Rezveratrol és a szív-érrendszer

A szív- és érrendszeri betegségek megel?zése. Ahogy arról a „Rezveratrol es a Francia Paradoxon” link alatt már esett szó, a rezveratrol lényegében mint a vörösbor, és így a Francia Paradoxon hatóanyaga vált “népszer?vé” a kutatók körében. Mára már számos kísérleti eredmény bizonyítja, hogy a rezveratrol valóban jelent?s szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegeségek kivédésében, s?t, azok gyógyításában is. E betegségek kialakulása – az esetek túlnyomó többségében – az artériák kezdeti rugalmasság vesztésére, majd pedig az ezt követ? meszesedésére vezethet? vissza (amely utóbbi két folyamatot együttesen szokás érelmeszesedésnek nevezni). Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) egy éveken, s?t évtizedeken át kialakuló, számos különböz? biokémiai változás következtében kifejl?d? betegség, amelynek az utolsó stádiumában már a nagyban lesz?kült erek nem képesek a szöveteket kell? mennyiség? vérrel (azaz oxigénnel és bizonyos tápanyagokkal) ellátni, aminek eredménye pl. szívinfarktus vagy sztrók. A széleskör? biokémiai vizsgálatokból ma úgy t?nik, hogy a rezveratrol számos ponton képes az arteriosclerosis folyamatát leállítani, ill. kedvez?en befolyásolni.

1. Az adhéziós molekulák keletkezésének gátlása. Az érelmeszesedés folyamata ma már egy speciális gyulladásos folyamatnak tekinthet?. Erre utal pl., hogy számos klinikai paraméter, amelyek egy krónikus gyulladás meglétét mutatják, egyben megemelkedett szívinfarktus rizikót is jeleznek. Így az arteriosclerosis kialakulásának során leukociták (fehérvérsejtek) tapadnak ki az érfalhoz, amely folyamat biokémiai szempontból lényegében azonos egy fert?zést követ? gyulladás alkalmával történ? leukocita aktiválódással. Ez a kitapadás a vaszkuláris endotél sejtek által gyártott ún. adhéziós (fehérje) molekulák segítségével történik. Endotél sejtkultúrákkal végzett kísérletekben azt találták, hogy a rezveratrol hatékonyan gátolja az ilyen addhéziós molekulák szintézisét (1,2).

2. A vaszkuláris simaizom-sejtek szaporodásának gátlása. Az érelmeszesedés bizonyos stádiumában az érfalban található simaizom-sejtek szaporodásnak indulnak és hozzáadódnak a képz?d? plakk tömegéhez, tovább növelve annak térfogatát, azaz tovább szükítve az adott érszakaszt. Sejt-tenyészetekben azt találták, hogy a rezveratrol képes gátolni a vaszkuláris simaizom-sejtek szaporodását (3,4).

3. A vazodilatáció el?segítése. A megfelel? vazodilatáció (az erek tágulása adott körülmények között, ill. a szívritmusnak megfelel?en) a normális kardiovaszkuláris m?ködés elengedhetelen feltétele. Az erek tágulási képessége az érfalban található simaizom-sejtek elernyedési képességének a függvénye. Az erek vérrel találkozó legküls? rétege az ún. endotél sejtekb?l álló réteg az, amely szabályozza az endotél réteg alatti simaizmok m?ködését úgy, hogy elernyedésre, ill. összehúzódásra képes utasítani a simaizom-sejteket. Az elernyedést kiváltó kémiai utasítás egy, az endotél által kibocsájtott molekula, a nitrogén monoxid (NO), amelyet az endotélben található Nitrogen Oxid Szintáz (eNOS) enzim szintetizál. Öregebb korban, ill. bizonyos kórképekben az endotél sejtek NO gyártó képessége jelent?sen csökken, aminek eredményeképen a vazodilatáció mértéke már nem lesz megfelel?, azaz az erek sz?külnek, rugalmasságukat vesztik. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez az NO gyártó képesség csökkenés valószín?leg az egyik kezdeti történés az arteriosclerosis kialakulásának folyamatában. Tenyésztett vaszkuláris sejtek vizsgálatakor figyelték meg, hogy a rezveratrol egyrészt növeli a csökkent mennyiségü eNOS szintézisét (enzim indukció), másrészt fokozza az enzim aktivitását (5,6). Egyben azt is megfigyelték, hogy a rezveratrol gátolja az endotelin-1, az endotél sejtek által bizonyos stimulusok hatására szekretált érsz?kít? anyag szintézisét (7). A rezveratrol ezen kett?s hatása, azaz az NO keletkezésének fokozása és endotelin-1 expressziójának a gátlása, képes lehet – legalábbis részben – megmagyarázni a “Francia Paradoxon”-ként ismert jelenséget.

