Téli recept :angol fokhagymaleves minden vírus ellen!

A folklór szerint megöli a vámpírokat de embertársainkat bizonyára egy kicsit távolabbra kényszeríti tőlünk.Vajon egy leves amely kb. 50 gerezd fokhagymából készül távol tarthatja Tőlünk  a megfázást, az influenzát vagy a norovírust? Mivel ezeknek épp  szezonja van, ideje  hogy körülnézzünk a fokhagyma háza-táján.

A hírnévért amelyet mint vírusgyilkos szerzett magának egy kémiai összetevő az allicin felelős.Ez a vegyi anyag már régen ismeretes mint antivirális és gombaölő szer-mondja Helen Bond,  tanácsadó dietetikus, és a brit Dietetikusok Országos Szövetségének szóvivője.Emiatt az emberek azt feltételezik hogy erősíti az immunrendszerüket és fogyasztják egyszerűen összenyomva és olivaolajjal összekeverve kenyérre kenve. De az hogy ez a vírusölő bomba  hogyan működik tudományosan a mai napig nem bizonyított.Sőt a tudósok inkább megosztottak az ügyben,hogy a fokhagyma képes kezelni a megfázást és az influenzát.Tavaly márciusban egy elismert nemzetközi kutatási szervezet  a Cochrane Database megállapította  hogy télen a  fokhagyma bevitel növelésével  csökkenteni lehet a meghűléses betegségek lefolyását  öt és fél napról négy és félre. Ez nem túl nagy eredmény.És a jelentés még azt is kimondta :mivel a  vizsgálat nem volt elég nagy méretű nem lehet a két dolog között biztos összefüggést találni.

A probléma az,  hogy a nagy gyógyszeripari vállalatok nem érdekeltek  egy “igazi ” és hatalmas költségeket felemésztő vizsgálatban, amelyben esetleg kiderülne, hogy a fokhagymában  ígéretes gyógyszeralapanyag rejtőzik. A szabadalommal valószínűleg nem tudnának elegendő pénzt keresni mert a legtöbb ember egyszerűen  megvenné a piacon a csodaszert.

A fokhagyma azonban ettől függetlenül a régi időkig visszanyúló hagyományokkal rendelkezik.Az ókori egyiptomiak 22 betegségre ajánlották.Az ie. 1500-ból származó papirusz szerint a munkások akik a piramisokat építették azért fogyasztották  hogy növelje az erejüket és az állóképességüket, és egészségesen tartsa őket.

Az ókori görögök minden fertőzés kezelésére javasolták, tüdő és vér rendellenességek kezelésére ,rovarcsípések gyógyítására, sőt még lepra ellen is.

A rómaiaknál a katonák és tengerészek fogyasztották  hogy kitartásukat erősítsék . Néró császár személyes orvosa Dioscorides pedig többkötetes tanulmányt írt róla.

Az igazi felfedezést Louis Pasteur tette 1858-ban  amikor baktériummal teli Petri-csészékbe fokhagymagerezdeket helyezett.  Néhány napon belül a fokhagyma körül baktériummentes övezet keletkezett. Itt a bizonyíték, hogy a fokhagymában levő ” valami ” elpusztítja a baktériumokat.

Létezik azért néhány  kutatás, amelyek bizonyítják hogy a fokhagyma számos esetben segít nekünk .Tavaly júniusban a Floridai Egyetem táplálkozáskutatói kimutatták, hogy a fokhagyma növeli a véráramban keringő T-sejtek számát amelyek fontos szerepet játszanak például a vírusok elleni harcban.

Az allicin kitágítja az ereket,  javítja a vérkeringést, segít kezelni a szív és érrendszeri problémákat mint például a magas koleszterinszint.Egy ausztrál vizsgálat szerint amelyben 80 beteg vett részt az étrendben lévő megnövelt  mennyiségű fokhagyma csökkenti a vérnyomást.

2007-ben braziliai fogorvosi kutatások szerint a fokhagymakivonattal történő gargarizálás megöli a fogínybetegségeket és fogszuvasodást okozó baktériumokat is.A zúzott fokhagymát ebben az esetben meleg ,de nem forró vízben  áztatták, és ezt használták öblögetésre. Azért volt némi probléma, mert az önkéntesek nem voltak hajlandóak egy ponton túl folytatni a kísérletet ,mert az állandó fokhagymakivonattal való gargarizálástól  hányingerük lett.

De térjünk vissza a mindent gyógyító leves problematikájához.Két iskola létezik úgymond ,amelyek leírják milyen módon csalogathatjuk elő a fokhagymából a legjobb gyógyító tulajdonságait.

Argentin kutatók szerint akkor szabadul fel a legtöbb allicin típusú vegyület  ha egy kicsit megpirítjuk a gerezdeket . A Dél-Karolinai Egyetem kutatói szerint azonban akkor a legmagasabb a vírusellenes hatékonyság ,ha a megpucolt fokhagymát fedetlenül levegőn hagyjuk állni 15 percig.

Ennyi jó hír hallatán aztán  a cikk szerzője nekiállt egy kiadós fokhagymaleves készítésének hogy felkészüljön a megfázásra,az influenzára, meg az egyéb keringő fertőzésekre.A tudományos kutatások eredményeit felhasználva  a gerezdek felét megsütötte sütőben ,míg a másik felét levegőzni hagyta a konyhában, nem tudván eldönteni melyik módszer lesz a hatékonyabb.

Hozzávalók :50 gerezd fokhagyma , 2 evőkanál olivaolaj ,50 gr vaj,2 fej hagyma 1 teáskanál kakukkfű, kb. 1 liter csirkeleves ,vagy zöldségleves,11/2 dl joghurt vagy tejföl, só ,bors citromlé.

Az első 25 gerezdet az olivaolajban sózva borsozva jól megsütjük. Aztán a vajban megpároljuk a vöröshagymát és a kakukkfüvet ,hozzáadjuk a ” sült” fokhagymát ,meg a másik 25 ” levegőn érlelt “gerezdet, és a levessel felengedve pépesre főzzük az egészet.  Sűrítjük egy kis joghurttal ,tejföllel ,vagy tejszínnel , reszelt sajttal és citromlével tálaljuk

A szerző elmondása szerint a levesnek mámorító aromája van, felkelti az étvágyat, de kanálról kanálra egyre nehezebb a fogyasztása. A végén az ember már inkább zöldül a tömény gyógylevestől. Az meg hogy elég hatékony-e csak az influenza szezon utánra derül ki.

Forrás : DailyMail.

A receptben részemről  az angol humort vélem felfedezni . Ha valaki mégis ki szeretné próbálni nem vállalok érte felelősséget  hogy ehető. (a szerk.)