Superfood – a manipuláció folytatódik

A 80-as évek Amerikájában Jane Fonda egy új őrülettel hódított, ez az új őrület nem volt más, mint az Aerobic. Az aerobic alapjában véve az egészségről és a mozgásról szól, ehhez viszont nem nyújtott jó alapot a szalonna és a tojás, új reggelire volt szükség, ami olyan, mint az Aerobic. Friss, lendületes, azaz friss, ropogós, gyorsan elkészül és akár az egész család eheti reggelire. A kukoricapehely!

A kérdés csupán az, hogy a kukorica eladható-e egészséges élelmiszerként. A válasz természetesen igen, mert a kukoricába van egy csomó egészséges anyag, de ezt most úgysem fogom felsorolni, mert a kukoricapehelyben csak az lesz, amit a marketing miatt szükséges.

A pehelygyártás során ugyanis eltávolítják a kukorica legértékesebb anyagait az eltarthatóság megnövelése miatt, ezért lényegében egy keményítőpelyhet kapunk, amit az eladhatóság miatt megszórnak egy kis vasreszelékkel, vitaminokkal és jó marketinggel. A 80-as években a reklámipar létrehozta a „kukoricapehely anyukákat” ugyanúgy ahogy egy évtizeddel korábban létrehozta a „Persil anyukákat” is. A mosóporosok által megalkotott technikát tökéletesen át lehetett ültetni a kukoricapehelyre. Ez a technika nem volt más, mint „a szomszéd fűje mindig zöldebb, avagy a szomszéd ruhája mindig fehérebb”. Ebben a technikában a reklámipari szakik az irigységre, a legősibb érzelemre hatnak. A ruhák esetében a szomszédasszonyé mindaddig fehérebb volt, amíg nem a Persilt használta, a reggelik esetében pedig kifejezetten azt hangsúlyozták, hogy a jó anya (mint a szomszédasszony) kukoricapehellyel eteti gyermekét, mert ez szükséges a jó iskolai eredményekhez. Az már természetesen csak pluszként jelent meg a reklámokban, hogy a gyártás során vitamint és ásványi anyagot adtak még hozzá, így tudtukon kívül létrehoztak egy új élelmiszer kategóriát, a funkcionális élelmiszereket. Igaz ezt csak később „fedezték fel”, kb. akkor, amikor elkezdték kiemelni a hozzáadott vitaminok, ásványi anyagok fontosságát és általános hatását.

Ez idő tájt jelentek meg a kukoricapelyheken azok a mondatok, amiknek igazából semmi közük nem volt a kukoricapehelyhez, maximum a hozzáadott anyagok valamelyikéről lehetett ezt állítani. Ilyenek voltak például „A folsav hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. A vas hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához. „

Mind a két mondat igaz, de nem a kukoricapehelyre, a hozzáadott vitamin pedig édeskevés ahhoz, hogy bármilyen hatása is legyen a szervezetre.

Kapcsolódó cikk:

Superfood – A Manipuláció kezdete

Superfood – és a manipuláció folytatódik tovább