Vitamin az ablakpárkányon!

az ablakban napról napra növekszik a vitamin

DSC_0242Hideg, megfázás, influenza , vitaminok, egészség. Szerintem ezek megszokott kifejezések télidőben amikor a sötétebb napokhoz még hozzá kell adnunk az időjárás viszontagságait, a vírusok támadását, meg a gondot honnan szerezzünk be valami frisset. És a megoldás ? Próbáljunk meg termelni valamit az ablakban.

Az ötletet Bálint György honlapjáról vettem és olyan egyszerűnek tűnt a házi vitamintár kialakítása hogy rögtön neki is fogtam.Nem kellett sok minden hozzá csak egy cserép,  friss föld,  és a mag ami télidőben is könnyedén beszerezhető bioboltban.  Hogy még nem mondtam volna? A kísérlet alanya a kerti zsázsa Lepidum sativum L.

Ha kicsit jobban körülnézünk növénykénk háza táján az Ayurvéda fontos gyógynövényét ismerhetjük meg benne. Az indiai hagyományos gyógyászat szerint a  növény magvai és levelei egyaránt gyógyerőt hordoznak magukban. Leírják vízhajtó, hashajtó és afrodiziákum tulajdonságait  és ajánlják  gyulladás, hörghurut, reuma és izomfájdalmak esetén.Ezen kívül jól használható asztma, köhögés és aranyeres vérzés kezelésére. Sőt, ha még ez sem lenne elég, ez a számunkra kevéssé ismert inkább csak csírának vagy salátaként fogyasztott növényke csökkenti a vércukor szintet a vérnyomást,vizelethajtó és elősegíti a törések gyógyulását.

A Délnyugat-Ázsiában őshonos növényt a perzsák már azelőtt fogyasztották mielőtt a kenyeret ismerték volna. Az Ókori Egyiptomban mint táplálékforrást használták, és nagy népszerűségnek örvendett a görögök és rómaiak körében akik fűszerezésre és csípős  saláták alkotórészeként tartották számon.A zsázsa már  több évszázaddal  ezelőtt meghonosodott  Nyugat-Európában is. A keleti és mediterrán kultúrák orvosai szintén megemlítették mint gyógynövényt különösen  skorbutellenes, depurative és serkentő tulajdonságait. Némelyek szerint füstölőként alkalmazva rovarriasztó hatású, vagy belsőleg féreghajtó.

Ha a zsázsát salátaként fogyasztjuk a fiatal növényből kálciumhoz, foszforhoz, vashoz, nikkelhez, kobalthoz és jódhoz, valamint A, C és   B-vitaminokhoz juthatunk. Fehérjéi az  ember számára  esszenciális aminosavakat is tartalmaznak. Miután a keresztes virágúak közé tartozik e növényben is megtaláhatóak a jól ismert glükozinolátok. A zúzott levelekből vízgőzdesztillációval előállított színtelen illóolaj pedig antibakteriális tulajdonságokat mutat.

Ha nincs kedvünk kivárni a kb.10napot amíg friss zöld növényhez juthatunk a magokat is fogyaszthatjuk és nem kevesebb jótékony hatású anyaghoz juthatunk. Igen magas a fehérje és zsír tartalmuk,  az ásványi anyagok közül pedig a foszfor a kén és a kálcium dominál. Egészségünk szempontjából pedig a bioaktív anyagok széles skáláját találjuk benne:alkaloidok, tanninok, flavonoidok, glükozinolátok, szterinek és triterpének (itt nem írom le a teljes analízist, de ennél sokkal hosszabb). Ennek a sokszínűségnek köszönhető hogy a magoknak májvédő tulajdonsága van még olyan erősen mérgező hatású vegyülettel szemben is mint a szén-tetraklorid. A májvédő hatás pontos mechanizmusa nem ismert de összefüggésben lehet azzal hogy vegyületei gátolják a lipidperoxidációt a májban. A májkárosodást előidéző szabad gyökök ellen tehát sikeresen veszik fel a harcot a zsázsamag kemikáliái. Élelmi rost tartalma nagyon magas. Vízzel találkozva ezek a rostok nyálkát képeznek amely cellulózból és uronsav tartalmú poliszaccharidokból áll. A zsázsamag nyálka helyettesítheti a tragantha vagy gumiarabicum nyákot ezért sűrítőszernek is alkalmas. Ezzel a gélképző tulajdonságával magyarázható hogy jó hatású hasmenés esetén, és egyben ettől válik nagyon nehézzé a zsázsamag csíráztatása. Az őrölt magból pakolás is készíthető rheumás fájdalmak enyhítésére.

Magyarországon nem használjuk gyógynövényként de nézzünk szét kicsit keleten vajon mire használják:

  • Egyiptomban a népi gyógyászat fontos szere a vércukorszint csökkentésére és antibakteriális tulajdonságát is használják
  • Az Ayurveda szerint a levelek és a mag használható mint afrodiziákum, vízhajtó, hashajtó, tejszaporító, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő  reumatikus és izomfájdalmak ellen, vérnyomáscsökkentő, aszthma esetén hörgtágító. Naponta 3×1 gramm kerti zsázsa mag javíthatja a tüdő funkcióit aszthmás betegeknél. Az emberek nap mint nap rágcsálják a magokat féreghajtás céljából vagy azért, hogy megtisztítsák a vérüket, vagy eltávolítsák a vesehomokot. Azok számára akik gutaütés miatt elvesztették a beszédképességüket szintén azt javasolják hogy rendszeresen rágcsáljanak zsázsamagot.A hagyományos népi bölcsesség szerint ha egy rész magot leforrázunk 20 rész forró vízzel hatékony forrázatot kapunk vérhas és hasmenés ellen. Zsázsamag por és cukor keveréke -ez is az egyik módszer hasmenés, emésztési zavar és vérhas ellen.
  • Szaud-Arábiában, Kínában és mindenütt ahol gyógynövénynek használják hasonlóak a javallatok.

Voltaképpen csak egy kis friss zöldet, ásványi anyagokat és vitaminokat kerestem de mégis egy keleten hagyományos gyógynövényt találtam.Mindenki használja a zsázsát kedve szerint.

A termesztés részletes leírása  ITT található!

 Forrás