Csíráztatás – Lucernacsíra

lucernaáztatási idő: 4-6 óra

hőmérséklet: 21 C ˚

az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal

csíráztatási idő: 5-6 nap

a csíra hossza: 3- 3,5 cm

vitaminok és ásványi anyagok: Béta- karotin; B1-, B2- B6, B12-vitamin; C-vitamin; D-vitamin; E-vitamin; K-vitamin; Kalcium; Magnézium; Vas; Foszfor; Réz; Cink; Szelén; Szilícium; Jód; Mangán

Az egyik legkedvezőbb élettani hatású csíra, csökkenti a koleszterinszintet, természetes vízhajtó és lázcsillapító. Erősíti az immunrendszert, magas klorofill-tartalma segít a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek. A kalcium és a foszfor erősíti a csontozatot és a fogakat. Mangán tartalmának köszönhetően kedvezően befolyásolja a vércukorszintet, aB12 – vitamin a vérszegénységen segít. Kalcium tartalma ötször nagyobb mint a tejé. Az ösztrogén jellegű növényi hormonok elviselhetővé teszik a változókor okozta tüneteket. A benne levő L-borostyánkősav a kötőszövetek rugalmasságáért felelős. Vannak azonban olyan betegségek is, amelyekben fogyasztása életveszélyes állapothoz vezethet, pl. az autoimmun betegségek, mint például a szisztémás lupus erythematosus (SLE). Semleges, friss íze miatt szinte bármilyen ételhez hozzáadhatjuk, a legegyszerűbb szendvicset is “megfűszerezi”. Más zöldségekből, gyümölcsökből készült turmixhoz hozzákeverve, kiváló tonizáló, frissítő italt készíthetünk.

  • A csírázáskor végbemenő biokémiai folyamatok során a lucernacsíra szaponintartalma mintegy 450%-kal nagyobb a maghoz képest. A szaponin gátolja a koleszterin felszívódását a bélből és ez az ismert módon csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Magas fitoösztrogén-tartalma segít a nőknél a hormonális folyamatok szabályozásában:  csökkenti a menstruációs vérzést, fájdalmat, átsegíti a nőket a változás időszakán.
  • Vékony védőbevonatot képez a gyomor és a belek nyálkahártyáján, gyógyító hatású gyomorfekély és bélgyulladás esetén.
  • A csírában levő mangán sok kulcsfontosságú enzim működéséhez szükséges amelyeknek segítségével a szervezet hasznosítja a tápanyagokat, vitaminokat, felépíti a csontokat és porcokat, szabályozza a vércukorszintet. Mangán szükséges a kollagén termelődéséhez a bőrsejtekben, a megfelelő vas anyagcseréhez,és a pajzsmirigy optimális működéséhez.A mangán nagy része elveszik az élelmiszerek feldolgozása során, de ez a lucernacsíra esetében nincs így.
  • Oldja a lerakódott húgysavat, enyhít a köszvényes panaszokon.
  • L-borostyánkősavtartalma biztosítja a kötőszövetek rugalmasságát, lassítja azok öregedését.
  • Regenerálja az idegsejteket, idegi eredetű betegségek természetes gyógyszere.
  • Magas kalciumtartalma hozzásegít az erős fogazathoz, és csontozathoz.

Amennyiben véralvadásgátló hatású gyógyszert szed konzultáljon kezelőorvosával a lucernacsíra magas K-vitamin tartalma miatt! Egy csésze  lucernacsíra a napi K-vitamin szükséglet 13%-át tartalmazza.