Fekete mustár (Brassica Nigra)

Egyéb elnevezései: barna mustár, francia mustár,

A keresztesvirágúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, fűszeres magjáért nálunk is termesztett egyéves növény. Szára 1 métert is elérő, rendszerint elágazó. Az alsó levelei 1-2 tenyérnyi nagyok, szeldeltek, fogazott szélűek. A felsőbb levelek kisebbek, a legfelsők lándzsa alakúak, fogazott szélűek. Virágai a hajtások végén sátorozó fürtben állnak, terméséig a virágzati tengely megnyúlik. A virágok illatosak, szirmuk sötétsárga színű. Termése 1-2 cm hosszú, 8-10 magvú becő (két termőlevélből alakult és kétrekeszű magrejtő; belseje közepén hártyás rekeszfal nyúlik, végig s a magvak ezen vannak). Magja gömbölyű, kb. 1,5 mm átmérőjű, kívül sötét vörösbarna, belül világossárga színű, szagtalan csípős ízű. Júniusban virágzik, termése július – augusztusban érik.

Hatóanyag: mustárolaj(szingrin-glikozida), zsírosolaj, fehérje, szinapin keserűanyag, nyálka, myrosin enzim,

Alkalmazása:
belsőleg:
– étvágyjavításra,
– vizelethajtásra,
– szélhajtásra,

külsőleg:
– reumára bedörzsőlőszerként

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál Fekete mustármagot összetörünk, 2 dl vízben 15 percig főzzük, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor, étkezések előtt 1 órával javasolt.