A porc és a porcvédők-miből mennyit

Miután előző cikkünkben vázlatos áttekintést olvashattak néhány a porc karbantartása szempontjából fontos dologról most térjünk rá a lehetőségek ismertetésére. Fontos azonban elismételni egy  információt: a porcvédőnek nevezett anyagok segítségével soha nem ÉPÍTJÜK, vagy VISSZAÉPÍTJÜK  a porcot, csupán alapanyagokat kínálunk fel a porcsejteknek amelyeknek segítségével könnyebben folyhat a munkájuk….feltéve ha a porc állapota még megengedi ezt a munkát. (Javaslom, hogy mielőtt folytatnák ennek a cikknek az olvasását akik még nem tették az érthetőség kedvéért olvassák el a porcokról szóló előző írásunkat.)

A glükózamin

A glükózamin egy igen egyszerű vegyület  vagyis egy amino-monoszaccharid. Szinte minden emberi szövetben képződik glükózból, de legnagyobb mennyiségben a kötőszövetben és a porcban. Ha természetes forrást keresünk akkor ez a kitin (rákok, garnélarák, és homár) valamint a gombák sejtmembránja. A glükózaminból mint prekurzorból sok, a porc szerkezete szempontjából fontos makromolekula épül fel. A sok-sok felépítő folyamatnak azonban hartárt szab a mennyiség: ha nincs elegendő glükózamin mint kiinduló vegyület az építkezés lassul. Ezért lehetséges a szájon át beadott glükózaminnal segíteni a porcsejtek munkáját.

A glükózamin szulfát és klorid só formájában kerül forgalomba. Néhány kutatásban felmerült, hogy a szulfát só hatékonyabb lenne mint a klorid, vagyis hogy maga a szulfát komponens további előnyöket biztosítana a porc szempontjából. Ez a teória azonban nem bizonyított, maga a glükózamin komponens pedig ugyanolyan mindkét só esetében. ( Saját megjegyzésem: a kén jelenléte a szulfát-sóban azért valamelyest jobban támogatja a folyamatokat)

Testtömeg kilogrammonként 20mg glükózamin bevétele után (ez egy 75kg.-os ember esetében 1500 mg)  magasabb glükózamin érték volt kimutatható  az ízületi folyadékban.

Izolált porcsejt kultúrában (in vitro) megfigyelhető volt hogy:

-a glükózamin serkenti az összes fontos porcalkotó képződését

-növeli a hialuronsav termelődését

-megakadályozza a kollagén degenerációját

-gátolja a gyulladásos folyamatokat

A klinikai vizsgálatok alapján arra lehet következtetni hogy a hosszú távú kezelés glükózaminnal (1500mg/nap):

 1. csökkenti a fájdalmat (gyulladásgátló és antioxidáns mechanizmusok)
 2. javítja funkciót /az ízület mobilitását,
 3. csökkenti OA progresszióját  (anabolikus, porc szintézist serkentő hatású)
 4. csökkenti annak a kockázatát hogy a beteg a későbbiekben a teljes ízület pótlására szorul

Jól tolerálható, mellékhatás mentes kezelés, viszont a pozitív hatást csak térdarthrózis estén sikerült kimutatni, csípő ízület esetén nem, és nincs rá magyarázat miért!  (Igen, néha ilyen is előfordul, hogy valamire nincs magyarázat) .

Adagolás: minimum 1500mg/nap (és nem kevesebb) egyetlen dózisban, vagy 3x ra elosztva de az adag emelhető 3000mg.-ig. A glükózamin hosszú időn át is biztonságosan szedhető.  Valamint nem találtak összefüggést a glükózamin szedése  és a vércukorszint emelkedése között még cukorbetegek esetében se-ez egy igen gyakori tévhit a glükózaminnal kapcsolatban.

Kondroitin-szulfát CS

Másik nagy kedvenc a kondroitin-szulfát amely az egyik természetes glükozaminoglükan. Fontos komponense az extracelluláris mátrixnak, leggyakrabban az aggrekánban fordul elő. Mivel  negatív töltésű  képes nagy mennyiségű vizet bent tartani a porcban. Minél hidratáltabb a porc, annál jobban képes ellenállni a rá nehezedő nyomásnak. Természetes forrásai a szarvasmarhák, sertés, madarak és halak (cápák) porcszövetei. A kondroitin szulfát tehát

