A D-vitamin hiány ,és az egyes betegségek összefüggése- II. rész

Anthony Norman a D-vitamin kutatás nemzetközi szakértője nagymértékű változásokat javasol a világnak a D-vitamin  napi dózisának tekintetében.A megfelelő D-vitamin bevitel -aminek gyökeresen szakítania kellene az eddigi hagyományokkal-sok betegség gyakoriságát csökkentené beleértve a gyermekkori angolkór ,a felnőttkori csontritkulás,az autoimmun típusú cukorbetegség,a magas vérnyomás ,szív,-és érrendszeri megbetegedések,az elhízás ,az izomgyengeség, a szklerózis multiplex,és sok más egyéb betegség .A betegségek gyakoriságának csökkentése javítana  az emberek életminőségén ,és jelentősen csökkentené az egészségügyi ellátás költségeit.A tudományos kutatások eredményei indokolják a változtatást D-vitamin terápiában.

A D-vitamin hiány ,és a fertőzések

Az az elképzelés ,hogy a D-vitamin szerepet játszik a fertőzések elleni védekezésben a korai 1940-es évekre nyúlik vissza, amikor egereken végzett vizsgálatok azt mutatták ,hogy azok az állatok, amelyeknél vitaminhiányt állapítottak meg sokkal védtelenebbek voltak a setésinfluenzával szemben ,mint azok a példányok ,amelyek D-vitamin szintje megfelelő volt. Ezt a korai eredményt azután napjainkban vizsgálatok is követték.Finn kutatók 800 fiatal férfit vontak be a kutatásba a finn hadsereg köréből .A kutatás célja az volt ,hogy megvizsgálja azt ,hogy a vitaminhiány befolyással van-e az akut légúti fertőzésekre. Akiknek a vérében a legalacsonyabb volt a D-vitamin koncentrációja több napot hiányoztak a szolgálatból ,mint azok ,akiknél a vitaminszint magasabb volt.A világ másik végén ,Japánban ugyanezt figyelték meg iskoláskorú gyermekek között.A 6-15 éves korú gyermekek egy csoportja 1200NE D3 vitamint kapott ,míg egy másik csoport inaktív placebót, a hideg influenzás időszakban.Azok között akik a vitaminkiegészítést kapták 60%-kal csökkent az influenzás megbetegedések száma.Ezt az állítást egy másik vizsgálat indirekt módon is bizonyította ,amelyet ugyan felnőttek körében végeztek ,de a megfigyelés itt is azt mutatta ,hogy azoknak körében, akik a csontritkulásukra D-vitamin kiegészítést szedtek ,a megfázásos ,influenzás megbetegedések száma háromszor kevesebb volt.

A D-vitamin hiány ,és a tüdő megbetegedései

A King’s College London kutatói súlyos terápia rezisztens aszthmában (STRA) szenvedő gyermekeket vizsgáltak.Ezeknél  a gyermekeknél a légutak simaizmai szerkezeti változáson mennek keresztül ,a légzésfunkció romlik ,és nem reagálnak a szokásos szteroidos kezelésre,ebből egyre magasabb dózisok szükségesek.Ezeket a tüneteket összefüggésbe lehetett hozni a gyermekek vérében az  alacsony D-vitamin szinttel.

Szintén londoni orvosok antibiotikumra érzékeny tuberkulózisban szenvedő betegek gyógyulását követték .Az átlagos idő ,hogy a tüdő megtisztuljon a tuberkulózis kórokozóitól a standard terápiában 6 hét.Azoknál a betegeknél ,ahol D-vitamin kiegészítést kaptak ez az idő 5 hétre csökkent.A kiindulási időpontban a betegek 97%-ának nem volt megfelelő A D-vitamin színtje.

A D-vitamin hiány a tüdőgyulladással kórházba került betegeknél is súlyos következményeket mutatott Új-Zélandon a Hamilton kórház kutatásai szerint.A felvett betegek közül az első 30 napban többen haltak meg azok közül ,akik súlyos D-vitamin hiányban szenvedtek. További összefügéseket nem találtak ezek között a betegek között ,sem az életkorban ,sem a nemben,esetleg egyéb súlyos társbetegségben.

A D-vitamin elengedhetelen a T-sejtek aktivitásához ,amelyek fontos részei az immunrendszerünknek a baktériumok ,és vírusok elleni küzdelemben . Az egyik fő oka ,hogy hajlamosabbak vagyunk a fertőzése jellegű megbetegedésekre a téli hónapokban a napfény hiánya ,és az evvel összeefüggő D-vitamin hiány.

Ma a tudósok között egyetértés van abból a szempontból .hogy a napi D-vitamin bevitelt kb.:2000-4000 NE -re kellene emelni. Viszont napi legalább 600-1000NE vitaminnal is meg lehetne előzni számos betegséget ,és ez kedvező hatással járna nemcsak az időseknél gyakran előforduló csontritkulás esetén ,hanem az emberiséget érintő összes nagy betegségcsoport esetén is ,mint a szív,-és érrendszeri megbetegedések ,daganatos betegségek ,anyagcsere- ,és immunbetegségek.

A WHO európai szekciója is felfigyelt a téma fontosságára ,és 2010 október elsején a WHO szakértői találkoztak a PA  International képviselőivel ,hogy megvitassák a D-vitamin hiányt a WHO Európai Régiójában, és beillesszenek egy cselekvési tervet az 2007-2012 közötti Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi politikába.Az új táplálkozási irányelvek kialakításának érdekében folyamatosan figyelemmel kísérik a D-vitaminnal kapcsolatos kutatásokat ,és minél hamarabb felrajzolják az európai lakosság D-vitamin hiányát bemutató térképet.

 

Forrás :Medical News Today, Science Daily,WHO

Kapcsolódó cikkek:

A D-vitamin hiány ,és az egyes betegségek összefüggése -I.rész