Milyen vitamin a folsav

A folsav (más néven B9-, vagy M-vitamin) egy olyan vízben oldódó vitamin, mely egyre nagyobb figyelmet kap különböző egészségmegőrzési fórumokon. De mire is jó nekünk, illetve kell egyáltalán nekünk a folsav?

A legfrissebb kutatások alapján valószínűsíthető, hogy a folsav a következő problémák ellen vethető be hatásosan:

spenot-csökkentheti a magzat veleszületett rendellenességei kialakulásának esélyét. (főleg a velőcső záródási, illetve szájpad- és ajakhasadékos rendellenességek esetében)
-veseproblémák
-alacsony homocisztein szint (vesebetegeknél gyakori probléma)
-magas homocisztein szint (más néven hyperhomociszteinaemia, amely szívelégtelenséget és stroke-ot okozhat)
-bizonyos gyógyszerek káros mellékhatásai ellen

Bár még folynak a kutatások, az alábbi betegségekkel való összefüggésben is kedvező hatású lehet a folsav:

-a vastag- és végbél daganat,
-a hasnyálmirigyrák,és a mellrák kockázatának csökkentésére
-depresszió esetén hagyományos antidepresszánsokkal együtt alkalmazva
-a vitiligo nevű bőrbetegség kezelésére
-bizonyos ínyproblémák esetén (például terhesség során kialakult betegségek kezelésére)
A fentieken kívül számos más vizsgálat is zajlik jelenleg annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen további betegségek kezelhetőek, illetve előzhetőek meg a folsav segítségével. Jó eséllyel további megbetegedések kerülnek fel hamarosan a fenti listákra.

Miben van folsav?

Számos növény, illetve állati eredetű táplálék tartalmaz nagy mennyiségű folsavat. Ilyen növény például a spenót, spárga, okra, bab, narancs, paradicsom, illetve a marhamájat is kifejezetten egészségesnek tartják ebből a szempontból. Egyes országokban a folsavat önmagában is gyakran adják müzlihez, liszthez, kenyérhez, tésztához, péksüteményekhez, kekszekhez és rágcsálnivalókhoz is.

Mivel számos élelmiszer címkéjén az összetevők idegen nyelven vannak feltűntetve, segítségképpen összegyűjtöttük azokat a kifejezéseket, melyek a folsav valamely altípusát takarják:

5-metiltetrahidrofolát, 5-MTHF, Acide Folique, Acide Ptéroylglutamique, Acide Ptéroylmonoglutamique, Acido Folico, B Complex Vitamin, Complexe de Vitamines B, Complexe Vitaminique B, Dihydrofolate, Folacin, Folacine, Folate, Folinic Acid, L-methylfolate, Methylfolate, Méthylfolate, Pteroylglutamic Acid, Pteroylmonoglutamic Acid, Pteroylpolyglutamate, Tetrahydrofolate, Tétrahydrofolate, Vitamin B9, Vitamine B9

Forrás :egeszseg.hu