 1. csökkenti a fájdalmat, a gyulladást és javítja az ízület mobilitását
 2. csökkenti az OA progresszióját
 3. növeli a hialuronsav termelést az emberi szinoviális sejtekben, ami jótékony hatással van a  viszkozitás fenntartására  a synoviális folyadékban
 4. stimulálja a porcsejtek anyagcseréjét, a kollagén és proteoglikán szintézist,  (az új porc alapvető összetevői  )
 5. gátolja a leukocita elasztáz és a hialuronidáz enzimeket, amelyek  magas koncentrációban találhatók meg   reumás betegek szinoviális folyadékában
 6. általában a CS gátolja a porc pusztulásához vezető folyamatokat és stimulálja az  új porcképződéséhez vezető folyamatokat

A kondroitin több mint 70%-a felszívódik orális adagolás esetén, hatása 2-3 heti szedés után már érezhető, és hosszan tartó.  A  CS jótékony hatása mellett szóló bizonyítékok meggyőzőek.

Adagolás:1200mg./nap 2 vagy 3 részre osztva.

Mellékhatás:A kondroitin biztonságos és viszonylag mellékhatás mentes. Óvatosan alkalmazzák aszthmás betegek, cukorbetegek, akik vérhigítót szednek, akiknél /vagy családjukban prosztatarák előfordult.

Számos étrendkiegészítőben együtt fordul elő a glükózamin és a kondroitin. Van-e bizonyíték arra, hogy a két anyag együtt szedve erősítené egymás hatását. Mivel diplomatikusan szeretnék fogalmazni pont azokat a kifejezéseket fogom alkalmazni, amelyek hivatalos oldalakon szerepelnek ezzel kapcsolatban. Tehát:az eredmények arra utalnak, hogy a két komponens fokozhatja egymás hatékonyságát, vagyis az eredmények azt sugallják, hogy ez a kombináció hasznos lehet. Ki-ki döntse el, hogy kiválasztja az egyik hatóanyagot, vagy választ egy kombinációt.

Mit szedhetünk még porcaink védelmére

 • Hialuronsav

Mint korábban kiderült a hialuronsav alapvető alkatrésze a porcnak. Míg azonban a glükózamin és a kondroitin vonatkozásában a szájon át való szedés kimutatható eredményekkel járt a hialuronsav esetében vitatott a hatás. Vagyis azt lehet mondani hogy a “nagy molekulatömegű” hialuronsav készítményeknek lehet valamilyen hatása orálisan adagolva.Egy jól megalapozott vizsgálat során az alanyok egy éven keresztül 200mg. 900.000 molekulatömegű hialuronsavat szedtek és speciális tornát végeztek. A pozitív hatás legalább egy éves szedés alatt tornával kombinálva, és inkább fiatalabb betegek esetén volt kimutatható. (Nekem mindig itt jönnek a kérdéseim a termékekkel kapcsolatban:honnan tudom a sok közül melyik felel meg a kritériumnak. És a válaszom:sehonnan sajnos, mivel az egyik legmegbízhatóbb hazai gyártó termékén sem találtam a hialuronsav molekulatömegére való utalást. Gyógyszerész létemre tehát én sem tudnám megmondani melyik a megfelelő.)

Az intraartikuláris térbe injekciós formában beadott hialuronsavnak azonban jól dokumentált hatásai vannak annak ellenére, hogy a hatásmechanizmusokat nem ismerjük pontosan. Csökken a fájdalom, a kívűlről jövő hialuronsav fokozza a porcképző anyagok szintézisét, csökkenti a gyulladást megelőző mediátorok termelődését és aktivitását, megváltoztatja az immunsejtek viselkedését, fenntartja a porc vastagságát és felületi simaságát.

 • Kollagén hidrolizátumok

Kilinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a kollagén hidrolizátumok felszívódnak a gyomor-bélrendszerből és hatásukra javul az ízület mobilitása és a fizikai funkciója, valamint csökken a fájdalom. Az adag napi 10gramm. Itt azonban ismét meg kell jegyeznem azt a tényt, hogy speciálisan feldolgozott kollagénről van szó, tehát nem az étkezési zselatinról amit egyesek erre a célra használhatónak tartanak.

 • Vitaminok és ásványi anyagok

Fiziológiás körülmények között a szervezet által termelt reaktív oxigén gyököket (ROS) a szervezet saját mechanizmusai semlegesítik. Az OA során kimutathatóan megnövekszik a szabad gyökök képződése amelyek hatására a pors degenerálódik, csökken a mátrix színtézise, és a porcsejtek elhalnak. Szelén, A, C, és E-vitamin kombinációs kezeléssel egy kicsi, de pozitív hatást tudtak kimutatni a porc állapotával kapcsolatban.

 • És végül de nem utolsó sorban megemlíthetjük a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak jótékony hatását a OA esetén is. Ilyenek az  eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az omega-3 zsírsavakról bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150191/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445147/