A rendszeres mandulafogyasztás előnyei

„Sok kutatás kimutatta már azt, hogy a mandula segít csökkenteni a rossz koleszterint (LDL – alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjét, ami a szívbetegség kockázatát növeli, de arról nem esett annyi szó, hogyan érinti a mandulafogyasztás a magas sűrűségű lipoproteint (HDL), amit jó koleszterinnek tartanak a tudósok, mert segít csökkenteni a szívbetegség kockázatát” – mondja a Penn Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora, Penny Kris-Etherton.

A kutatók arra törekedtek, hogy ne csak afelől győződjenek meg, hogy emelkedik a HDL koleszterinszint, hanem arról is, hogy megfelelően működik: kivonja az artériákból és egyéb szövetekből a koleszterint, és segít eltávolítani a szervezetből.

„A HDL nagyon kicsi, amikor a vérkeringésbe kerül. Olyan, mint egy szemetes zsák, ami egyre nagyobb és gömbölyűbb lesz, ahogy összegyűjti a koleszterint a sejtekből és szövetekből, mielőtt elszállítaná a májba, hogy a máj lebontsa” – magyarázza Kris-Etherton professzor.

Attól függően, hogy mennyi koleszterint képes összegyűjteni, a HDL koleszterint 5 csoportra osztják, a legkevesebbet a legkisebb, a pre-béta-1-es csoport, a legtöbbet a jóval nagyobb, érettebb alfa-1-es csoport gyűjti össze.

A kutatók reményei szerint a mandulafogyasztással több alfa-1-es részecske keletkezik – ez a HDL jobb működésére utal.

A kísérletben 48 férfi és nő vett részt, akiknek magas volt a ‘rossz’ koleszterinszintjük. Kétszer hat héten át kaptak naponta 43 gramm – egy maréknyi – mandulát. A kontroll-periódusban mandula helyett banán muffint ettek.

A kísérlet kezdetén és mindegyik hathetes periódus végén a kutatók megmérték a résztvevők HDL koleszterin szintjét – és funkcióját, majd összehasonlították az eredményeket a résztvevők alapértékeivel.

A kontroll-diétával (a banán muffinnal) szemben) a mandulafogyasztás megnövelte az alfa-1-es (a legnagyobb méretű) HDL mennyiségét 19 százalékkal, és javította a HDL funkcióját 6,4 százalékkal, a normál súlyú résztvevők esetében.

„Kimutattuk, hogy a mandulafogyasztás nagyobb koleszterinmolekulákat eredményezett” – összegezte a professzor.

„Mit is csinálnak a tudósok feltételezése szerint ezek a molekulák? Belépnek a szövetekbe és kihozzák onnan a koleszterint, miközben egyre nagyobbak lesznek, továbbá elszállítják az összegyűjtött koleszterint a májba, hogy onnan kikerüljön a szervezetből.”

Ezeknek a HDL részecskéknek a megnövelése jelentőséggel bír, magyarázta Kris-Etherton, mert képesek csökkenteni a kardiovaszkuláris kockázatot, bár teljesen eltörölni nem tudják.

Viszont a mandula egészséges zsiradékot és rostot tartalmaz, ezért okos választás, ha snack-ként ezt fogyasztjuk.

„Ha az emberek a mandulát felveszik az étrendjükbe, többszörös előnyhöz jutnak, beleértve természetesen azt is, hogy javítják vele a szívük egészségét. Persze, azt nem állítjuk, hogy mindent gyógyít, de ha mértékkel fogyasztjuk – és valami olyan fogás helyett, ami alacsonyabb tápértékű -, remek kiegészítése lesz egy egészséges étrendnek.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-08/ps-amh081117.php

Független.hu