Boróka – Bár igazságos, igencsak szúrós

A közönséges boróka (Juniperus communis) a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld fácska, amely boldogan éldegél Földünk északi féltekéjén, Szibériától egészen Észak-Amerikáig. Rendkívül szívós növény, viszonylag kegyetlen körülmények között is megél.

Csak kevesen mernek az útjába állni, mert tűlevelei felettébb kemények és szúrósak; emiatt nem csak az emberek, hanem az állatok is kerülik a vele való érintkezést. Talán csak a madarak barátkoznak vele:  a növény sűrű ágai közé építik fészküket, és ősszel lecsipegetik a zúzmarás terméseket.

Mámorító illatú gyanta

A kertben elültetett boróka csodálatosan illatozik ugyan, de a jelenléte rejtélyes módon (valószínűleg illóolaja miatt) blokkolja a körtefák termésadó képességét. Ezzel nem árt tisztában lenni, mert így megspórolhatunk magunknak néhány hiábavaló kísérletezést. A körtefák nem bírják a borókát….

A közönséges boróka ágaiban valóban túlteng a mámorító illatú gyanta, és ha a növényt kályhában égetik el, illata belengi az egész környéket. A közönséges boróka azonban ma már védett növény, ágait sem gyűjteni, sem égetni nem szabad. Kivételt csak az Ön kertjében növekvő boróka jelent, amit érdemes nagy becsben tartania.

Emberemlékezet óta mágikus növényként tisztelik, és hatékony fegyverként használták a negatív hatásokkal és gonosz erőkkel szemben. A balzsamozó keverékek és a rituális tömjén alapanyaga volt. Ünnepek alkalmával, borókával füstölték át a házakat, hogy megtisztítsák a helyiségeket, és eltávolítsák a régi dolgokat.

Boróka gallyakat égettek az ógermán temetkezési szertartások alkalmával, hogy így tartsák távol a gonosz szellemeket, pestis járvány idején pedig borókaágakból készített tüzet égettek a városkapu előtt.  A borókához akkoriban valóban nagy reményeket fűztek.  Az emberek a pestis megelőzéséhez félbeharapott borókabogyókat használtak – és erre meg volt minden okuk. A boróka hatóanyagai ugyanis az illóolajban található terpéneknek köszönhetően fertőtlenítő hatásúak.

Belsőleg, külsőleg egyaránt hasznos

A növény tartalmaz ezenkívül flavonoidokat, cserzőanyagokat, fitoncidokat és szerves savakat, amelyek jótékonyan hatnak az anyagcserére, fertőtlenítik és víztelenítik a szervezetet. A boróka gallyaiból szárazdesztillálással nyerhető ki az úgynevezett gyantaolaj, amely külsőleg az ekcéma típusú, krónikus bőrbetegségek kezelésére használható. Nem ingerli a bőrt, és fertőtlenít.

A borókaszemek, amelyeket novemberben kell begyűjteni, vízhajtó hatásúak, és segítséget nyújtanak húgyhólyag-megbetegedések esetén. A boróka fokozza a húgyhólyag és a vese aktivitását, ezért vesebetegségben vagy terhességben alkalmazása nem ajánlott. Alkalomszerű és rövidtávú használata azonban teljesen biztonságos.

A boróka hálás és hatékony segítőtársunk számos egészségügyi probléma, például köhögés, felfúvódás, esetleg köszvény és reuma esetén. Degeneratív ízületi megbetegedéseknél, kopásnál (arthrosis) belsőleg és külsőleg is alkalmazható. Segíti az ízületek vérellátását, ennek köszönhetően csillapítja az ízületi fájdalmat.

Készítsen otthon tinktúrát!

Mozgásszervi panaszok és idegfájdalom esetén a legjobb a boróka tinktúra. Ennek az univerzális gyógyhatású szernek az elkészítése rendkívül egyszerű. Egy maréknyi érett borókabogyót leöntünk fél liter szesszel, két hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és az elkészült tinktúrát cseppenként alkalmazzuk. Külsőleg és belsőleg is használható a legkülönbözőbb fájdalmak, emésztési problémák, telítettség érzése, felfúvódás és hasfájás esetén Fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően remek segítséget nyújt felső légúti betegségekben is.

A borókabogyónak a konyhában is megvan a maga helye. Kiválóan alkalmazható fűszerként vadhúsok és marinád készítésekor vagy különböző fűszerkeverékek adalékanyagaként.

A boróka állítólag az igazságossággal, az igazság érvényesítésével áll kapcsolatban. Ha tehát úgy adódik, hogy borókabokrokon kell átverekednie magát, és az ágak tövisei alaposan összeszurkálják, felhorzsolják a testét, az annyit jelent: biztosan megérdemelte. Ám úgy is szemlélheti a dolgokat, hogy mivel a boróka gyógyító hatású növény, talán ezen durva módon segít önnek megszabadulni mindattól, amire már nincs szüksége.

Forrás: Tereza Viktorova