A porc és a porcvédők-avagy vigyázzunk a porcokra amíg még lehet

És megint a reklámok, amik arra biztatnak hogy szedjünk valamit a porcaink védelmére. Ha fáj, ha túl van terhelve, ha sokat sportolunk, dolgozunk, vagy egyszerűen kicsit elkopott az idő múlásával.

Miből, mennyit, miért, és van egyáltalán értelme? Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni két részben.
Néhány szó a porcról
Az ízületi porc egy erősen specializálódott kötőszövet, amely két csont találkozásánál a csontfelszínen található. (Az ízületek anatómiáját nézve találunk körülötte egyéb dolgokat is de ezekre itt nem térek ki.) Elsődleges feladata, hogy egy sima olajozott felülettel, kis súrlódási együtthatóval segítse a mozgást. A porcszövet  zord  biomechanikai  környezetben-ahol állandó terhelésnek, nyomásnak, súrlódásnak van kitéve -úgy próbál helyt állni, hogy nincs saját vérkeringése, nincsenek benne nyirokerek és idegek sem. A mi szempontunkból pedig a legfontosabb tulajdonsága, hogy igen korlátozott a belső javító és gyógyító mechanizmusa. Így aztán az ízületi porcok károsodása jelentős szerepet játszik a mozgásszervi betegségek kialakulásában.
A kérdés tehát lehet-e javítani az elkopott porc állapotán? Lehet-e csökkenteni a fájdalmat, visszaállítani az optimális állapotot, vagy jobb inkább megelőzni amíg még lehet?
 A porc felépítése
A porc egy sűrű extracelluláris mátrixból ( ECM), és   rendkívül speciális és kis mennyiségű porcsejtből áll.
A porcsejtek speciális voltát  aktív anyagcseréjükkel magyarázhatjuk, mivel egyedülálló szerepet játszanak az ECM  előállításában, karbantartásában és javításában lebontó és szintetizáló folyamatok segítségével. Viszont elég kevesen vannak, mindössze 2%-át adják a porcszövetnek. Ehhez a kis mennyiséghez még hozzáadhatjuk azt, hogy  a kondrociták csak korlátozottan osztódnak és korlátozott a belső gyógyító kapacitásuk.
 Az ECM elsősorban vízből,  kollagénből,  proteoglikánokból, egyéb  fehérjékből és glikoproteinekből áll. Ezek az összetevők segítenek megtartani a porcszövetben a vizet. A víz mennyisége kritikus ahhoz, hogy a porc megőrizze egyedülálló mechanikai tulajdonságait
A porc nedves súlyának 80%-a víz. A víz koncentrációja a porc különböző zónáiban eltérő, és a víz közlekedése segíti a tápanyagok eljutását a különböző zónákba.
A porcot több rétegre lehet felosztani aszerint hogy melyik alkotórész adja a túlsúlyt a felépítésében, azok hogy helyezkednek el, vagy milyen szerepet játszik a terhelés elviselésében. A kollagén szálak például  párhuzamosan, keresztirányban vagy merőlegesen  helyezkednek el a porcfelszínhez képest, és a porcsejtek mennyisége sem azonos a különböző rétegekben.

A víz,  a makromolekulák és a porcsejtek együttesen képesek ellenállni a magas terhelésnek, megakadályozni a csontok ütközését, a mechanikus deformációt.

A porc mátrixának két fő teherviselő komponense a különböző kollagének és a proteoglikánok . A proteoglikánok egy fehérje magból állnak amihez 1 vagy több lineáris glükózaminoglikán lánc kapcsolódik. A legnagyobb méretű és a legnagyobb mennyiségben előforduló proteoglikán az aggrekán, amelynek felépítésében  több mint 100-kondroitin-szulfát és  keratin-szulfát lánc vesz részt egy központi hialuronsav molekulához kapcsolódva.

Valamilyen a porcot érintő betegség kifejlődése drámai változásokkal jár a porc anyagcseréjében. A fiziológiai egyensúly felbomlik, a porcsejtek képződése és pusztulása az utóbbi irányba tolódik el, és kialakul az osteoarthritisz. Az izületi porc csak korlátozottan képes regerenálódni , illetve alkalmazkodni a mechanikai változásokhoz. Feltérteleztik, hogy ez az alkalmazkodási képtelenség az oka annak, hogy a porc képtelen kijavítani magát mechanikai vagy egyéb sérülés után. In vivó nyulakon és kecskéken végzett kísérletek alapján az mondható hogy kb. 3mm átmérőjű sérülés még képes regenerálódni, 6mm átmérő után azonban a folyamat már visszafordíthatatlan és progresszív degenerációhoz vezet.

A véredények hiánya miatt a porcban levő porcsejtek csak diffúzió útján a környező szöveteketből kapnak tápanyagot. Valamilyen tápanyaghoz passzív módon hozzájutni sokkal nehezebb,  mintha ezt valamilyen aktív mechanizmus is segítené. Ezért nagy mennyiségű alapvető összetevőnek kell rendelkezésre állni ahhoz, hogy biztosítsa a porcsejtek igényét. Vegyük például a proteoglikánokat. A proteoglikánok színtéziséhez mint-kiinduló anyaghoz- a szervezetben a glükózamin nevű aminocukorra van szükség. Mivel igen sok  glükózaminra van szükség,  ha  ennek mennyisége nem elegendő az sebességkorlátozó lépés a további proteoglikán termelésben.

A rendszeres mozgás és a dinamikus terhelés is fontos az egészséges ízületi porc anyagcseréjének fenntartásához. Ennek magyarázata, hogy a mozgás során történő nyomásváltozás bepréseli a porcszövetbe a különböző tápanyagokat -feltéve ha nagy mennyiségben rendelkezésre állnak.

Szóljunk még pár szót az izületi folyadékról. A viszkózus ízületi folyadék  hialuronsavból, lubricinből (egy nagy, vízben oldható glikoprotein), glükózból, és  vízből áll. A hialuronsav helyben szintetizálódik  és kiválasztódik a az ízületi résbe.

 Az osteoarthritisz kockázati tényezői
  • Az életkor: az életkor előrehaladtával a porc megpuhul, az ECM kijavításának képessége csökken, fokozódik a porcvesztés,megnövekszik a porc merevsége.Csökken az izomtömeg és az izomerő ami csökkenti az izületek stabilitását.
  • Túlsúly és elhízás:a túlsúly és az elhízás esetén lényegesen nagyobb az OA kockázata
  • Genetikai tényzők: számos genetikai rendellenességet azonosítottak, amelyek felelősek az OA megjelenéséért és előrehaladásáért. Ezek a génvariációk hibákat eredményezhetnek a porc és az ECM összetételében és anyagcseréjében
  • Az ízületek fejlődési rendellenességei, fejlődési dysplasia
  • Sérülések
  • Egyenetlen terheléseloszlás
Annak ellenére hogy az osteoarthritisz kifejlődésének különféle okai vannak, ezek a betegség előrehaladtával azonos klinikai tüneteket produkálnak: porcpusztulást, csontátépülést, oszteofita kialakulását, az ízületi hártya gyulladását,  fájdalmat  és végül az ízületek mozdulatlanságát.
Ezek után mit érhetünk el a  különböző porcvédő szerek szedésével-ez a következő cikk témája.