A vendégszerető király

A diófa (latin nevén Juglans regia) hatalmas, hosszú élet?, Ázsiából származó fa, amely akár 300 évig is elél. Szereti a napsütötte területeket, de a talaj összetételével szemben nem mondható igényesnek. Termést csak élete 10-15. évében kezd hozni, ezért stratégiai szempontból el?nyösebb, ha kertünkbe már kifejlettebb példányt ültetünk.

A kertben elegend? helyet kell biztosítanunk számára, és érdemes felkészülnünk arra is, hogy közvetlen környezetében semmi nem fog kin?ni. A diófa gyökere ugyanis olyan anyagokat termel, amelyek a legtöbb növény számára mérgez?k. Ennek a gyönyör? és egyben gyógyító fának egyetlen kertb?l sem volna szabad hiányoznia, hiszen rendkívül hasznos és sokoldalú növény, amelyet az emberek már az ókorban felettébb megkedveltek, és folyamatosan ültettek az egész világon.

Az éretlen termés is hasznos

Gyorsan növ? törzse különösen jó min?ség? faanyagot ad, amit gyakran használunk bútor vagy luxus kivitel? fapadló készítésére. A diófa emellett jelent?s mézterm? növény, és a bel?le nyert kivonatok rovar?z? hatásúak.

Mivel a diófa kivonat támogatja a b?r és a haj barnulását, gyakran felfedezhetjük a napozókrémek és samponok összetev?i között is. A diófából nyert természetes (sárga) színez?anyagot fel lehet használni textíliák színezésére.

Gyógyító célokra felhasználható a fa levele (emésztési panaszokra és b?rproblémákra: ekcéma, sömör, akne), törzse és termésburka is (b?rfert?tlenítés, hajhullás kezelése). Végül, de nem utolsósorban jót csemegézhetünk a kifejezetten gyógyító terméséb?l is.

Rendkívül érdekesek és gyógyhatású anyagokban gazdagok a fa még éretlen termései, amelyek még szorosan be vannak zárva a zöld termésburokba, és a bels? héjuk még nem keményedett meg. Ezeket az éretlen terméseket júniusban szokás begy?jteni, és vagy ki kell ?ket szárítani, vagy alkoholba tenni. Az éretlen diónak más a hatóanyag-összetétele, mint az érettnek. Sokkal kevesebb zsír található benne, viszont nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint fert?tlenít? és antibakteriális hatású anyagokat. Az éretlen dióból készített f?zetet vagy tinktúrát ezért gyakran használják betegségmegel?z? célú tisztításhoz és emésztési panaszok, gyomor és bélproblémák kezeléséhez. Kiegészít? szerként kiválóan használható továbbá megfázás, torokfájás esetén vagy a fogíny egészségének meg?rzéséhez.

Diólik?r: gyógyhatású és finom

A diólik?r gyógyító hatású és kivételesen jó íz?, ezért engedjék meg, hogy közreadjak egy bevált receptet:

Az éretlen diót vékony darabokra szeleteljük, egy pohárba helyezzük, majd a poharat teleöntjük jó min?ség? alkohollal. Az ízhatás fokozásának kedvéért beletehetünk egy szál fahéjat, de nem feltétlenül szükséges. Legalább egy hónapig napos helyen állni hagyjuk, majd lesz?rjük, és ízlés szerint édesítjük.

?sszel azonban az érett dió kerül el?térbe. A diófa gyümölcse szeptember-októberben érik be teljesen, és nagy mennyiségben tartalmaz zsírt, f?leg telítetlen linolsavat és linolénsavat, rengeteg antioxidáns hatású flavonoidot, vitamint és nyomelemet (K, P, Mg). A vitaminok közül ki kell emelnünk a B-vitaminokat és az E-vitamint. Ezeknek köszönhet?en a dió nemcsak az agyra és az idegrendszerre hat felettébb el?nyösen, hanem a b?rre és a nyálkahártyákra is.

Olaja is védi az egészséget

Dióból finom növényi olaj nyerhet?, amely sokáig meg?rzi jellegzetes dió illatát és ízét. Ezért remekül felhasználható hidegtálak vagy sütemények készítésekor. Rendkívül jó min?ség? olajról van szó, amely er?síti az immunrendszert, védi a szív és az érrendszer m?ködését, javítja a memóriát, és más tekintetben is jótékonyan hat az agym?ködésre.

A dióhéj ugyancsak gyógyító hatású. Nemcsak csodálatos ?szi díszítést készíthetünk bel?le, hanem megf?zésével a száraz köhögés elleni, felettébb hatékony szert is kaphatunk.

Nagy mennyiségben található benne telítetlen zsírsav, ami hajlamos a gyors oxidálódásra, ezért érdemes h?vös, sötét helyen, kis mennyiségben tárolni. Az érett diót ajánlatos el?ször alaposan kiszárítani, és csak utána eltenni, nehogy bepenészedjen. Mélyh?t?ben is tárolható, vagy eltehetjük mézben, hogy elkerüljük a zsírsavak nemkívánatos oxidációját.

Mágikus szempontból úgy tartják: a diófa segít az embernek abban, hogy meghallja a bels? énjét, és annak tanácsára hallgatva képes legyen a saját érdekében cselekedni – tekintet nélkül arra, mit gondolnak róla a többiek. Segít elfogadni a változásokat, és támogatja, hogy megtegyük a dönt? lépést elrendelt sorsunk felé.

Ez a vendégszeret? király azonban csak azoknak segít, aki tudják, hogy mit akarnak. Régebben a népi hagyomány jegyében a házak elé diófát ültettek, lombkoronája alá pedig padot vagy lócát tettek a kinti id?töltéshez. Talán csak azért ültették a diófát, hogy h?s árnyékában kellemesen elücsöröghessenek, és nyugtuk legyen a rovaroktól, esetleg azért, hogy a koronája alatt átadják magukat a bels? énnel való párbeszédnek… De az is lehet, hogy mindkét szempont fontos volt. Tán nekünk is ki kellene próbálnunk, hogy büszkén, szabadon haladhassunk a saját utunkon.

Forrás: Tereza Viktorova

Kapcsolódó  anyagok: 

Egy marék dió minden nap

Diófa (Juglans regia)