A bab, lencse, borsó nagyon hasznos a 2. típusú cukorbetegség távol tartásában

Aki hetente kétszer-háromszor fogyaszt lencsét, babot vagy borsót, annak csökken a 2. típusú cukorbetegségre való kockázata, méghozzá 35 százalékkal – állítják az Universitat Rovira i Virgili egyetem kutatói.

A kockázat csökkenése valószínűleg annak tulajdonítható, hogy ez az élelemcsoport alacsony energiatartalmú, de magas a tápanyag tartalma: gazdag B-vitaminokban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, és alacsony glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy elfogyasztásuk után a vércukorszint csak lassan emelkedik.

Ezért vált be az elhízott emberek számára kialakított diétában is.

Bár a hüvelyeseket már régóta ajánlják a 2. típusú cukorbetegség ellen, ami igen jelentős egészségügyi probléma világszerte – több mint 400 millió felnőtt szenved ebben a betegségben -, de az összefüggést a hüvelyesek fogyasztása és a cukorbetegség kialakulásának csökkenése között eddig még alig kutatták.

Az egyetem kutatógárdája a PREDIMED* kutatás keretében vizsgálta a különféle, nem-szója típusú hüvelyes termés fogyasztásának a 2. típusú cukorbetegség kockázatára gyakorolt hatását.

PREDIMED – betűszó, a ‘PREvención con DIeta MEDiterránea’-ból, ami a mediterrán diétával való betegségmegelőzést jelenti

Közel 3400 résztvevőt vontak be a vizsgálatba, akik magas szív- és érrendszeri kockázattal rendelkeztek, de a PREDIMED kutatás kezdetén még nem volt 2. típusú cukorbetegségük.

Négy év után már az elemzésből látni lehetett, hogy azok a személyek, akiknek a hüvelyesfélék (lencse, csicseriborsó, bab és borsó) fogyasztása alacsonyabb volt (12,73 gramm/nap vagy 60 gramm nyers termés, ami másfél tányérnyi ételt jelent hetente), hátrányban voltak a magasabb lencse-bab-borsó fogyasztókkal szemben.

A magasabb fogyasztás heti 3,35 alkalommal való hüvelyes fogyasztást takar, és ez 35 százalékkal képes csökkenteni a 2. típusú cukorbetegség előfordulását.

A különböző hüvelyesek közül főként a lencsét emelik ki a kutatók, mint ami hatásos a kockázatcsökkentésben.

A vizsgálat négy éve alatt (a hüvelyesek össz-mennyiségéből) a legtöbb lencsét fogyasztó résztvevőknek (ami heti egy adagot jelentett), 33 százalékkal kisebb lett a kockázata a cukorbetegség kialakulására – szemben a heti kevesebb, mint fél adaggal.

De ha a kutatók az olyan, fehérjében vagy szénhidrátban gazdag ételek, mint a tojás, a kenyér vagy a rizs, vagy sült krumpli adag felének hüvelyes étellel való felcserélését vizsgálták, kiderült, hogy az szintén hozzájárul a diabétesz kockázat csökkenéséhez.

Forrás:Független.hu