Mi is a béta-glükán?

A B-1,3-(D)-Glükánok a természetben is el?forduló poliszacharidok. Nélkülözhetetlen sejtfal alkotóelemek számos baktérium, növény és gomba esetében. Az éleszt?b?l és a gyógygombából kivont béta-glükánokat általában immuner?sít? hatásukról ismerik. A kutatók kimutatták, hogy az oldhatatlan Béta-1,3/1,6-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitási szinttel rendelkezik, mint az oldható, 1,3/1,4-glükánok. A Béta-glükánok kötései és kémiai struktúrái közötti eltérések jelent?s hatással vannak azok vízoldékonyságára, hatására és általános biológiai aktivitásukra.

Forrásai

A Béta-1,3-(D)-glükán legáltalánosabb forrása az éleszt? sejtfala (Saccharomyces cerevisiae). Azonban a Béta 1,3/1,4-glükánokat egyes gabonakorpákból is kinyerik, pl. zab és árpa, valamint egyes esetekben búzából és rozsból is. A Béta 1-3-(D)-glükánok, melyeket az éleszt? sejtfalából vonnak ki, gyakran oldhatatlanok. A gabonafélékb?l kivont formái lehetnek oldékonyak és oldhatatlanok is. emellett egyes tengeri f?félékb?l, és egyes gombafajokból is kivonhatják ?ket (Reishi, Shiitake, Maitake).

Szerepe az emberi szervezetben

A béta-glükán egy tudományosan alátámasztott biológiai védekez?rendszer modulátor (BDM) mely az immnrendszer mozgósítja és befolyásolja. Kiegészít?ként orális fogyasztást követ?en a béta-glükán els?sorban a makrofágok és a dentritikus innumsejtek által emészt?dik meg, és ezen a folyamaton keresztül modulálja és stimulálja az immunválaszt, ami gyakran hoz létre egy, az immunsejtek által generált gyógyító hatást. A glükánokat évek óta ezeknek az immuner?sít? hatásoknak köszönhet?en kutatják folyamatosan, különösen a makrofág immunsejteket és NK sejteket, valamint a T-sejteket és a B-sejteket aktiváló hatásuk miatt, beleértve egyes citokinineket és kiegészít?iket.

A glükánokkal foglalkozó szakirodalom már évtizedekre visszanyúlik, és igen terjedelmes, és tekintélyes mennyiség? új kutatási anyag is rendelkezésre áll. Étrendkiegészít?ként történ? alkalmazását tekintve els?sorban a Béta-1,3 és 1,6-glükánnal kapcsolatos kutatások számítanak érdekesnek. Az étrendkiegészít?kben els?sorban az oldhatatlan glükán található meg, míg a gyógyszeripar az oldékony formát használja.

Mi határozza meg a Béta-glükán hatékonyságát?

Nem az alkalmazott béta-glükán mennyisége vagy súlya határozza meg az optimális adag hatékonyságát; az immunválaszra gyakorolt hatás mértéke els?sorban az el?állítás függvénye. Más szavakkal, a több nem feltétlenül jobb – mindig az alapján ítélünk, hogy az adott készítmény milyen mértékben képes befolyásolni az immunválaszt, nem pedig az alapján, hogy mennyi béta-glükán van egy kapszulában. A magas milligramm dózisok és a béta-glükán kapszulában található százalékosan nagy mennyiség nem befolyásolják az immunválasz aktiválását és az adott termék tisztaságát, és sejtaktiváló szerepét. A valódi befolyásoló tényez? a béta-glükán forrása, az eljárás, amivel kivonják a forrásból, valamint a már megemésztett béta-glükán részecskék mérete és formája.

Néhány korábbi béta-glükán kísérletben nagyobb mennyiségben alkalmazták azt, mint amennyi manapság a hatásos készítményekben található, azonban ezek a kutatások nem az adott glükán immunrendszer aktiválásához elégséges hatásos adagjának feltérképezésére irányultak, és többségüket a 70′-es és 80′-as években végezték. A tudomány jelenlegi állása szerint 10mg, vagy ennél is kevesebb, megfelel?en el?állított, jó min?ség? Béta 1,3/1,6-glükán vagy Béta-1,3-(D)-glükán és Béta-1,6-glükán kötésben, melyet éleszt?sejtfalból vonnak ki, megfelel? mennyiség, 100mg feletti mennyiségben alkalmazva pedig egy min?ségi béta-glükán a mennyiséggel arányosan csökken? hatékonyságot mutat.

A rosszabb min?ség?, vagy az emészt?rendszerben nem egységes, gömbszer? egységekké újraformálódó glükánokat általában nagy koncentrációban árulják – ezek immunstimuláló hatása azonban általában független laboratóriumok által nem alátámasztott, és legtöbb esetben mindenféle dózisban hatástalanok. Bár általában nem drágák, ez általában annak tudható be, hogy nem kell? mértékben dolgozzák csak fel a béta-glükánt; nem csökkentik a részecskék méretét egységesen 1-2 mikron méret?re.

A nagyobb méret és súly nem pozitív tulajdonságok a béta-glükán esetében, és rendszerint alacsonyabb min?séget, valamint minimális immunválasz-aktiváló hatást jelentenek. Ezekt?l csak nagyon nagy mennyiségben alkalmazva remélhetünk egy minimális hatást. A marketing trükkökhöz hozzátartozik a milligrammosan magas mennyiségek és a kapszulák százalékosan magas béta-glükán tartalmának el?térbe helyezése, azonban a tudomány csak az immunválasz aktiváló szerep szerint kategorizál. Így egy jó min?ség?, de alacsony hatóanyag tartalmú kapszula sokkal hatásosabb, mint egy rossz min?ség?, de nagy hatóanyag tartalmú készítmény.

