A lenmagolaj

Az olajok dietetikai szempontból étrendünk nélkülözhetetlen elemei. Az emlősök emésztőrendszere a teljes értékű étrend elemeként már jóval a vadászok és gyűjtögetők megjelenése előtt kihasználta az olajokat. Az olajoknak köszönhetően számos nélkülözhetetlen anyag kerül az ételekből a szervezetünkbe. Nem csak a salátakészítés közben felhasznált olajok kiválóak – az emberiség bizonyos típusú olajokat már több ezer éve alkalmaz a természetgyógyászatban is. 

A lent, amelynek a magjából az egész világon jól ismert olajat nyerik, az emberiség immáron több mint 7000 éve termeszti. A kék virágú, eredetileg textilnövényként hasznosított, hegyaljai területeken élő növény magjaiból hidegen kipréselt olaj a legújabb klinikai tesztek szerint igazi kincs az emberi szervezet számára.
A len rendkívül gazdag az egészségre jótékonyan ható esszenciális telítetlen zsírsavakban (amelyeket a szervezet önmaga előállítani nem képes). Közülük elsősorban az ómega-3 zsírsavakat kell kiemelnünk. Bizonyított tény, hogy ezek az anyagok rendkívül hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Ha a lenolaj az ön étrendjének részévé válik, mérsékelheti a vér LDL (“rossz”) koleszterinszintjét, valamint nagymértékben csökkentheti az infarktus, a szélütés (sztrók) és a szívtájéki szorító fájdalom (angina pectoris) kialakulásának kockázatát. Nézzük csak mindezt sorjában.

Agyműködés, daganatmegelőzés

Agyműködés: az ómega-3 zsírsavak az agyi idegsejtek membránjainak fontos építőkövei. Orvosi kutatások bebizonyították, hogy e zsírsavak hiánya fokozza az időskori elbutulás kialakulásának kockázatát. A lenmagolaj alternatívájaként használhat tengerihal-olajat vagy algákat is.
Daganatok ellen: az esszenciális zsírsavak segítik a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok bejutását a sejtekbe, egyúttal meggátolva a káros anyagok bekerülését. A lenmagolajban található ómega-3 zsírsavak daganatellenes hatásait már a XX. században bebizonyították. A lenmagolaj egyik hasonló összetevője, a lignán baktérium-, vírus-, gomba- és daganatellenes anyag, amely jótékonyan befolyásolja a szervezet hormonszintjét.

Terméketlenség, potenciazavarok, bőrproblémák

A lenmag 800-szor több lignánt tartalmaz, mint más élelmiszerek. Jótékony hatásait olyan betegségek kezelésében is kiaknázzák, mint a reumás ízületi gyulladás (reumatoid arthritis), a csontritkulás, az AIDS vagy egyéb, az elégtelen immunitással összefüggő betegség.
Termékenység és potencia: a lenmag fitoösztrogéneket, vagyis a női ösztrogénhez hasonló hatású növényi hormonokat tartalmaz. Ezek optimalizálják a női hormonok arányát a testben, előnyösen befolyásolva a menstruációs ciklust, javítanak a méh nyálkahártyájának állapotán, így befolyásolhatják a terméketlenség meghatározott formáit. Férfiaknál a lenmagolaj előnyösen hat prosztataprobléma esetén, és rendszeres fogyasztása szintén jótékonyan hat a férfi terméketlenségre.
Egészséges bőr: az esszenciális zsírsavak hiánya gyakran okozhat bőrproblémát. Az egészséges olajok egyensúlyt teremtenek a gyulladást okozó és a gyulladásellenes anyagok között, ezzel hozzájárulnak a bőr megfelelő állapotához. Ha a lenmagolajat közvetlenül a bőrfelületen használjuk, sokat segíthet az ekcémában vagy valamilyen sömörben szenvedők állapotán is. Emellett fenntartja a körmök és a haj jó minőségét. A lenmagolajat melegítő hatása miatt előszeretettel alkalmazzák különböző masszázsokhoz is.

Emésztés, székrekedés

Megfelelő emésztés: a telítetlen zsírsavak mellett az enzimek, a karotinok (pl. az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin), az E-vitamin és a nyálkaanyagok is nagymértékben hozzájárulnak a lenmagolaj gyógyhatásaihoz. Az őrölt lenmag ráadásul a rostok tökéletes természetes forrása. Az utóbbiak növelik a széklet mennyiségét, az olaj pedig puhítja a bélnyálkahártyát, ezért a lenmag kiválóan használható székrekedés esetén.
Nemcsak az említett tulajdonságai, hanem számos más jótékony hatása miatt vélik úgy a szakemberek, hogy a lenmagolaj napjaink modern embere számára az egyik legfontosabb élelmiszer.

Forrás:  Vladimír Vonásek