A mozgás hatékonyabb lehet a halálozás csökkentésében, mint a sztatinok szedése

(MTI) – Az intenzív gyaloglás és a kerékpározás hatékonyabb lehet a magas koleszterinszinttel élő embereknél a korai halálozás megelőzésében, mint a sztatinok szedése – vélik amerikai kutatók, akik tanulmányukat a The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertették.

A kutatásban 10 ezer középkorú ember edzettségi szintjét mérték fel, akik egyik fele szedett sztatint koleszterinszintje csökkentésére, másik fele nem.
    Kiderült, hogy a sztatint nem szedő emberek közül a legedzettebbek 50 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a követés tíz éve alatt, mint a sztatint szedők csoportjának legkevésbé fitt tagjai. A legjobb kimenetelre azok számíthattak, akik edzettek voltak és sztatint is szedtek.
A tanulmányba bevont emberek edzettségi szintjét futópados teszttel állapították meg, ennek eredménye szerint sorolták edzettségi csoportokba a résztvevőket. A kutatók úgy vélik, hogy a legedzettebbnek számító szintet heti 150 perc intenzív gyaloglással vagy kerékpározással el lehet érni.
A mozgás, testgyakorlás olcsóbb, mint a gyógyszerszedés, és főként kevesebb káros mellékhatása van – vélekednek a szakértők.
Ugyanakkor a testmozgás és a sztatinok kombinációja bizonyult a leghatékonyabbnak a korai halálozás megelőzésében. A legedzettebb csoporton belül azok, akik sztatint is szedtek, 70 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a követés tíz éve alatt, mint a legkevésbé fitt csoportban a sztatint szedők.
“Nem azt akarjuk üzenni, hogy eldobhatják (a páciensek) a sztatinjukat, ha futni kezdenek. A legjobb mindkettő egyszerre” – idézte Peter Kokkinos kutatásvezetőt, a washingtoni Veterans Affairs Medical Center munkatársát a The Daily Telegraph című brit napilap.
Az eredmény akkor is hasonlóan alakult, amikor az összehasonlításnál figyelembe vették a résztvevők korát, testsúlyát, etnikumát és meglévő betegségeit is.