Fekete mustár (Brassica Nigra)

Egyéb elnevezései: barna mustár, francia mustár,

A keresztesvirágúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékér?l származó, f?szeres magjáért nálunk is termesztett egyéves növény. Szára 1 métert is elér?, rendszerint elágazó. Az alsó levelei 1-2 tenyérnyi nagyok, szeldeltek, fogazott szél?ek. A fels?bb levelek kisebbek, a legfels?k lándzsa alakúak, fogazott szél?ek. Virágai a hajtások végén sátorozó fürtben állnak, terméséig a virágzati tengely megnyúlik. A virágok illatosak, szirmuk sötétsárga szín?. Termése 1-2 cm hosszú, 8-10 magvú bec? (két term?levélb?l alakult és kétrekesz? magrejt?; belseje közepén hártyás rekeszfal nyúlik, végig s a magvak ezen vannak). Magja gömböly?, kb. 1,5 mm átmér?j?, kívül sötét vörösbarna, belül világossárga szín?, szagtalan csíp?s íz?. Júniusban virágzik, termése július – augusztusban érik.

Hatóanyag: mustárolaj(szingrin-glikozida), zsírosolaj, fehérje, szinapin keser?anyag, nyálka, myrosin enzim,

Alkalmazása:
bels?leg:
– étvágyjavításra,
– vizelethajtásra,
– szélhajtásra,

küls?leg:
– reumára bed?rzs?l?szerként

Teájának elkészítése és adagolása: 1 ev?kanál Fekete mustármagot összetörünk, 2 dl vízben 15 percig f?zzük, sz?rjük. Fogyasztása naponta háromszor, étkezések el?tt 1 órával javasolt.