A D-vitamin hiány és az egyes betegségek összefüggése -I.rész

Évtizedeken keresztül a szakértők óva intettek bennünket a túl sok D-vitamin beviteltől, ugyanis ez egy zsírban oldódó vitamin mely elraktározódik a szervezetben, szemben a vízben oldódó vitaminokkal melyek a vizelettel kiürülnek.A legújabb kutatások szerint nemcsak a szervezetünknek van szüksége lényegesen magasabb D-vitamin bevitelre hanem az alacsony D-vitamin szint kapcsolatba hozható számos egészségügyi problémával.A nyugati országokban élő  lakosság közel kétharmada szenved e vitamin hiányában.

D-vitaminKaliforniai kutatók szerint a jelenlegi ötszörösére kellene emelni a D-vitamin bevitelt a téli hónapokban.Ahhoz ,hogy a világos bőrű kelet-európai származású népesség elég vitaminhoz jusson 30mikrogrammra, sötét bőrűeknél pedig 50 és 70 mikrogramm közöttire  lenne szükség (1NE D-vitamin=0,025mikrogramm kristályos D3 vitaminnal).

Az elfogadott terápiákban ennél jóval kisebb mértékben pótolják a D-vitamint .Vizsgálatok szerint  D-vitamin hiányban szenvedő populációkban jóval többször fordulnak elő egyes megbetegedések, az ismert csontritkuláson kívül pl.influenza,metabolikus szindróma,autoimmun betegségek,valamint szív és érrendszeri megbetegedések,daganatos megbetegedések.

A D-vitamin és az emlő- ,és vastagbélrák

A Moores Cancer Center (University of California, San Diego) kutatói korábban végzett vizsgálatok eredményeit dolgozták fel és az 1760 nőbetegre vonatkozó adatok alapján úgy találták, hogy azok a nők éltek a legkisebb emlőrákkockázattal akiknek a vérében a legmagasabb volt a D-vitamin jelenlétére utaló ún. 25-hidroxivitamin koncentrációja. “Az adatsor igen világosan utal az összefüggésekre, ugyanis a legalacsonyabb értékű csoportban – ahol a 25-hidroxivitamin milliliterenként 13 nanogrammnál kevesebb volt – fordult elő a leggyakrabban a betegség. Ez a gyakoriság arányosan csökkent azoknál, ahol növekedett a vérszérum D-vitamin tartalma” – mondta Cedric Garland, a kutatás vezetője. A szérumszintet a kutató szerint kétezer nemzetközi egységnyi (NE), vagyis 50 μg (50 mikrogramm) D3-vitamin naponkénti alkalmazásával lehet fenntartani .

A másik tanulmány adatai 1448 olyan betegre vonatkoznak  akik korábban ötféle vastagbéldaganattal kapcsolatos felmérésben vettek részt. Az adatok összesített elemzése arra mutatott rá hogy ha a 25-hidroxivitamin szérumszintjét milliliterenként 34 nanogrammra emelik, akkor az adott ráktípus előfordulási gyakorisága a felére esik vissza – nyilatkozta a cikk egyik szerzője dr. Edward G. Gorham. Kétharmados csökkenés érhető el amennyiben a szérumszint 46 ng/ml – ez szintén napi 50 μg D3-vitamin bevitelével érhető el.

A D-vitamin hiánya és egyéb daganatok közötti összefüggést is elemezték már amerikai onkológusok. A  fent említetteken kívül a prosztata-, a tüdő-, és a pajzsmirigyrák estében találtak egyértelmű összefüggést. Az összes vizsgált beteg 77%-ának volt alacsonyabb a D-vitamin koncentrációja mint az általánosan elvárt 20ng/ml.

A D-vitamin hiány és a depresszió

A D-vitamin alacsony szintjével magyarázható a depressziós tünetek  kialakulása egyes embereknél.Az orvosoknak különösen figyelniük kell erre ha a beteg nem megfelelően reagál az antidepresszáns kezelésekre,és ellenőrizni az esetleg fennálló D-vitamin hiányt. Több mint 250 tanulmány áttekintése után-amelyek a D-vitamin hiányt és annak hatását vizsgálták az emberi egészségre-egy dán kutatókból álló csapat arra a következtetésre jutott hogy létezik az összefüggés.Néhány példa:a skizofréniában és mániás depresszióban szenvedők gyakrabban születtek olyan időszakban amikor az anyák D-vitamin szintje meglehetősen alacsony volt,jellemzően tavasszal és télen.Veszélyeztetettek közé tartoznak az idős emberek akik mozgásszegény életmódot folytatnak,  szinte soha nem mennek ki a szabad levegőre, vagy akiket mozgásszervi betegségük lakáshoz,  ágyhoz köt.Nem meglepő az sem hogy gyakrabban panaszkodnak általában depresszióra azok akik tevékenységüket inkább zárt térben végzik. Közülük is kiemelt azoknak a fiataloknak a helyzete akik idejük nagy részét az iskolában majd szabad idejüket pedig a számítógép előtt töltik.

A D-vitamin és a metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma és a D-vitamin hiány összefüggését meglepő módon  Észak -Kaliforniában vizsgálták ahol magas a napsütéses órák száma. Ennek ellenére a metabolikus szindrómában szenvedők 30%-ánál mértek alacsonyabb D-vitamin szintet, és még az egészségesnek mondott kontroll csoport 8%-ánál is ezt állapították meg.A két csoport között  az eltérés statisztikailag szignifikáns volt.Ez nem magyarázható az eltérő napsugárzással vagy más tényezővel, amelyekről ismert hogy megváltoztatják a szervezet D-vitamin szintjét.( Például a vesebetegség vagy a magas testzsírszázalék). A metabolikus szindróma igen elterjedt az európai és amerikai lakosság körében.A metabolikus szindrómában szenvedőknél  alább felsorolt kockázati tényezők közül legalább három előfordul:a nagy derékbőség,magas vérnyomás, magas triglicerid szint, alacsony HDL koleszterin szint és a magas éhomi vércukorszint.Ezek a tényezők jelzik a szervezet metabolizmusának zavarait ,és legalább ötször nagyobb kockázatot jelentenek a cukorbetegség kialakulásában, megduplázzák a szív ,és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,beleértve a szívrohamot és a sztroke-ot.Ebben a vizsgálatban a metabolikus szindrómában szenvedők átlagos D-vitamin szintje 23,1ng/ml volt, míg a kontroll csoporténak 27,8ng/ml. A D-vitamin hiányt ebben az estben  is 20ng/ml alatti  koncentrációban határozták meg ,és a metabolikus szindrómában szenvedők 30% -ának volt ennél alacsonyabb a vérszintje amíg a kontroll csoportnál ez az arány 8% volt.A tanulmányt a továbbiakban abban az irányban folytatják hogy a metabolikus szindrómában szenvedőknél  D-vitamin pótlásával  csökkenthető-e az éhomi vércukorszint, illetve növelhető -e a sejtek inzulinérzékenysége ,és ezeknek a segítségével csökkenthető-e a cukorbetegség kialakulásának kockázata.Megvan a lehetősége annak ,hogy D-vitamin pótlással késleltethetjük vagy megakadályozhatjuk a cukorbetegség  kialakulását, a stroke ,és a szívinfarktus kockázatát pedig csökkenthetjük a metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél.

A cikk a ScienceDaily internetes egészségügyi folyóiratban ismertetett  kutatási eredmények felhasználásával készült.