Superfood? – A manuka méz

A manuka mézről ódákat zengnek az interneten, gyakran már a csodát is túlszárnyaló hatásokkal felruházva Új-Zéland nektárját, amit egyes „források” szerint 2000 éve használnak a maorik. Igen, ezek ugyanazok a maorik, akiknek a harci táncát úgy imádta a nyugati világ. Természetesen ez a 2000 éves történet – van ahol csak évszázadokat írnak- jobb esetben csak tévedés, rosszabb esetben hazugság, már ha abból indulunk ki, hogy  Új-Zéland csak 1280-ban vált az őslakosok által lakott területté.

Ez csak az első szög a 2000 éves történet koporsójába, mert a méhekkel is van egy kisebb probléma. Voltak ugyan méhek a szigeten, de azok nem mézelő fajták voltak. Az első két ilyen mézelő méhcsaládot csak 1839-ben vitte magával az északi szigetre Mary Bumby, ezzel ő honosított meg a méhészetet Új-Zélandon. Természetesen a fent említett tények megtalálhatóak az új-zélandi történelemkönyvekben közvetlenül a Waitangi szerződés előtt. De most inkább foglalkozzunk a mézzel egy kicsit, mert vannak még nagyon meredek állítások a manukával kapcsolatban.

Ilyen például a manapság nagyon jól hangzó „természetes antibakteriális hatás”. Ezen állítást eddig Staphylococcus aureus és Helicobacter pylori esetén kizárólag „in vitro” kísérletekben sikerült igazolni, emberi vizsgálatokig egyik kutatás sem jutott el, és mint tudjuk „in vitro” a hypo is antibakteriális. Még Peter Molan professzor a manuka méz leghíresebb szószolója sem végzett emberekkel vizsgálatokat, pedig az ő munkája volt az alapja a manuka méz ilyen szintű elterjedésének és túlértékelésének. Molan professzor finoman szólva is érdekelt a manuka bizniszben, ezért az ő „kutatásait” csak erőteljes kétségekkel fogadhatjuk el. A professzor a vizsgálatai alapján a metilglioxált(MGO) nevezte meg az antibakteriális hatás kiváltójának, ugyanazt a metilglioxált, ami tanulmányok százai szerint citotoxikus, vesebetegségek, diabétesz és rosszindulatú daganatok kialakulásáért felelős.

Mi maradt még a manuka méz csodás hatásaiból?

Külsőleg kiválóan elősegíti a sebgyógyulást, energiával látja el a szervezetet, megfázás és influenza esetén segíti a gyógyulást. Ezek mind-mind olyan állítások, amelyeket bármely magyar mézről is biztosan kijelenthetünk.

Felmerül bennem a kérdés ilyenkor:

Érdemes- e kockáztatni a rák kialakulását egy erőteljesen kétséges antibiotikum miatt?