Vannak olyan dolgok amelyek igen kedvelt témái a kutatóknak. Ilyen az oxidatív stressz intézménye amire szinte mindent (gyulladást, cukorbetegséget, szív és érrendszeri problémákat) rá lehet kenni, vele kapcsolatban az antioxidánsok előnyei millió variációban. Antioxidánsok kapcsán először a C-vitaminhoz meg az E-vitaminhoz lyukadunk ki és szorosan követi őket a témában valamilyen növényi anyag amelynek vizsgálatára számtalan módszert lehet kiötölni és kimutatni előnyös hatásaikat az egészség, az öregedés, a gyulladás, az Alzheimer-kór és nem sorolom tovább minek a vonatkozásában.
Aztán jönnek ugyanolyan gondolkodó kutatók akiknek megakad a szeme az ember számára szinte tökéletesnek tűnő mindenféle anyag jó tulajdonságain, gondolnak egyet, és megpróbálnak olyan kísérleteket összehozni amelyek romba döntik, vagy legalábbis megingatják az előbbiek kapcsán már belénk ültetett bizalmat.
Az elmúlt héten miben is ingattak meg bennünket? Az antioxidánsok tulajdonságai korántsem annyira előnyösek számunkra mint gondoljuk, nagy mennyiségben meg kifejezetten kártékonyak, a francia paradoxon a maga mindent gyógyító vörös borával csak kitaláció, és már a fekete csokit sem rágcsálhatjuk avval az illúzióval hogy nem a falánkságunk csak az egészségünk érdekében tesszük .
Ha tovább kutatunk a tudományos irodalomban mondjuk a multivitaminok után akkor kiderül normális táplálkozási szokások mellett ( remélem kimondhatom Magyarország ebbe a kategóriába tartozik) nincs szükségünk multivitain szedésére, és az egyik legnagyobb tévhit hogy a C-vitamin szedésével megelőzhetjük a náthát. Nesze neked egészségtudatosság! (Ez utóbbi megjegyzést az egyik cikk kapcsán a facebookon olvastam.)
Ezek után ugyan kicsit keresgélnem kellett de mégis találtam valamit. A cikk a tekintélyes amerikai Smithsonian intézet internetes lapjában jelent meg. Azt hiszem egyet tudok érteni a tartalmával.
A címe: Öt vitamin és étrend kiegészítő amit tényleg érdemes fogyasztani
A D-vitamin
A D-vitaminnak vannak talán a legkedvezőbb hatásai amiért érdemes fogyasztani. 2008-ban ,és 2013-ban ismét metaanalízitst végeztek a D-vitamin kapcsán. Azaz összesítették a tudományos irodalomban már meglévő számos kutatás adatait , és arra a következtetésre jutottak hogy azok a felnőttek akik D-vitamin kiegészítést szedtek tovább éltek, mint akik nem.
Gyerekekkel kapcsolatos kutatások szerint a jó D-vitamin ellátottságú gyerekek kevésbé kapták meg az influenzát.
Idősebb felnőtteknél javítja a csontok állapotát, csökkenti a törések gyakoriságát.
A D-vitamin szedésnek nem mutathatók ki hátrányai és a bemutatott előnyök elegendőnek tűnnek ahhoz hogy kimondhassuk : a D-vitamint mint étrenkiegészítőt érdemes szedni.
A probiotikumok
Ki ne hallott volna már a bennünk élő több trillió sejtről (oldalunkon is több cikk foglalkozott már ezzel a témával ) amelyek részt vesznek egészségünk szabályozásában. Az pedig eléggé káros lehet ha hirtelen megritkítjuk, vagy kitöröljük őket -például antibiotikum szedésével. Ha ezt végiggondoltuk nem érhet nagy meglepetés bennünket hogy a második dolog aminek szedésével tényleg használunk magunknak az a probiotikum. Természetes vagy kapszulázott formában hatékonyan állítják helyre a bélflórát egy-egy antibiotikum-kúra urán. Mint a legtöbb étrend kiegészítőt nem szükséges állandóan szedni őket, de a fent említett speciális esetben tényleg hatékonyak.
A cink
A C-vitamin lehet hogy nem segít abban hogy kezelje vagy megakadályozza a náthát, de egy másik széles körben használt étrend kiegészítőnek valóban van ilyen hatása. Ez az ásványi anyag amely részt vesz a sejtanyagcsere különböző folyamataiban úgy tűnik hatékonyan akadályozza a náthát okozó rhinovírusok replikációját.
Számos tanulmány támasztja alá hogy azok akik az éppen kezdődő megfázásukra cink -kiegészítőt szedtek- azokhoz képest akik placebót kaptak – rövidebb idő alatt vészelték át a megfázást, és tüneteik kevésbé voltak súlyosak.
Tehát ha jön a megfázás kezdjünk el cinket szedni leginkább rágótabletta formában
A niacin
A B3-vitaminként ismert niacin már sokféle betegség vonatkozásban hatékonynak bizonyult. Magas koleszterinszint, Alzheimer-kór, cukorbetegség, fejfájás, de a legtöbb esetben igen nagy dózisban -napi több gramm-kellene szednünk. A napi átlagos niacin-kiegészítés azonban egy esetben mégis hatékonynak bizonyult: csökkenti a stroke és a szívinfarktus kockázatát szívbetegeknél.
A niacinnak vannak egyéb érdekes tulajdonságai is, különösen ha figyelembe vesszük azt a vitát amely mostanság antioxidáns-nem antioxidáns témában folyik. Erről egy korábbi cikkünkben olvashatnak.
És végül a fokhagyma
A fokhagyma különleges előnyei amelyekkel megajándékoz bennünket már széles körben ismertek. Antibiotikus tulajdonsága nem képezheti vita tárgyát .
Ha azonban magas hatóanyag tartalmú tabletta formájában fogyasztjuk bizonyítottan csökkenti a vérnyomást.
A fenti öt szer hatékonyságával kapcsolatban még számtalan hivatkozást találhatnak a Smithsonian.com cikkében.
Forrás: www.smithsonianmag.com
Five Vitamins and Supplements That Are Actually Worth Taking