Mérföldkövet jelentő terápiás beavatkozás a debreceni gyermekklinikán

(MTI) – Az újszülött-koraszülött ellátásban mérföldkőnek számító, a vér méregtelenítését szolgáló beavatkozást hajtottak végre egy újszülöttön szerdára virradó éjszaka a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) gyermekgyógyászati intézetében – közölte Balla György akadémikus, intézetigazgató szerdán az MTI-vel.

    “Egy életet veszélyeztető anyagcsere-betegségben szenvedő néhány napos, 3 kilogramm alatti újszülöttet elsőként az országban sikerült tartós hemodialízis kezelésben részesítenünk, ezzel eltávolítottuk azt a mérgező anyagot, amely az agy számára toxikus” – ismertette a beavatkozás lényegét a professzor.
Az újszülött hemodialíziskezelése azért vált lehetővé, mert az egyetem számos szakembere, valamint a Fresnius hemodializáló eszköze ezt lehetővé tette. A beavatkozásban az intenzív újszülött ellátás szakemberei, nefrológusok, gyermeksebészek, aneszteziológusok, radiológusok, ultrahangos szakemberek, intenzíves és dializáló nővérek vettek részt. A beavatkozást országos konzultáció előzte meg, melynek a döntése az volt, hogy Debrecenben történjen meg az újszülött tartós hemodializáló kezelése – mondta el Balla György.
Mint mondta ennek az eredménynek a nyilvánossá tételével meg akarják ismertetni a közvéleménnyel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekgyógyászati Intézetének mérföldkövet jelentő terápiás beavatkozását. Nem csupán a családok, a hozzátartozók számára fontos, hanem a gyermekgyógyászok számára is, hogy mától kezdve ez a beavatkozás a DEOEC intenzív koraszülött-újszülött központjában rendelkezésre áll – tájékoztatott Balla György akadémikus.