A zöldségek meg a gyümölcsök és az optimizmus

Ha valaki több zöldséget és gyümölcsöt eszik optimistábban tekint a jövő felé, vagyis  a tudósok szerint  az optimistább népek vérében nagyobb mennyiségű karotinoidnak nevezett vegyület van. (Egy általánosan ismert karotinoid a béta- karotin amely nagy mennyiségben található a narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben, és a leveles  zöldségfélékben.)

Korábbi tanulmányok azt mutatták hogy  a vér nagyobb antioxidáns szintje- a karotinoidok is ide tartoznak-markere lehet a jó egészségnek. Az antioxidánsok segítségével alacsony szinten lehet tartani a szabad gyökök mennyiségét amelyek károsítják a sejteket, és hozzájárulnak a betegségek kialakulásához.

Azok az emberek akik nagyobb optimizmussal tekintenek a világba, általában magasabb karotinoid szinttel rendelkeznek a vérükben- mondta Julia Boehm a kutatás vezetője (Harvard School of Public Health). Ez az első tanulmány amely két ilyen dolog között ezt az érdekes összefüggést találta.

A kutatásban közel 1000 amerikai férfi és nő vett részt, életkoruk 25 és 74 év között volt. Vérükben kilenc antioxidáns koncentrációját mérték, például a karotinoidokét (beleértve a béta karotint) és az E-vitamint. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki az életükről, és hozzáállásukról bizonyos dolgokhoz. A kutatók azt találták, hogy azoknak  embereknek a vérében  akik optimistábbaknak tekintették magukat 13%-kal magasabb volt a karotinoidok koncentrációja mint azoknak a vérében, akik kevésbé voltak optimisták.

Hozzátették hogy az optimizmus és a karotinoid szintek közötti összefüggés  csak részben magyarázható  azzal a ténnyel, hogy az optimista emberek általában egészségesebben élnek, több gyümölcsöt és zöldséget esznek és nem dohányoznak.

A  Warwik Egyetemen tudósai szerint az optimális adag ebből a szempontból  a hét. A nyols már nem jó, mert a nyolc adag zöldséget és gyümölcsöt evők kapott pontszámuk alapján csak épp annyira optimisták, mint akik egyáltalán nem esznek semmit. Az összefüggés akkor is megmaradt amikor hozzá vettek egyéb a hangulatot befolyásolható tényezőt, mint például a testmozgást, és a teljes étrendet.

Annak ellenére, hogy nem ismerjük pontosan hogyan befolyásolja a zöldség és gyümölcs az ember kellemes hangulatát, azért azt gondoljuk, hogy az antioxidánsok mint kémiai anyagok csökkentik a stresszt.

Andrew Oswald professzor szerint-aki a szintén részt vett a kutatásban- az adatok valami megdöbbentőt takarnak. Azt hiszem valami nagyon fontosat találtunk itt, mindazonáltal nem igazán tudom, hogy mit. Van-e valami biokémiai háttere annak ahogy a zöldségek és gyümölcsök működnek az emberben.

Tudjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök  sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek megvédik a szervezetet a támadásoktól, de hogy ez hogy működik az elménkben vagy az érzelmek szintjén arról a kutatóknak fogalmuk sincs.

A reklám a napi öt adag zöldségről és gyümölcsről szól ( Magyarországon is), ezzel szemben a franciák azt mondják hogy tíz adag ezt-meg azt esznek naponta, a kanadaiak 5-vagy 10 adagot, a japánok meg összevetve 13 adag zöldséget és 4 db gyümölcsöt.

Forrás : DailyMail

Összefoglalva a fentieket már csak két kérdés merül fel bennem:

-akkor mit is találtak pontosan ami ilyen horderejű?

-és jó volna tudni azt is mennyi pontosan az annyi, ami az optimális hangulatunkhoz kellene?