Egy újabb hipotézis arról hogyan lehetünk Nobel-díjasok

Úgy látszik a komoly kutatások mellett egy dolog állandóan foglalkoztatja a tudósokat : Hogyan lehet  Nobel-díjat kapni?

Most a Practical Neurology című folyóiratban jelent meg egy evvel kapcsolatos újabb hipotézis. Azok a nemzetek amelyek több tejet fogyasztanak hajlamosabbak több Nobel-díjast kitermelni?

Tavaly a Nobel-díj átadás környékén a New England Journal of Medicine számolt be  egy  összefüggésről amely a Nobel-díjasok száma és a csokoládéfogyasztás között fellelhető. A gondolat alapja az, hogy a flavonoidok lendületbe hozzák az agyat, és ez nemzeti szinten több Nobel-díjat eredményez. Ez aztán felkeltette egyéb kutatók érdeklődését . Ők most már inkább a tejre fókuszáltak, miután a csokoládét igen gyakran kombinálják tejjel. Tehát a téma az egy főre jutó tej/tejtermék fogyasztás és a Nobel-díjak száma, mindezt egy-egy nemzet szintjén vizsgálva.

Elővették  az ENSZ Élelmezési ,és Mezőgazdasági Szervezetének adatait az egy főre jutó tejfogyasztásról 22 ország esetében, plusz a korábbi információkat a csokoládéfogyasztásról és szignifikáns összefüggést találtak közöttük.

Svédországban van 10 millió lakosra számítva a legtöbb Nobel-díjas 33. Itt ugyan megint megemlítik ugyanazt, amit már a csokoládé fogyasztásnál is láthattunk : talán van egy kis torzítás a hazai kutatók javára az odaítélésnél. DE Svédországban az egy főre eső tejtermék fogyasztás évi 340 kg.

Szorosan követi a Nobel-díjak számában (32) Svájc, nemkülönben a tejfogyasztásban 300 kg/év.

A másik végén a sornak Kína a maga 25kg/év tej és tejtermék fogyasztásával,és a legkevesebb  Nobel-díjassal .

Viszont a 340kg/év fogyasztásnál többel már nem lehet több észbeli képességet szerezni,példa erre  Finnország adata 350kg / év .

És itt megint jön egy röpke spekuláció :vagy a tejfogyasztás korrelál a magasabb életszínvonallal és  magasabb  színvonalú oktatási rendszerrel (megjegyzem a csokoládé esetében is inkább efelé hajlottak a vélemények), vagy a Nobel-díjasok egyszerűen tejjel ünneplik a  tudományos elismerést?-teszik fel a kérdést a szerzők.

Azért elfogadható biológiai magyarázatot is fűztek a dologhoz, mégpedig a tej magas D-vitamin tartalmát említve amely növelheti az agy teljesítményét.

Tehát egy nemzet ha javítani akar teljesítményén igyon tejet és egyen csokoládét, ha esetleg még szinergia is lehet a két dolog között akkor igyon forró csokoládét lévén a cikk  télidőben, január 14.-én jelent meg a ScienceDaily internetes oldalán.