Immunerősítés influenza szezon előtt-többféle módszerrel

Hideg éjszakák ,meleg nappalok ,lassan vége a szép indián nyárnak is.A kisgyereknek folyik az orra ,nem engedik be az óvodába ,a nagyobb hiányzik az iskolából ,Mi meg nem tudunk tízfelé szakadni, a munkahelyen is ott lenni ,meg a gyerekekre is vigyázni. Mi a megoldás? Talán szedni kéne valami immunerősítőt ,ami megvéd ,vagy legalábbis segít a téli időszakban.Megpróbálok a következőkben sokféle lehetőséget megmutatni Önöknek ,és ki-ki válasszon a saját ízlése szerint.

Bármilyen meglepő ,első javaslatom ez ügyben a bélflóra rendbe tétele . Az újszülött bélflórájában ,amikor megszületik ,illetve ameddig csak anyatejjel táplálják 95-98%-ban csak jótékony baktériumok találhatók.A vegyes táplálkozás bekövetkezte után a jótékony törzsek patogén ,vagy potenciálisan  patogén törzsekkel keverednek ,és felnőtt korra 40-45%-os jótékony flóra jelenlétét jelölik meg alsó határnak. Hazai felmérések alapján a magyar felnőtt lakosság vastagbelében a  “jótékony baktériumok “jelenléte nem haladta meg a 12%-ot. Pedig szükségünk van rájuk ,mert a probiotikus baktériumflóra jelentősen befolyásolja a gazda szervezet immunválaszát. Ez  a valószínütlenül alacsony szám azt mutatja mindenkire ráfér legalább egy doboz probiotikum beszedése.

A multivitaminok ügye.Van aki azt mondja helyesen táplálkozik ezért nincs szüksége multivitaminra. Sajnos bármennyire is próbálunk minden kritériumnak eleget tenni ,az intenzív mezőgazdaság  sok esetben kimerítette a föld mikroelem tartalmát ,ezért az ételekben ezekből már nincs meg a megfelelő mennyiség . A multivitaminok amúgy sem tudják egy tablettába (kapszulába,filmtablettába) sűríteni a napi adagot mindenből ,mert akkorák lennének ,hogy nem lehetne lenyelni őket.Szerepük szerint kiegészítik a megfelelő vegyes táplálkozást ,hogy a mikro-,és makroelemek bevitt napi mennyisége közelítsen az ideálishoz. Nélkülük a szervezet , és vele együtt az immunrendszer működése sem 100%-os.

Az immunrendszerünk számára  felfedezett béta-glükán.A béta-glükán természetes poliszacharid amely a természetben egyes gombákban ,élesztőgombákban ,gabonafajtákban található meg.Sok más hasznos tulajdonsága mellett erősíti a  védekezőképességet a szervezet első védelmi vonalát alkotó makrofágok aktiválása útján. A béta glükánok korábban természetes módon megtalálhatóak voltak a táplálékainkban és biztosították az immunrendszer folyamatos és természetes stimulációját. A hiper-higiénikus élelmiszerláncok és a gombaölőszerek fokozatos elterjedésével ezek a természetes immunstimulánsok már nem kerülnek be a szervezetünkbe.A béta-glükánok sokféle kémiai szerkezetttel rendelkeznek ,közülük az élesztősejt falából kivont  1-3, 1-6 szénatomokon elágazásokat tartalmazó molekulák  növelik legnagyobb mértékben az immunológiai aktivitást. Tehát választhatunk immunerősítésre önmagában béta-glükánt tartalmazó élelmiszerkiegészítőt ,vagy az evvel kombinált multivitamint felnőtteknek ,gyermekeknek egyaránt.

Alternatívabb módszereket keresve rendelkezésre állnak a gyógynövények ,közülük is kiemelten az echinacea ,az aloe vera , és a homoktövis.

A bíbor kasvirág (Echinacea angustifolia és Echinacea purpurea) Észak-Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye, eredetileg az indiánok alkalmazták. A vadon élő növények megtalálhatók a közép-nyugati prérin, például Texasban.Az echinacea sok betegség gyógyításában játszik fontos szerepet, mert olyan alkotóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszert. A növényből készült kivonatban például megtalálható a gyenge antibiotikus hatású echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő anyag.Többféle formában megtalálható a gyógyszertárakban ,és gyógynövényboltokban, alkoholos ,és alkoholmentes  cseppek szirupok formájában ,de teaként is fogyasztható.

Az aloe vera sokoldalú gyógynövény.Nedvének fő összetevője az uronsav, ám mellette már 200-nál is több egyéb összetevőt sikerült azonosítani: vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, szénhidrátokat, szalicilsavat. Több forrás élettani szempontból értékes enzimek jelenlétéről számol be.Az aloe verának fertőtlenítő (baktérium-, vírus- és gombaölő) és erős gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Emellett antioxidáns szer, a sejtek anyagcseréjének élénkítését, a bőr sejtjeinek megfiatalítását, tisztító és méregtelenítő hatást is tulajdonítanak neki. Számos irodalmi utalás található az immunrendszert erősítő a  fájdalmat csillapító hatására.

