Az cukorbetegséggel összefüggő amputációk fele elkerülhető lenne

Évente összesen 28 ezer diabéteszes lábat amputálnak csak Németországban, négyezret Magyarországon – ezeknek több mint fele megmenthető.

Bernd Drewelow, a Rostocki Egyetem Farmakológiai Intézetének igazgatója elmondta, a diabéteszes lábat baktériumok okozzák, amelyek kis sérülések után is kitűnő körülményeket találnak maguknak a rossz vérellátású szövetekben.

Az amputációk elkerülésében jelentős szerepet játszhatnának a kezelőorvosok – véli Drewelow. Azonban  sok orvos, ápoló és az érintettek maguk is gyakran undorodnak az ilyen beteg lábaktól, pedig az elfordulás csak rontja a páciens helyzetét.

Egy magyar orvos, dr. Jeremendy György a Magyar Diabetes Szövetség elnöke egy nemzetközi felmérésre hivatkozva már 2008-ban kifejtette azt az álláspontját, mely szerint az amputációk 85%-a elkerülhető lenne.

Magyarországon négyezer lábat kell amputálni évente a cukorbetegség szövődményei miatt. A lábamputációk tekintetében hazánk az EU országainak ranglistáján a harmadik helyen áll. A betegség a lakosság öt százalékát, vagyis félmillió embert érint.

A cukorbetegek helyzetének javításán segíthet az úgynevezett alfa-liponsavval végzett kezelés.A Diabetes Care közölte D. Ziegler düsseldorfi professzor és munkatársai nagydózisú és normál adagú alfa-liponsavval végzett vizsgálatainak eredményét.

A vizsgálatok egyrészt igazolták a korábbi tapasztalatokat, melyek szerint az alfa-liponsav készítmények kifejezetten javítják a diabéteszes neuropátiát, másrészt egyértelművé tették, hogy az eredmények eléréséhez nincs szükség extrém adagok alkalmazására, a napi 600 mg-os adag ugyanolyan hatású, mint a napi 1800 mg.

 Sajnos a diabéteszes lábért felelős betegség kialakulásának okát megszüntető és a szövődményeket kezelő gyógyszerhez a cukorbetegek jelentős része a magas ár miatt és támogatás hiányában nem jut hozzá.

Forrás:MTI