Talán a legnagyobb tévhitek a zsírokkal kapcsolatban élnek az emberek fejében. Gyakran hallhatunk valamit arról, hogy éppen mi minden rossz okozója és f?ellenségünk a táplálkozásunkban. A zsírokat már többször is szám?zték egészséges ételeink b?séges asztaláról. A zsírok és növényi olajok sem tartoznak ellenségeink közé, csupán a mértéktartás és a zsiradékok fajtájának helyes megválasztása kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk.
A zsírok fontosak a szervezetnek, de miért?
A zsírok fontos szerepet töltenek be a szervezet m?ködésében, részt vesznek a sejtmembránok felépítésében, nélkülözhetetlenek az idegrendszer m?ködéséhez, zsigeri zsírszövet révén h?szigetel? hatásuk van, biztosítják a megfelel? hormonális m?ködést, továbbá fontosak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásában is. Hiányukban a fent említett m?ködésekben zavarok léphetnek fel. Túlzott bevitelük azonban közismerten növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint hosszú távon túlsúlyhoz és elhízáshoz is vezet.
Jó vagy rossz koleszterin?
A lipidek (zsírok) nem oldódnak vízzel, így a vérben szállítófehérjékhez köt?dve lipoproteinként keringenek, ez alapján beszélhetünk alacsony s?r?ség? (LDL) és magas s?r?ség? (HDL) lipoproteinekr?l. Az LDL koleszterin a szívkoszorúér-betegség kialakulásának ered?je, ezért nevezik “rossz koleszterinnek”. A HDL koleszterin pedig az LDL koleszterin eltávolításában játszik szerepet, köznyelven “jó koleszterin”.
Zsírsavlánc hossza tekintetében megkülönböztethetünk hosszú szénláncú, közepes hosszúságú, valamint rövid szénláncú zsírsavakat. Kett?s kötésük alapján telített és telítetlen zsírsavakat különböztetünk meg. El?bbi az egyik kockázati tényez?je a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, túlzott mérték? fogyasztása hozzájárul az érsz?kület, érelmeszesedés kialakulásához. A telítetlen zsírsavak lehetnek egyszeresen vagy többszörösen (omega-3, omega-6) telítettek.
Miért káros a transzzsír?
Meg kell említenünk még a transzzsírsavat, mely természetes úton, a kér?dz? állatok emésztése során, valamint mesterséges úton, növényi olajok hevítése, illetve ipari feldolgozása (hidrogénezése) alkalmával keletkezhetnek. Jelent?s kockázattal bírnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Transzzsírsavak fogyasztását nem tudjuk elkerülni, azonban a 2014-ben életbe lépett transzzsír rendelet ment?övet adhat a fogyasztó számára.
A szabályozás értelmében a magyar forgalomba kerül? élelmiszerek 100 grammnyi zsírja maximálisan 2 gramm transzzsírt tartalmazhat. A türelmi id? végére, 2015 februárjára teljesen elt?ntek a boltok polcairól azok a termékek, amelyek a megengedettnél több transzzsírt tartalmaznak.
Táplálkozásunk szempontjából összegezve elmondható, hogy javasolt kerülni a transzzsírsavakat tartalmazó feldolgozott élelmiszereket, továbbá csökkenteni a telített zsírsavak mennyiségét. Szobah?mérsékleten egy zsiradék minél szilárdabb halmazállapotú, annál több telített zsírsavat tartalmaz. Érdemes az egyszeresen és többszörösen telített zsírsavat (pl.: alfa-linolénsav, EPA – eikozapentaénsav, DHA – dokozahexaénsav) tartalmazó ételeket el?nyben részesíteni (növényi olajok, halak és halolaj).
Egészség.hu