A sütőtök meg a magja!

A sütőtök számos faja őshonos Amerikában északtól délig mindenhol, és már az indiánok felfedezték a tökmag gyógyító tulajdonságait. Dél-Amerikában a tökmag népszerűsége egészen az azték kultúráig vezethető vissza. Az őslakos indiánok  nemcsak  élelmiszerként fogyasztották a sütőtök húsát és magját de gyógyászati hatásokat is tulajdonítottak neki. Használták vese és hugyúti problémákra, féregírtásra. A népszerű amerikai sütőtök aztán elindult hódító útjára szerte a világban.

Maga a gyümölcs a sütőtök sem megvetendő tartalmakat hordoz magában a magvak gyógyhatása meg egyenesen  hab a tortán.

A néha hatalmas méreteket öltő gyümölcs húsa halványsárgától a  narancssárgáig mindenféle sárgában pompázik a benne levő természetes  polifenolos vegyületek mennyiségétől függően. A narancssárga szín már támpontot is ad arról  minek is a kiváló forrása:béta-karotin, kriptoxantin, lutein és zea-xantin. Nem hiszem, hogy ismeretlenek ezek a nevek mivel mindegyik szemet védő étrend kiegészítőben előfordul valamelyikük. Amikor itt van a sütőtök ideje nem lenne jobb természetes formájukban fogyasztani őket?

Felsorolom ami még a húsban található aztán áttérek a cikk valódi témájára a tökmagra mint gyógyszerre. A termés tehát gazdag B-vitaminokban:folsav, niacin, piridoxin, tiamin, és pantoténsav. Ugyancsak gazdag forrása az ásványi anyagoknak mint réz, kálium, kálcium és  foszfor.

Elöljáróban  egy adat: a WHO felmérése szerint a Föld népességének legalább harmada, de valószínű, hogy akár a fele cinkhiányos.  A cinkhiány szempontjából a megnövekedett cinkigény miatt a csecsemők, a gyermekek és a várandós anyák a legveszélyeztetettebb csoportok. Számukra kiemelten fontos a cinkhiány kezelése, illetve kialakulásának megelőzése. Miért is írtam ezt le a tökmaggal kapcsolatban. Mert a tökmagnak az egyik legkülönlegesebb tulajdonsága az, hogy tele van cinkkel. Ez a cink különösen koncentrálódik a mag és a kemény maghéj között levő vékony hártyában. Ha tehát valaki ügyes és ezt a hártyát nem hagyja veszni  a tökmag fogyasztásakor sokkal több cinkhez juthat. Kb. 50 gramm tökmagban 10 milligramm cink található .

A másik érdekesség,  hogy a tökmag bár igazán gazdag E-vitaminban nem a klasszikus alfa-tokoferolból tartalmazza a legtöbbet. Az E-vitamin megtalálható benne  az összes alábbi formában: alfa-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tocomonoenol, és gamma-tocomonoenol. Ez utóbbi kettőt csak nemrég fedezték fel és most a kutatások célpontjában vannak, mivel biológiai hatásuk még nagyobb is lehet mint néhány másik formának.

Az E-vitamin mellett más fenolos antioxidánsok is nagy számban találhatóak a tökmagban. Többek között  hidroxisavak mint kávésav, ferulsav, coumaricsav és még sokféle kimondhatatlan nevű. Antioxidáns hatásúak továbbá a benne található lignánok. Talán ennek a sokszínű keveréknek köszönhető egy olyan tulajdonság  amellyel nem sok élelmiszer büszkélkedhet. Ez pedig bizonyos enzim gátlását –lipoxigenáz enzim– jelenti. Hogy miért is fontos nekünk ennek az enzimnek a gátlása? Az 5-lipoxigenáz enzimek szabályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak leukotriénekhez vezető biotranszformációját. Miután a leukotriének fontos szerepet játszanak néhány betegségben (pl. asztma, izületi gyulladás, pikkelysömör), ezen enzim gátlása lehetőséget adhat gyógyászati beavatkozásra ilyen betegségeknél. Amikor tehát azt mondjuk hogy  a tökmagban levő antioxidánsok gátolni tudják ezt az enzimet egyszersmind azt is kimondhatjuk ezekre a betegségekre valamilyen pozitív hatást tud a tökmag gyakorolni. És még egy érdekesség! Ezt a hatást  nem lehet előidézni  a tökmagban  levő  valamelyik egyedi  hatóanyaggal, míg maga a  komplett tökmagolaj kivonat jól működik. Csak a természetes egész hordozza a hatást.

Mit mondhatunk még? Az oxidatív stressz csökkentése más előnyökkel is jár. A kutatásokat egyelőre csak kísérleti állatokon végezték de az eredmények meggyőzőek. A tökmag kivonatok vagy a tökmagolaj javítja az inzulin szabályozást diabeteszes állatokon és megakadályozhatja a cukorbetegséghez kapcsolódó vesekárosodást.

És ami még meglepőbb antimikrobiális – gombaellenes és vírusellenes– tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatás szerint ezeket az előnyöket a benne található egyedi fehérjék  és lignánok (beleértve pinoresinol, medioresinol és lariciresinol ) hordozzák. Náthás influenzás téli időszakban fogyasszunk tökmagot! (A cinknek is van antivirális hatása! )

És végül elérkeztünk a jóindulatú prosztata megnagyobbodáshoz. Tanulmányok szerint a tökmagban található fitoszterolok, lignánok és a cink hordozza a hatást. A kutatások központjában a fitoszterorlok állnak amelyekből legalább 6 különbözőt találtak meg a tökmagban. Ezeket a kutatásokat a kipréselt tökmagolajjal végezték emiatt nehéz  lenne megmondani, hogy az élelmiszerként használt tökmagból mennyit kellene megenni a pozitív hatás eléréséhez de mindenesetre ártani nem árthat.

Az indián őslakosoknak igazuk volt: a féreghajtó hatékonyságot a tökmag a benne levő cucurbitin nevű aminosavanak köszönheti amely hatékony galandféreg ellen és még egy súlyos fertőzés ellen, amely inkább Ázsiában és Afrikában fordul elő és schistosomiasisnak nevezik.

Még sok mindent el lehet mondani erről a jelentéktelennek tűnő magról. Ha koleszterinszint csökkentő gyógyszerek mellett fogyasztjuk az olaját  növeli azok hatását, a mellékhatásaikat viszont csökkenti.  A tökmag mindennapi nassolása csökkenti a vesekőképző anyagok mennyiségét a vizeletben, azokét viszont amelyek megelőzik a vesekövet növeli. (Okos egy növény ez). Az olaj magas tryptofán tartalma kis segítség  lehet álmatlanság ellen.

Foglaljuk össze : mangán,  magnézium, foszfor, réz, cink, vas, tryptofán és még az a sok minden amelyekről fentebb beszéltem. 

Végül  készítsünk magunknak gyógyszert a konyhában. A tökmag pörkölt formában finomabb viszont a kutatások azt mutatják ezt  nem szabad túlzásba vinni. A nyers tökmagot 75 fok hőmérsékleten maximum 20 percig lehet pörkölni, mert a jótékony zsírok ennél többet nem bírnak ki! Egészségünkre! 

Forrás: whfoods.org, pumpkinseed.net.au