A homoktövis termését a tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák.Népgyógyászati tapasztalat alapján ismert hatása- több egyéb mellett- az immunrendszeer védelme,és erősítése.100gr friss homoktövis 450mg C-vitamint tartalmaz ,mintegy tízszeresét a narancsénak.Az újabb kutatások a benne levő sárga színű flavonoidokat , a magas kalcium ,magnézium ,és cink tartalmat ,és az értékes növényi olajokat emelik ki.Ideális téli gyógyszer a megfázásos időszakban megelőzésre lekvár ,csepp, tea ,szörp formájában.

Immunrendszerünk erősítését megközelíthetjük homeopátiás módon is.A fentebb említett echinacea gyógynövénynek létezik homeopátiás változata is ,amelyet egész télen szedhetünk az immunrendszer erősítésére ,kisgyerektől az idősekig ,mindenki számára ajánlott. Az immunrendszer erősítésére kizárólag az alacsony potenciálok ajánlottak Ch 5-ös ,vagy D 2, D4 ,D6 higításban . Magasabb higítások esetén a hatás a visszájára fordul az immunrendszer visszaszorításának irányába, ezért ne fogadjunk el magasabb potenciálú változatot.Szedése :két hétig napi 2X5 golyó majd két hét szünet következik ,és ezt az egész téli időszak alatt folytathatjuk.A másik ajánlott szer az Oscillococcinium ,amelyet szintén mindenki szedhet egész télen ,és különösen alkalmas az influenza kivédésére ,vagy a betegség lefolyásának enyhítésére . Mindössze heti egy tubust kell a nyelv alatt elszopogatni ,nagyon kis gyermek esetén  felezhető az adag.(A homeopátiás szerek alkalmazásakor bizonyos szabályokat be kell tartani ,amelyeket beszéljen meg orvossal vagy gyógyszerésszel.)

És végül ,de nem utolsó sorban a mindenki által ismert C-vitamin. A tapasztalat szerint a C-vitamint még azok is szedik a téli időszakban ,akik teljesen egészségesnek ellenállónak érzik magukat  ,immunrendszerüket erősnek gondolják ,és úgy érzik Őket nem gyűrhetik le a betegségek.És itt a kérdés ,hogy a széles palettából melyiket válasszuk.Evvel kapcsolatban egy történet:Szent-Györgyi Albert a C-vitamin felfedezésekor mintegy melléktermékként talált rá az általa P-vitaminnak nevezett növényi anyagokra. További vizsgálataik során az is kiderült, hogy a tiszta formában előállított aszkorbinsav kevésbé hatásos a mellette található „kísérőanyagok” nélkül.

Egyik barátjának fogínyvérzése volt, és ennek gyógyítására tisztítatlan C-vitamint adott neki, amitől a vérzés hamarosan el is múlt. Később a barát ínyvérzése újra visszatért, amire Szent-Györgyi ismét C-vitaminnal próbálkozott, amely akkortájt már tisztított formában is rendelkezésre állt. A C-vitamin e formájától még erőteljesebb hatásra számított, ami azonban meglepetésére nem következett be, ellenkezőleg: a beteg ínye változatlanul tovább vérzett.Szent-Györgyi ekkor újra megvizsgálta az először használt készítményt, és megállapította, hogy a vérzésgátló hatásért egy szennyeződésnek tartott anyag felelős. Mivel ez a vegyileg akkor még nem azonosított tényező csökkentette a vérerek áteresztőképességét (antipermeabilitás hatás), ezért P-vitaminnak nevezte el.Ma ezeket az anyagokat flavonoidoknak nevezzük ,amelyek széles körben megtalálhatóak a növényekben ,és  lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában.

Tehát mindenképpen olyan terméket válasszunk amelyben természetes növényi kivonat is van , ezzel segítve a szintetikus aszkorbinsav felszívódását . Természetesen mindannyiunknak először a csipkebogyó jut eszünkbe evvel kapcsolatban . A Superwell sorozat C-max nevű termékében az 500mg C-vitamin mellett ,250mg csipkebogyó kivonat található, amelyben nem csak plusz C-vitamin van ,hanem a felszívódást segítő bioflavonoidok is. Egy másik termékükben ezt a különlegességet még fokozni is tudják ,a C-vitamin ,és a csipkebogyó kivonat mellett resveratrol is található benne ami szintén a falvonoid csoportba tartozik, de annak egy kiemelt ,különleges biológiai hatásokkal bíró tagja.Az evvel kapcsolatos eredményeket e lapok hasábjain egy sorozatban olvashatták.Ha tehát csak annyit teszünk magunkért a téli időszakban ,hogy valamilyen C-vitamint szedünk ,az legyen legalább különleges : Superwell C-extra.

Sikeres immunerősítést kívánok:

 Csender Tiborné dr.gyógyszerész  

Kapcsolódó cikkek: 

Rezveratrol és a rák
Rezveratrol és a francia paradoxon
Rezveratrol és a szív-érrendszer
Rezveratrol és az öregedés