Amit a bazsalikomról tudni kell

1. A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum L.) rendszertanilag az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és az ajakosok(Lamiaceae) családjába tartozik. Rokona a mentának, a majorannának, a rozmaringnak és a levendulának is. A bazsalikom fajtáinak száma nem egységesen elfogadott, harminc és százhatvan között változik. Közéjük sorolható a törpe, a thai, a citrom- és a bordólevel? bazsalikom
vagy az indiai szent növény.

2. Egyéves, lágy szárú növény. 40-60 cm magasra n?, szára tövét?l elágazó, levelei tojásdadok, zöldek és fényes felület?ek, virágai fehérek vagy világos rózsaszín?ek. A bazsalikom meleg- és fénykedvel?. Nedves, tápanyaggal jól ellátott talajt, s napos, védett helyet igényel. A magvetés március közepén (vagy nyáron is) kezd?dhet. A csírázási id? a h?mérséklett?l függ?en egy-két hét. Ha a f?szernövény nem marad szobah?mérsékleten, akkor a tavaszi fagyveszély elmúltával ültethet? ki. A lakásban cserépben, balkonládában és k?edényben is nevelhet?.

3. Neve a görög baszileusz, vagyis király szóból származik, mert ahogy Parkinson említi, „az illata olyannyira kiváló, hogy királyi palotába való, esetleg mert valamilyen uralkodóknak készített ken?csben vagy gyógyszerben használták”. A görögök és a rómaiak kezdetben az ellenségeskedés és ?rültség jelképének tartották, majd a középkorban a szerelem egyik szimbóluma lett.

4. A növény drogja a szárított, morzsolt és tisztított levele és virága, valamint az ebb?l kivont illóolaj. F? hatóanyaga az illóolaja (levelekben 1%), amelynek eugenol összetev?jét fogászati fájdalomcsillapítóként és fert?tlenít?ként alkalmazzák. Ennek az illata markáns és f?szeres.

5. 100 g friss bazsalikom (kb. kétszáz levél) 23 kilokalóriát, 3 g fehérjét, 2,6 g szénhidrátot és 1,6 g élelmi rostot tartalmaz. A nyers f?szernövény 92%-a víz. A színéért felel?s béta-karotinból, luteinb?l és zeaxantinból nagyobb menynyiséget tartalmaz. Vitaminok közül B- (kivéve B12), C- és K-vitamin meg folát, míg ásványi anyagok közül kálium, kalcium, magnézium, vas és mangán található benne. Továbbá flavonoidokat, fenolsavakat, valamint a magjában elég sok (20-24%) olajat is tartalmaz, amelynek 57-62%-
a telítetlen zsírsavakból áll. Két ev?kanál apróra vágott, friss bazsalikom 5,3 g-nak felel meg.

6. A kerti bazsalikom élettani hatásaiért els?sorban a fenoloid és a terpenoid vegyületek felel?sek. Metanolos kivonata fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkent?, az urzolsav antivirális, míg illóolaja antibakteriális és fungicid hatású. Állatkísérletekben májvéd?, koleszterin- és vércukorszintet csökkent?, valamint gyomorfekély elleni hatását figyelték meg.

7. A népgyógyászatban gyomor- és bélpanaszok gyógyítására használták. Napjainkban megfázás elleni, köhögéscsillapító, étvágyjavító, vizelet- és szélhajtó, valamint tejelválasztást serkent? teakeverékekben találhatjuk meg. Szeszes kivonatát szájvízbe és toroköblöget? folyadékba cseppenthetjük. A növény rovarirtó hatású is.

8. Az EU országaiban a leggyakrabban termesztett f?szernövény. Annyira népszer?, hogy a friss f?szernövények teljes fogyasztásának 60-75%-át teszi ki. Kedveltségének területi eloszlását tekintve nemcsak Olaszországban és Spanyolországban, hanem az Egyesült Királyságban (a nagyszámú indiai lakosság miatt) is hódít. A petrezselyem után az egyik leggyakrabban szárított növény.

9. Íze édeskés és borsos. A friss növénynek er?teljesebb az íze és az aromája, mint a szárítottnak. F? felhasználási formái: friss, fagyasztott és szárított, de alkalmazzák illóolaj kinyerése céljából is. Tökéletesen illik a pesto („pesto alla genovese”), a paradicsomos és a tojásos ételek, a pácok, a mártások, az öntetek, a szendvicsek, a levesek, a f?zelékek, a hústöltelék, a saláta és a f?szervajak elkészítéséhez, ízesítéséhez. Ugyanakkor a bazsalikom olyan desszertekhez is illik, mint a szorbet, a fagylalt és a panna cotta. Ecetes uborka eltevéséhez is alkalmazható. A bazsalikomot hagyományosan a mediterrán konyhában találjuk meg leggyakrabban, ahol paradicsomalapú tésztaszószokban, pizzákban és bologneseben használják. Az élelmiszeripar halkonzervek, üdít?italok, valamint aromás szörpök ízesítésére is használja. Kivonatát és illóolaját továbbá édességek, süt?ipari termékek, húskészítmények és lik?rök (pl.:
Chartreuse lik?r) készítése során is alkalmazzák. Illóolaja az illatszeriparban parfümök, szappanok, samponok és fogászati termékek összetev?jeként szerepel. A bazsalikom levelét és virágát is fel lehet használni.

10.A kerti bazsalikom közeli rokonát szent növényként tisztelik Ázsia több országában. Szent bazsalikomból készült teákkal és készítményekkel egyre gyakrabban találkozhatunk a hazai drogériákban „Tulsi” néven. Ez az ájurvédikus orvoslás egyik alapvet? gyógyszerének számít. A hinduk hétköznapi hitvilágában szinte mindenhol megjelenik és tisztelet övezi, mivel Krisna és Visnu szent növénye, a hosszú élet és a spiritualitás jelképe. Indiában él? hit szerint, ha viharok idején bazsalikomgyökeret tartunk a kezünkben, az megóv a villámlástól való félelemt?l. A hindu házakban a leveg? fert?tlenítésére, frissítésére és a családi béke megóvására használták

Bartha Kinga (Új Diéta 2020/2)