Fűszer formájában behozott gyönyör

A ceyloni fahéjfa, latin nevén Cinnamomum zeylanicum, a babérlevel?ek családjába tartozó, örökzöld fa, amely akár 10 méter magasra is megn?het. Fényes, b?rszer? levelei és halványzöld, szinte észrevétlen virágai vannak. Az egzotikus növény minden része rendkívül intenzíven illatozik, természetesen fahéj illattal.

Ez a közkedvelt f?szernövény eredetileg Sri Lankáról és India délkeleti partjairól származik, de nagy mennyiségben termesztik Brazíliában, Jamaicában, Kínában és a Seychelle-szigeteken. A fahéjfának növekedéséhez állandó, magas h?mérsékletre van szüksége. A föld helyett az árnyékos helyeket és a tiszta homokot kedveli, no meg persze ideális esetben a szüntelen es?t. Éppen ezért saját fahéjfa termesztésér?l mi csak álmodhatunk, és meg kell elégednünk a távoli országokból beszállított, boltokban megvásárolt fahéjjal. Egy azonban biztos: az egészben árult fahéj jobb, mint az ?rölt. Az egészben árult fahéjnak mindig jobb a min?sége, és hosszabb ideig meg?rzi jellegzetes aromáját.

Kiváló gyógyhatások

A fahéj emberemlékezet óta kiváló árucikknek számit, és egyértelm?, hogy az egyik legrégebben ismert aromatikus növény a Földön. Err?l tanúskodik az is, hogy a fahéjjal már az Ószövetségben is találkozhatunk (Sába királyn?je adott ajándékba fahéjat Salamon királynak, illetve fahéjjal kenték be a frigyszekrényt). A fahéjat már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is nagyra értékelték. Vele ízesítették ételeiket, italaikat, de tömjénként is használták a templomok megtisztításához.

A fahéjfa fiatal hajtásairól származó fahéjkéreg els?sorban illóolajat, szacharidokat, cserz?anyagokat és nyákot tartalmaz. F?leg f?szerként használják a pékek, a cukrászok, valamint többfajta élelmiszert is tartósítanak vele. Mindemellett a fahéj kiváló gyógyhatásairól ugyancsak nevezetes.

A hagyományos kínai orvoslásban (hko) a fahéj egyfajta mindent gyógyító szer (panácea), ezért gyakorlatilag egyetlen gyógynövénykeverékb?l sem hiányozhat. A fahéj f?zet, tinktúra, tabletta vagy illóolaj formájában (az utóbbi inhaláláshoz vagy masszázshoz) használható. A fahéjkéregnek csíp?sen édes íze és rendkívül forró eszenciája van. A hko szerint a fahéj er?síti a vese energiáit, valamint melegíti az emészt?rendszert. Mindezzel összességében el?nyösen hat az anyagcsere-folyamatokra, illetve megszünteti az emésztéssel kapcsolatos problémákat.

Melegít? és fert?tlenít? (antiszeptikus) tulajdonságának köszönhet?en kiválóan alkalmazható megfázásos betegségek, nátha, köhögés, torokfájás esetén, valamint el?segíti az izzadást, és jótékony hatású ízületi gyulladásban (arthritis), továbbá reumás fájdalmakra. Enyhítheti a változókori (klimaxos) panaszokat is. A fahéj kedvez?en hat még rosszullét, étvágytalanság, hányás és felfújódás esetén, és hatékony segítséget nyújt kólikánál, hasmenésnél.

Cukorbetegeknek különösen ajánlott

Er?sít; tonizáló hatásának köszönhet?en képes megszüntetni a fáradtságot, és csillapítja a fájdalmat. A keleti hagyományok szerint a fahéj enyhe szexuális vágyserkent? (afrodiziákum) is. Ez valószín?leg annak a következménye, hogy fokozza a kismedencei szervek vérellátását.

A fahéj nemcsak hosszú téli estékre való, kellemes f?szer, hanem a cukorbetegeknek is ajánlott, remek finomság, ugyanis tudományosan bizonyított tény, hogy jelent?s mértékben csökkenti a vércukorszintet. A szakért?k erre teljesen véletlenül jöttek rá, amikor azt vizsgálták, miként hat az almás pite a vércukorszintre. A várakozásokkal ellentétben ugyanis a süteményt elfogyasztó személyeknél a vércukorszint nem n?tt, hanem még csökkent is. További kutatások pedig bebizonyították, hogy ezért a paradoxonért az almás pitében lev? fahéj a felel?s.

A fahéj elválaszthatatlanul összefonódott a hideg estékkel és a forralt borral, amelyet a fagyban topogva kortyolgatunk. A forralt bor kortyolgatásának megvan a maga varázsa, poétikája és stílusa. Remek alkalmat nyújt a megállásra egy romantikus séta idején is. A kellemes téli atmoszféráért azonban nem kell feltétlenül kimennünk az utcára.

Forralt bor a kandalló mellett

Kuporodjon nyugodtan a kandalló mellé, vegye kezébe az óriási bögrét vagy a vastag üvegpoharat a forralt borral, nézzen mélyen a lángokba, és ne gondolkodjon semmin, csak egyszer?en létezzen… Meglátja, hogy pár perc múlva milyen jól érzi majd magát, és elkezdi szeretni a telet, mert ez a varázslatos itóka csak télen élvezhet? igazán.

A forralt bornak a kelta irodalomban igazán költ?i nevet adtak: “a szerelmesek itala”. Többféle szertartáson, például eljegyzésen vagy intim együttlét alkalmával fogyasztották. A fahéj ugyanis finomabbá teszi az érzékeket, segíti férfi és n? egymásra hangolódását.

Forrás: Tereza Viktorova