet fogyasztjuk el nyers, esetleg leforrázott formában, olyan káros hatású anyagok is kerülhetnek a szervezetünkbe, amelyek például elvonják a bevitt kalciumot és vasat.

Mindezek mellett az Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság (SCF) véleménye alapján a sztívia nyers levelér?l a mai napig nem állnak rendelkezésre olyan információk, amelyek elegend?ek lennének annak biztonságosságának meghatározásához. A toxikológiai vizsgálatok során kapott adatok ráadásul aggodalomra adnak okot, így az Európai Unió területén a Stevia rebaudiana Bertoni növény, és annak szárított leveleinek forgalmazása tiltott tevékenység.

A határozat ellenére az Európai Unió tagállamai közt nincs egyetértés ebben a kérdésben. Sajnos bioboltokban, biopiacokon, illetve az interneten Magyarországon is gyakran találkozhatunk el?re csomagolt, szárított sztívialevelekkel, amelyek csomagolásán általában csak annyi szerepel: „Stevia”.

Németországban és Ausztriában egy 2010-ben alakult non-profit szervezet, a World Stevia Organisation végez kutatásokat ezen a területen, valamint id? közben megalakult az EU által támogatott Go4Stevia-projekt is, amely a Stevia rebaudiana Bertoni veszélyességét vizsgálja és az eredmények tükrében 2017-ben újra benyújthatja az engedélyezési kérelmet.

Laboratórium.hu