Vigyázat grapefruit-veszély!

A grapefruit és egyes gyógyszerek közötti, esetlegesen veszélyessé váló kölcsönhatásra hívják fel a figyelmet kanadai kutatók a Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban. Szinte hihetetlen hogy már egy pohár grapefruit juice is elég ahhoz hogy növelje néhány szívgyógyszer vagy koleszterin szint csökkentő szintjét a vérben
A grapefruitlé nagyobb mennyiségű fogyasztása egyes gyógyszerek túladagolását okozhatja  mert gátolja a gyógyszerek grapefruitlebontásában elsőrendűen fontos folyamatokat a bélrendszerben .
A kanadai Lawson Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai – akik elsőként azonosították a kapcsolatot a grapefruitlé és egyes gyógyszerek hatása között – arra hívják fel a figyelmet, hogy míg 2008-ban 17 gyógyszerről volt ismert a kölcsönhatás, addig ma már 43 szerről tudják ezt.További 40 gyógyszerről pedig bebizonyosodott hogy bár nem olyan erős a kölcsönhatás de még mindig zavaró. (Az adatok nem a magyarországi viszonyokat tükrözik mert nem minden hatóanyag van nálunk forgalomban.)
A gyógyszerek között különböző állapotok kezelésére szolgáló készítmények vannak, például vérnyomáscsökkentők, rákgyógyszer, koleszterinszint-csökkentő sztatinok és a szervátültetés után a kilökődés megelőzésére adott immunszupresszánsok.
A grapefruit leve furanokumarin-vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják az úgynevezett citokróm enzimrendszer működését. Ezek az enzimek még a béltraktusban lebontanak néhány gyógyszermolekulát így a bevitt mennyiség egy része nem jut el a véráramba. Ezt a veszteséget természetesen a gyógyszergyártás során figyelembe veszik és a hatóanyag mennyiségét megnövelik egy egy tablettában  hogy kompenzálják az enzim bontó hatását. Azonban ha a bélben furanokumaronok vannak jelen a citokróm P450 3A4 enzim működése csökken ennek eredményeképpen több gyógyszer kerül a véráramba és nő a túladagolás veszélye.Egyetlen grapefruit elfogyasztásának is lehet ilyen hatása, még akkor is, ha órákkal a gyógyszer bevétele előtt történt.Az eredmény amikor keveredik a gyógyszer hatóanyag a grapefruittal akár drámai mellékhatásokat is okozhat .

A  felodipin hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szernek például háromszor nagyobb volt a mért vérszintje, miután a páciensek egy pohár grapefruitlevet ittak, mint amikor egy pohár vizet.  Azok akik különösen kedvelik ezt a gyümölcsöt és sokat fogyasztanak belőle folyamatos gyógyszerszedés mellett még nagyobb veszélyben vannak.
A kutatások kimutatták hogy ha a koleszterin szint csökkentő szimvasztatin hatóanyagot három egymás utáni napon 200 ml grapefruitlével veszi be a beteg az anyag vérszintje a harmadik napon a duplájára emelkedik a vérében.
Az így kialakuló véletlen túladagolás miatti mellékhatások jellege attól függ, hogy milyen gyógyszerről van szó, de köztük lehet a gyomorvérzés, a szívritmuszavar, a vesekárosodás és a hirtelen halál is.
”Egy tabletta egy pohár grapefruitlével bevéve olyan lehet, mintha 5-10 tablettát vettek volna be egy pohár vízzel. … Akaratlanul felmehet valaki a terápiás szintről a mérgezés szintjére csupán azzal, hogy grapefruitlevet fogyaszt” – idézte David Baileyt, a kutatók egyikét a BBC hírszolgálata.

A gyógyszerek köre amelyeknek a felszívódására ilyen hatással lehet a grapefruit juice széles, és több általánosan használt hatóanyagra kiterjed:fájdalomcsillapítók, koleszterin szint csökkentők, antibiotikumok, depresszió elleni gyógyszerek, véralvadásgátlók.

Akkor nézzük a mellékhatásokat lényeges azonban hogy csak szájon át szedett gyógyszerek esetében fordulnak elő.

-a sztatinok:a sztatinok túladagolása az izomszövet káros és veszélyes leépüléséhez vezethet. Az izomfehérjék a vérbe jutnak majd a vesébe és veseelégtelenséget okozhatnak. A tünetek közé tartozik az izom fájdalma duzzanata,  hányás hasmenés

– az erytromycin nevű antibiotikum magasabb vérszintje gyomorpanaszokat okozhat ,de a nagyobb probléma az, hogy a túl sok erytromycin a vérben akadályozhatja más gyógyszerek hatását.
-a véralvadásgátló clopidogrel is a listán van amelynek hatását furcsa módon nem növeli hanem felfüggeszti a grapefruitlé( ez sem kevésbé veszélyes!)
– más vérhigító hatóanyagok túladagolása például gyomorvérzéshez vezet mint apixaban és rivaroxaban.
– nagy dózisú rákellenes gyógyszerek amelyek elnyomják a csontvelő működését legyengült immunrendszerű emberekben még növelik a fertőzések veszélyét.

Bonyolítja a helyzetet, hogy idősebb betegek nehezebben tudják kompenzálni a gyógyszeranyagok túlzott koncentrációját a vérükben, és ők azok akik többféle betegségre és nagyobb mennyiségben szednek gyógyszert . A kutatás szerint a 45 év felettiek már veszélyeztetettebbek ebből a szempontból.

A felfedezés a véletlen műve volt ,és az első vizsgálatokban a grapefruit csak véletlen szereplőként vett részt.Egy élelmiszer-gyógyszer vizsgálatban az alkohol és a felodipin közötti kölcsönhatást próbálták felderíteni és az alkoholt grapefruitlébe keverve adták hogy elfedjék az ízét. Ennek a koktélnak a hatására a felodipin mennyisége a vérben a többszörösére nőtt és mint kiderült ez nem az alkoholnak volt ” köszönhető”.

Vajon más gyümölcslevek is hatással vannak a gyógyszerek felszívódására? Még kettő biztosan. A narancslé és az almalé csökkentheti a szívbetegségek és magas vérnyomás valamint néhány rákgyógyszer hatását. A teszteket béta-blokkolókkal ,antibiotikumokkal ,és szénanátha kezelésére használt gyógyszerekkel végezték,és ezeknek a hatását mind csökkentette a két órával korábban fogyasztott gyümölcslé. A problémát a naringin nevezetű anyag okozza amely megakadályozza ,hogy a gyógyszer a vékonybélből a véráramba jusson ezáltal gyengíti a hatását.

Akkor konkrétan néhány hatóanyag neve a legismertebbek közül:

-erytromycin

-atorvasztatin,szimvasztatin

-clopidogrel, felodipin,nifedipin,rivaroxaban

-quetiapine

-takrolimusz (immunszupresszans hatású)

-tamszulozin

-domperidon

Használat előtt érdemes elolvasni a gyógyszerekhez mellékelt tájékoztatót!

Forrás:dailymail online