Ráadásul a jelenlegi kutatások azt is demonstrálták, hogy még az éleszt?b?l kivont, 1-2 mikron méret?re particionált béta-glükán is hajlamos újra összeállni a fogyasztást követ?en, ha vízzel érintkezik az emésztés során, ami jóval nagyobb, sz?l?fürt-szer? részecskeméretet eredményez az immunsejtek számára az emésztéshez, ez pedig rosszabb hatásfokot eredményez. A Béta 1,3/1,6-glükánok segítségével optimalizálható ez a helyzet – ezeket kifejezetten arra használják, hogy megel?zzék a részecskék újbóli összeállását, ami végs? soron a lehet? legtökéletesebb emésztést és hatásosságot biztosítja a megcélzott immunsejtekre nézve – ezek rendszerint a makrofágok. Az olyan béta-glükánok esetében, melyek nem álltak össze újból, az immunválasz gyorsabb és nagyobb mérték?, így hatékonyabb védelmet jelent a patogénekkel szemben.

Tehát egy adott termék hatásosságának fokmér?je a részecskeméret, valamint az, hogy mennyire hajlamos az adott anyag az emésztés során újra összeállni nagyobb egységekké. Csak azok a termékek hatásosak, melyek az emésztés során végig képesek tartani az 1-2 mikronos részecskeméretet. Az ezt alátámasztó laboreredmények mindig független laborból származzanak, ne pedig a gyártótól, és látszania kell rajta a tesztelési módnak és az eredményeknek. Ha ezek nem szerepelnek rajta, legyünk óvatosak, különösen ha az adott termék a benne található béta-glükán mennyiségét hangsúlyozza ki.
smertek a béta glükán (klinikailag alátámasztott) immunstimuláns, daganatellenes és antimikrobális tulajdonságai. Az 1-3, 1-6 szénatomokon elágazásokat tartalmazó molekulák az éleszt?sejt falából származnak, amelyet egy speciális eljárással kezelnek a leger?sebb immunológiai aktivitás érdekében. A béta glükánok más forrásai más szerkezettel rendelkeznek. Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy az éleszt?sejtb?l kivont béta glükánok immunológiailag sokkal er?sebb hatásokkal rendelkeznek mint a gombákból vagy például az árpából kivont glükánok. Ez az 1-3 glükánok alacsonyabb arányával magyarázható.

Igazolt hatásai

Csökkenti a koleszterinszintet: A béta-glükán koleszterincsökkent? mechanizmusa azon alapszik, hogy csökkenti a bélrendszerb?l a koleszterin felszívódását. Tanulmányok meger?sítik, hogy az éleszt?kivonatból el?állított béta-glükán 7-8 hét alatt 6-8%-kal képes csökkenteni a koleszterinszintet.

Daganatellenes hatása van: Szintén tanulmányok igazolják, hogy valóban hatásos a tumorok kezelésében. A szájon át bevitt éleszt?-béta-glükánokat a magrofág típusú fehérvérsejtek kebelezik be és dolgozzák fel. Ezek a makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkez? fehérvérsejt típusokat a C3 komplement fragmentumokkal megjelölt tumorsejtek elpusztítására.

Er?síti az immunrendszer m?ködését, véd a fert?zések ellen: A m?téten vagy traumán átesett betegek fert?zéseinek kivédésében is hatásosnak igazolódott.

Javasolt felhasználása

Mindenkinek javasolt, aki szeretné fokozni vagy megtartani az immunrendszere aktivitását. A béta glükánok korábban természetes módon megtalálhatóak voltak a táplálékainkban és biztosították az immunrendszer folyamatos és természetes stimulációját. A hiper-higiénikus élelmiszerláncok és a gombaöl?szerek fokozatos elterjedésével ezek a természetes immunstimulánsok már nem kerülnek be a szervezetünkbe. Ezzel párhuzamosan több olyan hatás ér bennünket, amely csökkenti az immunfunkciókat. Ilyenek a környezeti mérgek, nehézfémek, imunszuppresszív gyógyszerek, és a folyamatos stressz, a szimpatikus idegrendszer túlstimulált állapota. A krónikus degeneratív és anyagcsere betegségek is immunszupprimált állapotot eredményeznek. Nem véletlen, hogy az immunrendszer rendellenességével összefügg? kórképek és betegségek száma évr?l-évre növekszik. Ezzel párhuzamosan az antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek száma is emelkedik.

A béta-glükán segítségével természetes módon, hatékonyan, és biztonságosan vértezhetjük fel magunkat az egyre növekv? mennyiség? környezeti ártalmak ellen.

Mellékhatások, kölcsönhatások

A napi maximális javasolt adag 15 gramm, és 8 hétnél tovább a szer nem szedhet?. Szájon át szedve nem jellemz? mellékhatás kialakulása, intravénás alkalmazás során hidegrázást, lázt, fejfájást, ízületi fájdalmat, hasmenést, vérnyomásemelkedést vagy csökkenést, kiütést, fehérvérsejtszám-csökkenést okozhat.

Nem áll rendelkezésünkre elég információ a terhesség és a szoptatás alatti alkalmazással kapcsolatban, ezért alkalmazása kerülend?.

A béta-glükán serkenti az immunrendszer m?ködését, ezáltal az immunrendszer m?ködését gyengít? szerek hatékonyságát csökkenti, ide tartozik például az azathioprine, a szteroid tartalmú gyógyszerek, a cyclosporin, stb.

Forrás: shop.builder.hu