Superfood – és a manipuláció folytatódik tovább

A 90-es évek egyértelműen az egészséges ételek térhódításáról szólt, ennek a tárhódításnak volt az egyik legjelentősebb képviselője a probiotikus joghurt. Akkoriban nem múlt el úgy nap, hogy ne köszönt volna ránk valahonnan egy joghurt reklám, mondhatjuk azt is, hogy a joghurt és a tisztasági betét már a könyökünkön jött ki. Talán ennek is köszönhető, hogy a joghurt is a 90-es években ért népszerűségének csúcsára, annak ellenére, hogy egy nagyon régi találmányról van szó, de ezzel most inkább ne foglalkozzunk. Ahogy mondani szoktam –ez már egy másik történet.

Attól, hogy joghurt kultúrát teszünk valamibe, még nem kapunk joghurtot.

Most inkább foglalkozzunk 90-es évektől kezdődően a joghurttal. Ez volt az egészséges élet és az egészséges emésztés évtizede. Cikkek tucatjai jelentek meg az egészséges emésztés fontosságáról és a megfelelő bélbaktériumokról, kiváltképpen a bifidus essensisről. A következő évtizedben erre alapozott a „szeresd pocakot” kampány.

Az egészséges élet alapjának hirdették a joghurtot. Ami igaz is lehetett volna, ha nem az olcsó sűrítőanyagból, sovány tejből, cukorból és joghurt kultúrából állították volna elő. Ez a joghurtnak nem nevezhető készítmény természetesen tartalmazott egy kisebb mennyiségű gyümölcsöt is, amit aromával felturbóztak – hogy íze is legyen. A „Superfoodok” előfutáraként csak a későbbiek során jelentek meg a ténylegesen joghurtnak nevezhető termékek, a probiotikus joghurtok.

A probiotikus joghurt egyelőre még csak funkcionális élelmiszer, és mint ilyen bizonyíthatóan jótékonyan kell hatnia a szervezetre, a „jótékony hatásában” már felveszi a versenyt a mai „szuperélelmiszerekkel”. Természetesen a „könnyű és finom” változatok nem tartoznak a funkcionális élelmiszerek kategóriájába, bár szerintem még a joghurtok közé sem sorolható élelmiszeripari hulladékok. Nyugalom, nem kell a kardjába dőlnie a Danone igazgatójának, mert akadnak azért megfelelő termékeik is, sőt rögtön két olyan probiotikus joghurtot is tudnak gyártani, ami eléri a Magyar Élelmiszerkönyvben leírt varázslatos értékeket. Ez a minimum a legalább 106/gramm jótékony hatású baktérium, azonban erről az egyszerű halandók nem nagyon értesülhetnek, mert kevés termék csomagolásán szerepel, ezzel is támogatva a kritériumokat nem teljesítő márkáikat.

Amint láthatjuk jól beetettek minket a joghurt csodálatos hatásával, ami természetesen részben igaz is, mert a jó „átverésnek” van igazságtartalma.

Kapcsolódó cikk:

Superfood – A Manipuláció kezdete

Superfood – a manipuláció folytatódik