4. Trombocita aggregáció gátlás. A sebek gyógyulását el?segít? folyamat a trombociták (vérlemezkék) összecsapódása (aggregációja), amely – normálisan – az érfalon lév? sérülés fizikai lezárását szolgálja. Sajnálatos módon, ez az aggregáció a plakk kialakulásában is szerepet játszik, aminek következtében létfontossagú erek záródhatnak el (szívinfarktus, sztrók, stb…). Vizsgálták magas szívinfarktus rizikójú betegek vérében a trombocita aggregáció jellemz?it, és azt találták, hogy a rezveratrol jelent?sen csökkentette a vérlemezkék összecsapódási hajlamát (8,9).

5. Ischemiás prekondicionálás. Az érelzáródás ún. ischemiás sérülést, elhalást okoz (ischemiás epizód) abban a szövetben, vagy szövet-részben, amely az érintett ér által ellátott. Ez, amennyiben a szív egy adott erében következik be, szívinfarktushoz, ha pl. egy agyi érben, akkor sztrók kialakulásához vezethet. Kísérleti körülmények között tapasztalták, hogy ilyen ischemiás epizódokkal szemben (amennyiben azok viszonylag rövid ideig tartanak, de töbsször ismétl?dnek) egy védelmi mechanizmus alakul ki. Az ilyen jelleg? védelem kialakulását nevezik ischemiás prekondicionálásnak. Kiderült, hogy rezveratrol hatására ez a mechanizmus jóval hatékonyabban m?ködik, pl. az ischemiás epizód nyomán elhalt szöveti terület szívizomban is (10) és az agyban is (11) jóval kisebb rezveratrol-el?kezelt, mint nem-kezelt állatokban. Feltehet?, hogy a rezveratrol ezen szívinfarktus/sztrók elleni hatása összefüggésbe hozható azzal a fent említette ténnyel, hogy a rezveratrol aktiválja a NOS enzimet (lásd fenn), aminek m?ködése elengedhetetlen a prekondicionálás kialakulásához. Nagyon valószín?, hogy a rezveratrol ischemiás prekondicionálást fokozó hatása közvetlen kapcsolatban áll a “Francia Paradoxon”-nal.

Kapcsolódó cikkek:

Rezveratrol és a francia paradoxon

Irodalom: 1. Carluccio MA, Siculella L, Ancora MA, et al. Olive oil and red wine antioxidant polyphenols inhibit endothelial activation: antiatherogenic properties of Mediterranean diet phytochemicals. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2003; 23(4): 622-629.
2. Ferrero ME, Bertelli AE, Fulgenzi A, et al. Activity in vitro of resveratrol on granulocyte and monocyte adhesion to endothelium. Am J Clin Nutr. 1998; 68(6): 1208-1214.
3. Mnjoyan ZH, Fujise K. Profound negative regulatory effects by resveratrol on vascular smooth muscle cells: a role of p53-p21(WAF1/CIP1) pathway. Biochem Biophys Res Commun. 2003; 311(2): 546-552.
4. Haider UG, Sorescu D, Griendling KK, Vollmar AM, Dirsch VM. Resveratrol increases serine15-phosphorylated but transcriptionally impaired p53 and induces a reversible DNA replication block in serum-activated vascular smooth muscle cells. Mol Pharmacol. 2003;63(4):925-932.
5. Duffy SJ, Vita JA. Effects of phenolics on vascular endothelial function. Curr Opin Lipidol. 2003; 14(1): 21-27.
6. Wallerath T, Deckert G, Ternes T, et al. Resveratrol, a polyphenolic phytoalexin present in red wine, enhances expression and activity of endothelial nitric oxide synthase. Circulation. 2002; 106(13): 1652-1658.

7. Liu JC, Chen JJ, Chan P, Cheng CF, Cheng TH. Inhibition of cyclic strain-induced endothelin-1 gene expression by resveratrol. Hypertension. 2003 Dec; 42(6): 1198-205.
8. Kirk RI, Deitch JA, Wu JM, Lerea KM. Resveratrol decreases early signaling events in washed platelets but has little effect on platalet in whole blood. Blood Cells Mol Dis. 2000; 26(2): 144-150.
9. Pace-Asciak CR, Hahn S, Diamandis EP, Soleas G, Goldberg DM. The red wine phenolics trans-resveratrol and quercetin block human platelet aggregation and eicosanoid synthesis: implications for protection against coronary heart disease. Clin Chim Acta. 1995; 235(2): 207-219.
10. Das S, Das DK. Resveratrol: a therapeutic promise for cardiovascular diseases. Recent Pat Cardiovasc Drug Discov. 2007; 2(2): 133-8.
11. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, Perez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008; 15(15) :1545-51.

Forrás: www.t-resveratrol.hu