Hagyományos újévi ételünk- a lencse

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, egyéves, lágy szárú növény. ?se hasonlíthatott a Lens orientalis nev? vadlencsére. Két alfaja ismert, ezeket „nigricans” és „esculenta” néven különböztetik meg. Az 50–60 centiméter magasra megnöv?, pelyhesen sz?rözött növény hajtásainak a vége kacsokban végz?dik, akárcsak a borsóé. Szárnyaltan álló leveleivel küls?re a vad bükkönyre hasonlít. A hüvelyek rövidek, legfeljebb 2 centiméter hosszúak, amelyekben egy-két lencse formájú mag ül. A növény virágzata kevés virágú fürt. A párta színe lila vagy fehérl?.

A magok nagysága és a száraz magok színe a fajtától függ?en igen változatos: világos szürkésbarna, szürkészöld vagy khaki, sárgásbarna, barna vagy vörös is lehet, de ismert fekete magvú lencse is. Méret alapján nagy, közepes magvú és kis magvú lencséket különböztetünk meg. A kis magvú lencsék átmér?je 4 milliméternél kisebb, és ezer mag mintegy 25–30 grammot nyom. A nagy magvú lencsékb?l ezer szem többet nyom 50 grammnál, és az átmér?jük 6 milliméter feletti is lehet. A kisebb magvúak a legegyformább méret?ek és legízletesebbek, vékony héjúak, gyorsan f?zhet?k, a hazai vásárlók mégis inkább a nagyobb szem?, tetszet?sebb fajtákat keresik.

Legrégebbi archeológiai el?fordulását a görögországi Franchthi-barlang paleolitikus és mezolitikus (13 000– 9500 évvel ezel?tti) rétegeire, a szíriai Mureibit és Tell Abú Hureia mezolitikum vége közeli rétegeire, valamint a Palesztina területén lev? Jerikó id?szakára (a kereszténység el?tt 8000-re) teszik. ?si voltát mi sem bizonyítja jobban, minthogy Thébában, III. Ramszesz fáraó sírjában a falképeken a lencse termesztési és elkészítési jeleneteit csodálhatjuk meg. A lencse a mérsékelten meleg és száraz területeken termeszthet? jól. Hazánkban f?ként az északi országrészben és a Dunántúlon vetik április közepéig, s a termés július els? felében szedhet?.

A bibliai történet szerint Izsák és Rebeka ikerfiai közül az els?szülött Ézsau egész testét sz?r borította, míg Jákob, a második fiú sima b?r? volt. Történt egy alkalommal, hogy Jákob lencsét f?zött. Ézsau éhesen érkezett haza a vadászatról, s kért Jákob f?ztjéb?l, de ? így felelt: „El?bb add nekem els?szülöttségi jogodat!” Így Ézsau esküvel mondott le els?szülöttségér?l. Ezzel egy tál lencséért eladta többek között a családf? jogát is, amely így kés?bb – némi csel árán – Jákobé lett.

A lencse (Lens culinaris) 100 grammjában 342 kcal-t, 26 gramm fehérjét, 1,9 gramm zsírt, 53 gramm szénhidrátot, 19,3 gramm élelmi rostot és 0,7 gramm fitinsavat találunk. A vitaminok közül folsav- (170 ?g), B1 – (500 ?g), B2 – (255 ?g), B5 – (585 ?g) és B6 -vitamin-tartalma (585 ?g), míg az ásványi anyagok közül vas- (6,5 milligramm), ká- lium- (840 mg), foszfor- (420 mg), magnézium- (135 mg), cink- (3,5 mg) és mangántartalma (1550 ?g) érdemel kü- lön említést.

A lencseevést követ? puffadásért és bélgázképz?désért oligoszacharidok – raffinóz (0,3 g/ 100 g) és sztachióz (2,5 g/100 g) – tehet? felel?ssé. A kellemetlen utóhatások csökkentése érdekében az els? forrás után öntsük le a f?- z?vizet, s csak a második f?z?vizet f?szerezzük, emellett ízesítsük b?ven babérlevéllel vagy ?rölt köménnyel!

A középkori Európában az ecettel kevert, pürés állagú lencsét golyva és különböz? b?rbetegségek ellen alkalmazták küls?leg. Fogyasztása a mediterrán és a közel-keleti területen egyaránt elterjedt. F?leg Indiában népszer?, ahol püréssé f?zik, s curryvel ízesítve f?ételként vagy köretként tálalják, ezt nevezik dhalnak. A vörös lencse sós vízben vagy f?szeres lében megf?zve önálló fogás is lehet, de alkotórésze a levesszer? rasamnak vagy a sambharnak és nyers salátának is. A ropogós indiai kekszet, a papadamot lencselisztb?l készítik. Hazánkban f?leg levesként, f?zelékként, illetve salátaként fogyasztjuk. Használják még pótkávénak is.

Felhasználás el?tt mossuk meg a lencsét alaposan,  távolítsuk el a sérült szemeket és az esetleges szennyez?dé- seket! A babbal szembeni el?nye, hogy beáztatás nélkül is hamar elkészíthet?. Barna változatának 20–30 perc a f?- zési ideje. A vörös lencse még hamarabb megpuhul, könnyen szétesik, emiatt inkább pürének, krémnek alkalmas.

 Nagy élelmirost-tartalma és kis glikémiás indexe (30) révén helyet kap a székrekedést kezel? és megel?z?, a koleszterin- és vércukorszintet csökkent?, valamint a daganatos meg szív- és érrendszeri betegségeket megel?z? étrendben. Nagy kálium-, foszfor- és purintartalma (127 mg/100 g) miatt besz?kült vesem?ködés, veseelégtelenség, illetve köszvény esetén azonban csak ritkán, kis mennyiségben, el?f?zve, a f?z?levet elöntve ajánlott a fogyasztása. Értékes aminosavtartalma gabonafélékkel kiegészítve a vegetáriánus étrend egyik alapvet? fehérjeforrásává teszi. Ugyanakkor olyan, lektineknek nevezett, antinutritív anyagokat tartalmaz, amelyeknek a mérgez? változatai gátolják a tápanyagok felszívódását, ezáltal hasznosulásukat, s akadályozzák a sejtek fehérjeszintézisét is.

A mindkét oldalán domború (konvex) optikai lencse is a lencsér?l kapta a nevét. A magyaron kívül a görög, héber, török, francia, angol, német és szerb nyelvben is ugyanaz vagy legalábbis nagyon hasonló szó jelöli.

A néphit szerint más szemes terméshez hasonlóan, a szaporaságot, a termékenységet és a sok pénzt, azaz az anyagi jólétet jelképezi. Úgy tartják, hogy az év els? napján elkészített és megevett, illetve az éjfél után zsebbe csúsztatott lencse egész évre gazdagságot hoz.

Forrás: Schmidt Judit dietetikus MDOSZ